Kulttuuri

"Neljän ruokalajin teatteriateria"

Ilmaisun iloa. Krista Putkonen-Örnin (keskellä) vetämällä kurssilla olivat mukana Mirkka Ek (vas.), Sari Adolfsen-Paavilainen, Pihla Heikkinen ja Rebecca Halonen. Kuva: Eija Kosonen

Improilu, tunteiden etsiminen, hahmogalleria ja tekstitreeni sisältyivät näyttelijä Krista Putkonen-Örnin vetämään Loviisan Teatterin viikonloppukurssiin.
LOVIISA Loviisan Teatteri on näyttelijä Krista Putkonen-Örnille tuttu lapsuudesta lähtien. Sieltä hän sai osviittaa ammatinvalintaansa. Lauantaina ja sunnuntaina hän kurssitti nykyisiä teatterilaisia. – Tarjolla on neljän ruokalajin ateria. Improvisoimme, etsimme tunteita ja harjoittelemme niiden ilmaisemista, kokeilemme erilaisia hahmoja ja teemme oman hahmogallerian ja lisäksi pidämme tekstitreenin, Putkonen-Örn luettelee viikonvaihteen antia. Kuusihenkinen kurssiporukka oli pieni, mutta innokas. Enemmänkin mukaan olisi mahtunut, mutta monen kiinnostuneen osalta työ- tai muut päällekkäiset esteet estivät osallistumisen. – Pienessä ryhmässä jokaiseen osallistujaan ehtii keskittyä kunnolla, Putkonen-Örn mainitsee. Kurssin nuorimpia olivat 12-vuotias Rebecca Halonen ja 11-vuotias Pihla Heikkinen. Molemmat ovat harrastaneet teatteria kouluikäisestä asti. – Piano-opettajani sanoi kerran mulle, että teatteri voisi olla sun juttu ja sitä kannattaisi kokeilla. Ja se on mun juttu, Rebecca naurahtaa. Pihla puolestaan lähti mukaan äitinsä Mirkka Ekin houkuttelemana. Tytöt ovat tykänneet teatterista. Parasta siellä on näytteleminen. Rebecca haaveilee, että pääsisi joskus mukaan musikaaliin laulamaan. Pihla haluaisi tehdä fantasiapitoista näytelmää. Loviisan Teatterissa aktiivisesti vaikuttavat Mirkka Ek ja Sari Adolfsen-Paavilainen toivovat, että teatterikärpänen puraisisi yhä useampaa loviisalaista. Nyt ydinryhmään kuuluu kymmenkunta henkilöä. – Avoin ryhmä kokoontuu joka toinen keskiviikko palokunnantalolla. Meillä on yhdessä tosi hauskaa ja kokoontumisiin voi turvallisesti lähettää myös lapsia, Ek toteaa. Suunnitteilla on ensi vuodeksi myös produktio. Se hakee vielä muotoaan. Vuonna 2016 teatterin suuri ponnistus oli Jörö-kabaree. Tänä vuonna on ollut hiljaisempaa. – Jatkossa voisimme tehdä myös pienempiä esityksiä eri kohderyhmille esimerkiksi tyyliin "K-18", Adolfsen-Paavilainen suunnittelee.

"Freen paletti on sirpaleinen"

Krista Putkonen-Örn työskentelee freelance-näyttelijänä. – Freen paletti on sirpaleinen, mutta onneksi kalenterissa on enemmän työtä kuin vapaa-aikaa. Hän on viidettä vuotta vierailijana Lastenteatteri Hevosenkengässä. Tällä hetkellä häntä työllistää näytelmä Mimmi Lehmä ja Varis. – Näyttelemisen lisäksi teen äänikirjoja ja opetustöitä. Putkonen-Örn on ollut mukana kymmenisen vuotta opettamassa Helsingin yliopistossa lääkäriksi opiskeleville vuorovaikutustaitoja. – Ammattinäyttelijät näyttelevät potilaita, joita lääkäriopiskelijoiden on kohdattava. Opiskelijoilta on saatu tästä hyvää palautetta. Se, miten potilas on kohdattava, on nähty tärkeänä myös yliopistossa. Monissa asioissa on säästetty, mutta tässä ei. Putkonen-Örn tuli tutuksi myös TV:n suositussa Syke -sairaalasarjassa, jossa hän näytteli neurokirurgia. – Oli kiva olla Suomen paras neurokirurgi, Putkonen-Örn nauraa ja kertoo saaneensa roolityöstään hyvää palautetta. – Minusta tulisi ihan hyvä valelääkäri.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat