Paikalliset

Menterasta työpainotteinen klubitalo

Kokkausta. Klubilainen Janne Ståhl keitti tiistaina ahvensoppaa koko porukalle. Kuva: Eija Kosonen

Mentera-klubista eli mielenterveyskuntoutujien päivätoimintakeskuksesta on tulossa klubitalo, jossa korostetaan yhä enemmän kuntouttavaa työllistymistä. Mallia otetaan Porvoon klubitalosta, missä työpainotteisesta arjesta on saatu hyviä kokemuksia.
ANTINKYLÄ Mentera-klubi avattiin Loviisassa vuonna 2005 ja sitä pyörittää Itä-Uudenmaan sosiaalipsykiatrinen yhdistys. Klubi tarjoaa päivätoimintaa, johon kukin jäsen osallistuu halunsa ja voimiensa mukaan. Lounas valmistetaan ja syödään yhdessä joka päivä. Lisäksi ohjelmaan sisältyy työtehtäviä, kuten esimerkiksi pieniä kunnossapitotöitä ja ympäristöstä huolehtimista, sekä kaupassa käyntiä, ulkoilua, käsitöitä, retkiä ja erilaista ryhmätoimintaa. Myös vertaistukea ja kokemusasiantuntijuutta on saatavilla. Yhdistyksen toiminnanjohtaja Päivi Nousiainen toteaa, että jatkossa mielenterveyskuntoutujia pyritään saamaan yhä enemmän mukaan työelämään. – Tavoitteena on tarjota mielenterveyskuntoutujille mahdollisuuksia palata takaisin työelämään niin sanottujen siirtymätyöpaikkojen avulla. Siirtymätyömallissa klubin jäsen työllistyy klubin kautta työpaikkaan, jossa hän työskentelee aluksi esimerkiksi muutaman tunnin päivässä tai viikossa. Klubi on mukana paitsi tukijana, myös paikkaajana silloin, jos työhön palkattu ei pääse töihin. Tällöin hänen tilalleen lähtee klubin ohjaaja tai toinen jäsen. Näin työnantaja saa varmuuden siitä, että sovitut työt tulevat tehdyiksi. – Siirtymätyö voi olla esimerkiksi siivousta, helppoa toimistotyötä tai kahvilatyötä. Sellaista, jonka oppii paikan päällä tekemällä. Siirtymätöihin tulevat ovat erilaisten tukien saamisen vuoksi määräaikaisia ja osa-aikaisia. Heidän kanssaan tehdään normaali työsopimus ja he saavat vähintään minimipalkkaa, Nousiainen selvittää. Hän jatkaa, että siirtymätöistä on Porvoossa saatu hyviä kokemuksia. Töitä ovat tarjonneet paitsi Itä-Uudenmaan sosiaalipsykiatrinen yhdistys itse, myös Porvoon kaupunki, seurakunnat sekä muutama yksityinen yritys. – Vastaavanlaisia, kansainvälisellä Fountain House -mallilla toimivia klubeja on Suomessa kaikkiaan 25. Mallissa toiminnan päätavoitteena on lisätä mielenterveyskuntoutujien osallisuutta yhteiskunnassa. Siirtymätyöstä moni Porvoon klubilainen on jatkanut tuettuun työhön ja osa on saanut vakituisen työpaikan. Jotkut ovat lähteneet opiskelemaan. – Työn myötä kuntoutuja kokee itsensä tarpeelliseksi ja itsetunto kohenee. Sitä vahvistaa myös pärjäämisen tunne, Nousiainen tietää.

Aloitus maaliskuussa

Loviisan kaupunki on ostanut mielenterveyskuntoutujien Mentera-päivätoiminnan Itä-Uudenmaan sosiaalipsykiatriselta yhdistykseltä noin 100 000 euron vuotuiseen hintaan. Sopimus umpeutuu ensi maaliskuun lopussa. Yhdistys ja Loviisan kaupunki ovat miettineet, miten päivätoimintaa voisi kehittää. – Koska klubitalomalli on tutkitusti vaikuttavaa toimintaa, lähdimme hakemaan Mentera-klubia klubitaloksi, Nousiainen selvittää. Kaikki Suomessa oleva klubitalotoiminta rahoitetaan samalla tavalla. Noin puolet tulee STEA:lta eli entiseltä Raha-automaattiyhdistykseltä ja noin puolet kunnilta. Porvoon klubille STEA:n tukea on myönnetty vuodesta 2002 lähtien. Myös Loviisan klubille on haettu STEA:n avustusta ja päätös saadaan joulukuussa. Hakemusta varten tarvittiin aiesopimus, jossa kaupunki sitoutuu maksamaan puolet toiminnan kuluista eli noin 60.000 euroa, jos STEA:n avustus saadaan. Mikäli avustus tulee, kaupungin osuus kustannuksista putoaa noin puoleen nykyisestä. – Kustannus vuodessa on kaupungille suunnilleen sama kuin mitä yksi pitkäaikainen mielenterveyspotilaan hoitopaikka erikoissairaanhoidossa maksaisi, Nousiainen vertaa. Hän toivoo, että STEA näyttää vihreää valoa Loviisan klubille. – Tarve tällaiselle palvelulle on Loviisassa olemassa ja asiakaskunta on valmiina. Menterassa on 69 aktiivijäsentä ja päivittäisiä kävijöitä 14-28. Kävijämäärä on kasvussa. Nousiainen toteaa, että mikäli tukea ei tule, mietitään yhdessä kaupungin kanssa vaihtoehtoisia suunnitelmia Mentera-klubin tulevaisuudesta.

Toistaiseksi entiseen tapaan

Mentera-klubin ohjaajat, mielenterveyshoitaja Anu Valtanen ja lähihoitaja Maarit Hämäläinen kertovat, että tulossa olevista muutoksista on kerrottu klubilaisille. – Kysymyksiä on ollut ilmassa, mutta mitään suuria muutoksia ei ainakaan toistaiseksi ole tulossa. Jatkamme kuten ennenkin ja klubilaiset ovat mukana kaikessa suunnittelussa, he toteavat. Alustavaa siirtymätyöpaikkojen kartoitusta on Loviisassa jo tehty, mutta toistaiseksi varsin laihoin tuloksin. Etsintä tehostuu, kun päätökset jatkosta varmistuvat. – Klubilaisissa on useita sellaisia henkilöitä, joita työllistyminen kiinnostaa, Valtanen toteaa.

Uusia tiloja etsitään

Loviisan klubitalon on tarkoitus toimia Porvoon klubitalon niin sanottuna satelliittiyksikkönä. Näin saadaan synergiaetuja esimerkiksi ohjaajien koulutuksessa ja siirtymätyöohjelmassa. Jatkossa mielenterveyskuntoutujien palveluja aiotaan viedä huonojen kulkuyhteyksien vuoksi myös ainakin Lapinjärvelle ja Ruukkiin. Siellä ohjaaja olisi paikalla kerran viikossa. Tulevalle klubitalolle etsitään uusia vaihtoehtoisia tiloja mieluiten kaupungin keskustasta. Näin turvattaisiin se, että mahdollisimman moni voisi osallistua toimintaan. Nyt tilat sijaitsevat Antinkylässä. – Moni tulee linja-autolla keskustaan, mutta joutuu kävelemään parin kilometrin matkan Antinkylään. Etenkin liikuntarajoitteisille matka on liian pitkä, Hämäläinen toteaa. Ihanteellinen klubitalo voisi olla esimerkiksi vanha omakotitalo, jossa olisi mahdollisuus myös pienimuotoiseen kasvimaan pitoon. – Klubitalossa tärkeintä on kuitenkin se, että siellä on kunnollinen keittiö ja iso ruokailutila, Nousiainen sanoo. Jos sopivaa uutta tilaa ei löydy, jatkuu toiminta nykyisessä paikassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat