Paikalliset

Neljä lippukuntaa, neljä vuodenaikaa

Vivaldi-partioleirillä koetaan kaikki neljä vuodenaikaa yhden leirin aikana. Leirille osallistuu yhteensä 140 partiolaista.
RÖNNÄS. Leirintäalueella Rönnäsissä oli keskiviikkona hulinaa, kun neljän ruotsinkielisen lippukunnan yhteinen partioleiri Vivaldi-19 alkoi. Mukana on 110 lasta ja 30 aikuista, ja leiri jatkuu aina sunnuntaihin saakka. Vivaldi-leirin järjestävät yhteisvoimin Lovisa Scoutflickor ja Lovisa Svenska Boyscouter Loviisasta, Östersundom Scouter Sipoosta ja Sjöscoutorganisationen Fribytarna Porvoosta. Lippukunnista Lovisa Svenska Boyscouter ja Fribytarna ovat meripartiolaisia ja kaksi muuta lippukuntaa maapartiolaisia. – Sekoitamme ryhmiä leirin aikana, jotta eri paikkakunnilta tulevat pääsevät tutustumaan toisiinsa. Samaan tapaan maapartiolaisille voi olla jännittävää kokeilla esimerkiksi melomista tai purjehtimista, varaleirinjohtaja Fanny Aaltonen kertoo. Leiripäiville osuu kova helle, ja jo keskiviikkona lämpötila nousi yli kolmenkymmenen asteen. – Olemme muistuttaneet leiriläisiä kolmesta asiasta. Lippis, aurinkorasva ja juomapullo, ne täytyy olla mukana.

Neljä vuodenaikaa yhdessä hujauksessa

Leirin aikana koetaan kaikki neljä vuodenaikaa ja vietetään niihin kuuluvia juhlia. – Tänään meillä oli kevät. Olemme muun muassa juoneet simaa ja syöneet kevätkääryleitä. Huomenna on sitten kesä, ja sen jälkeen syksy ja talvi. Lauantain talvipäivänä lasketaan pyllymäkeä, tosin ilman lunta. Vivaldi-partioleirillä jokainen päivä alkaa lipunnostolla ja päättyy lipun laskemiseen. Ensimmäisenä iltana leirin alkamista juhlistettiin leirinuotiolla laulujen ja yhdessäolon merkeissä. – Nuotiota toki ei saa sytyttää, kun nyt on niin kuivaa. Mutta ainakin lauletaan ja lapset saavat pitää myös omaa ohjelmaa.
Kiuas kuumaksi. Sipoon Östersundom Scouter -lippukunta toi partioleirille liikuteltavan saunan. Kuva Laura Kippola

Saaressa odottaa aarre

Vuodenaikaohjelman lisäksi leiripäiviin kuuluvat tietenkin kesäiset puuhat, kuten uiminen, melominen ja purjehtiminen. Meripartiolaisten omat purjeveneet, Sommarstaden Lovisa ja AbraCadabra Porvoosta on tuotu leirille, ja nuoret pääsevät kokeilemaan purjehtimista niillä. Purjehtimaan pääse myös pienemmillä jollilla. – Tässä on hyvä ranta, joten purjeen pääsee nostamaan aika nopeasti. Olemme voineet sen ansiosta pitää lyhyempiä, noin kolmen tunnin purjehdussessioita. Siten mahdollisimman moni pääsee purjehtimaan. Keskiviikkoiltana seikkailijat, eli kymmenestä kahteentoista vuotta vanhat partiolaiset olivat lähdössä melomaan avokanooteilla. Seikkailijat taittoivat nopeasti matkan läheiseen saareen. Aaltosen mukaan melojia odotti saaressa pieni yllätys, eli saareen piilotettu aarre. Leirintäalueen toiseen rantaan oli jo ehtinyt tulla sinilevää, mutta toiselta puolelta pääsi vielä uimaan. – Meillä on uppopumppu metrin syvyydessä, jossa ei ole sinilevää. Sitä kautta saamme pumpattua suihkuvettä. Pressuista ja puukehikoista rakennettujen suihkutilojen vieressä pääsi luonnollisesti myös saunomaan. Sipoon lippukunta oli rakentanut saunatilat auton perässä vedettävään kärryyn ja tuoneet saunan mukanaan Vivaldi-leirille. Saunaan mahtui hyvin ainakin kymmenkunta ihmistä. Aaltosen mukaan partioharrastus on edelleen suosiossa lasten ja nuorten parissa. – Suomen Partiolaiset -kattoyhdistys on hyvä tajuamaan, mikä lapsia kiinnostaa. Elokuussa on tulossa ulos heidän tekemänsä Youtube-sarja Koitos, jossa tunnetut tubettajat seikkailevat partiohenkisissä tehtävissä. Muutenkin partiotoiminta on kiinnostanut lapsia ainakin Itä-Uudellamaalla.
Partio
  • Maailman suurin nuorisoliike.
  • Partioon kuuluu 45 miljoonaa partiolaista yli 200 maassa.
  • Suomessa kattojärjestönä toimii Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry.
  • Suomessa partion paikallisyhdistyksiä eli lippukuntia on noin 750.
  • Ruotsinkielisten lippukuntien partiopiiri on Finlands Svenska Scouter rf.
  • Loviisalaisia lippukuntia ovat Lovisa Scoutflickor, Lovisa Svenska Boyscouter ja Ankkuripartio.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat