Paikalliset

Ohjaamon kynnys on matalalla

Ohjaamo Loviisa avattiin torstaina. 15-30 -vuotiaille nuorille suunnatut palvelut ovat maksuttomia. Ohjaamoon voi tulla yksin tai kaverin kanssa.
LOVIISA Ohjaamon hankekoordinaattori Patrick Nyholm on työskennellyt nuorisotyössä noin 20 vuotta Porvoossa ennen siirtymistään loviisalaisen työpaja Akselin yksilövalmentajaksi. Tämän kuun alussa hänet valittiin Ohjaamon vetäjäksi. Varsinainen työ alkoi parisen viikkoa sitten ja ennen avajaisia Nyholm on koonnut yhteen yhteistyökumppaneita, joita on laajalti eri aloilta, esimerkiksi TE-toimisto, Kela, sosiaalitoimisto, yrittäjät ja järjestöt. - TE-toimisto esimerkiksi tulee olemaan täällä myös fyysisesti paikalla, myös vaikkapa asuntosihteerin voi tavata täällä ja täällä voi tavata myös sairaanhoitajan, jos on niin toivonut, hän kuvailee. Kaikki keskustelut ovat luottamuksellisia ja kahdenkeskisiä keskusteluja käydään sivuhuoneessa. - Ohjaamo on yhteyspiste nuorille, hän kiteyttää. Kohderyhmän nuorimmat, 15-vuotiaat ovat siirtyneet lapsesta nuoriksi ja vanhimmat ovat nuoria aikuisia, kaikki kuitenkin elämänsä alussa. - Tarkoitus on, että kaikki saavat hyvän alun elämäänsä, hän kuvailee.

Porkkanaa ja keppiä

Nuoria tarvittaessa tuupataankin eteenpäin kohti työtä ja opiskeluja. Jos ollaan jo perheen perustamisen vaiheessa, keskustellaan ja annetaan tietoa siihen liittyen. Nyholm on leppoisa mutta samalla jämäkkä. - Emme ole täällä keräämässä kavereita, vaan oikeasti antamassa neuvoja. Hän toteaa nuorille tarjottavan Ohjaamossa sopivassa suhteessa porkkanaa ja keppiä. - Pelkällä kepillä tai pelkällä porkkanalla ei päästä pitkäaikaisiin ratkaisuihin. Tavoite on, että nuori pärjää omillaan, ja oma elämä on hallussa. Vaikka netti pursuaa tietoa, on joskus vaikea löytää sitä tietoa, mitä etsii ja tarvitsee. 1990-luvulla oli paljon nuorisotiedotuksen pisteitä, tämä voisi olla myös vähän sellainen, hän pohtii.

Tarpeellinen paikka

Omaa opiskelualaa vielä miettivät 21-vuotias Jasmina Jyrkkämäki ja 19-vuotias Anna Weckström uskovat Ohjaamon olevan loviisalaisnuorille tarpeellisen. Weckström huomauttaa, ettei Loviisassa ollut esimerkiksi työkkäriä pitkään aikaan. - Loviisa on pieni paikka ja täältä on vaikea löytää töitä.
Tutustumassa. Anna Weckström (vas) ja Jasmina Jyrkkämäki kävivät katsastamassa Ohjaamon avajaisissa. Kuva Auli Henriksson

Yhteistyössä yritysten kanssa

Ohjaamon hankekoordinaattori Mia Heijnsbroek-Wirén haluaa uuden paikan tarjoavan nuorille komplementoitua tietoa. Hän painottaa yhteistyötä loviisalaisten ja seudun yritysten kanssa. - Autamme nuoria työelämään ja vastaamaan samalla yritysten työvoiman tarpeeseen. Toukokuussa Ohjaamossa järjestetään palvelualalle kesätöihin meneville nuorille asiakaspalvelukoulutusta sekä mahdollisuus hygienia- ja anniskelupassin tenttimiseen. - Yrittäjiä on lähdössä mukaan kouluttamaan loviisalaisia nuoria palveluammattiin, hän kertoo.
Läsnä. Mia Heijnsbroek-Wirén kuvailee Ohjaamoa työn ja tekijöiden kohtaamispaikaksi ja paikaksi, joka tarjoaa nuorille monipuolisesti tietoa arjen avuksi. Kuva Auli Henriksson

Uudet kasvot

Kokoaikaisen Nyholmin ja 50-prosenttista työaikaa tekevän Heijnsbroek-Wirénin lisäksi Ohjaamosta tapaa kaksi apuohjaajaa,Michaela Karlssonin ja Heidi Laitisen. Karlssonilla on pitkä työura nuorisoyhdistyksissä takanaan. Espoosta Loviisaan muuttanut Karlsson arvelee, että uudet kasvot ovat eduksi, kun kohdataan pienen kaupungin nuoria. Laitinen taas on samaa ikäryhmää kuin toiminnan kohderyhmä ja kahden pienen lapsen äitinä tietää myös nuorten perheiden arjesta. - Tämä on uutta meille kaikille ja teemme parhaamme, Karlsson kuvailee.

Kokeista pulaa

VMP Varamiespalvelun Jaanamaija Hapuoja kertoo yrityksen olevan Ohjaamossa paikalla kerran viikossa, näin nuoren ei tarvitse lähteä haastattelua varten Porvooseen asti. Hapuoja kertoo työpaikkoja olevan ravintola-alalla, erityisesti kokeista on pulaa. Loviisaan etsitään parhaillaan myös puualan osaajia. - Tarjolla on myös sellaista perustyötä, johon ei tarvita erityistä koulutusta, esimerkiksi tuotantolaitoksissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat