Moniosaajuus etenee myötätuulessa

Myönteistä palautetta. Ruokahuoltopäällikkö Annika Kuusimurto ja siivouspäällikkö Tuija Niemeläinen ovat iloisia siitä, että moniosaajuus on saanut hyvän vastaanoton. Kuva: Eija Kosonen

Kaupungin ruoka- ja siivouspalvelun henkilöstön kouluttaminen moniosaajiksi on saanut hyvän vastaanoton niin työntekijöiltä kuin koulu- ja päiväkotilasten vanhemmilta. Moniosaajia on jo 11 palvelukeittiössä.
LOVIISA Loviisan ruoka- ja siivouspalveluihin tuli suuria muutoksia elokuun alussa. Lähes kaikki ateriat kouluille, päiväkodeille ja hoivakodeille valmistetaan keskuskeittiössä Johtajantiellä, josta ne kuljetetaan eri puolille Loviisaa. – Muutosta edelsi Loviisan keskustan ulkopuolella olevien yhdentoista valmistuskeittiön remontoiminen palvelukeittiöiksi. Niissä ei enää valmisteta ruokaa, vaan kuumennetaan jäähdytetyt annokset ruokailijoille, ruokahuoltopäällikkö Annika Kuusimurto toteaa. Loput kaupungin kymmenkunta valmistuskeittiötä muuttuvat palvelukeittiöiksi ensi vuoden aikana. Kaikkiaan kaupungilla on 21 palvelukeittiötä, joihin ruokaa lähtee. Annoksia tehdään päivittäin 1 700. Palvelukeittiöiksi muuttumisen myötä henkilökunnalle tarjottiin mahdollisuutta laajentaa osaamistaan. Siivous- ja ruokapalvelun henkilökunta sai halutessaan kouluttautua moniosaajaksi. Näin sama henkilö hoitaisi sekä keittiö- että siivoustyöt työpäivänsä aikana yhdessä paikassa. – Tämä on helpottanut etenkin siivouspalvelun työntekijöitä. He voivat työskennellä koko päivän samassa paikassa. Aiemmin työpäivä saattoi sisältää useita siirtymisiä kohteesta toiseen, siivouspäällikkö Tuija Niemeläinen selvittää. Sekä Kuusimurto että Niemeläinen kertovat, että moniosaajuus on saanut henkilökunnalta hyvän vastaanoton. – Vastaanotto on ollut pääsääntöisesti positiivista. Moni sanoo kahden erilaisen työn tuovan vaihtelua päivään. Myös uuden oppiminen nähdään myönteisenä. Kahden työn osaaminen tuntuu myös palkassa. Palautetta on saatu myös kouluilta, päiväkodeilta ja lasten vanhemmilta. Moniosaajat on toivotettu tervetulleiksi. Kun sama henkilö on kouluyhteisön keittiössä ja siivoustöissä koko päivän, on hän yksi tärkeä rinnalla kulkeva aikuinen muiden kasvattajien joukossa. – Tältä osin käytäntö on ikään kuin paluuta menneeseen, jolloin kouluissa oli nykyistä enemmän muitakin tuttuja aikuisia kuin opettajat, Kuusimurto mainitsee. Moniosaajia on palvelukeittiössä yksi tai useampia kohteen koosta riippuen. Kun moniosaajia alettiin kouluttaa, tarjottiin heille myös mahdollisuutta siirtyä nykyisestä työpaikasta toiseen. Muutama valitsi uuden työyhteisön esimerkiksi lyhyemmän työmatkan vuoksi. Kuusimurron ja Niemeläisen mukaan uutta tilannetta seurataan tarkoin ja työntekijöiden mielipiteitä kuunnellen. Myös päälliköt itse ovat käyneet läpi koulutusjakson oman työnsä ohella. Vuoden mittainen johtajakoulutus päättyi viime viikolla.

Ei sovi kaikille

Kuusimurrolla on ruokapalvelun puolella noin 40 alaista ja Niemeläisellä siivouspalvelulla saman verran. He arvelevat, että ehkä noin puolet heistä on jatkossa moniosaajia. Kaikissa alan töissä moniosaajuutta ei voida soveltaa. – Kaikki eivät voi olla moniosaajia. Esimerkiksi keskuskeittiön kokit ovat jatkossakin kokkeja, Kuusimurto valaisee. – Ja toimistoissa siivoavat ovat jatkossakin toimistoissa työskenteleviä, Niemeläinen lisää. Moniosaajien kouluttaminen jatkuu edelleen.

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat