Paikalliset

Lukuvuosi alkaa taas

Takaisin kouluun. Osa Harjunrinteen koulun ryhmistä aloittaa lukuvuotensa ratakadun parakeissa. Kuva: Laura Kippola

Koulut alkavat Loviisassa ensi viikon keskiviikkona. Valmisteluja lukuvuotta varten on kouluissa tehty pitkin kesää. Kotkassa ja Porvoossa opiskelevien koulumatkat voivat vaatia ennakkosuunnittelua linja-autovuorojen takia.
LOVIISA/UUSIMAA/KYMENLAAKSO Opettajia ja koulunkäyntiavustajia on Loviisan kouluihin saatu vaihtelevasti. Rekrytoinnit opettajanvirkoihin aloitettiin jo tammikuussa ja viimeisiä viranhaltijapäätöksiä tehtiin vielä tämän viikon aikana. – Oppiaineista ja kouluista riippuen virkojen täyttäminen on ollut haastavampaa, kertoo koulutuspäällikkö Timo Tenhunen. Muutoksia opettajavalinnoissa tapahtui vielä kesän aikana, mutta koulutuspäällikön mukaan henkilökuntaa on kuitenkin saatu riittävästi kouluihin. – Ihan niin kuin normaalisti odotamme nyt koulujen alkamista. Koulunkäyntiavustajiakin on rekrytoitu vielä viime viikkojen aikana. – Ruotsinkieliselle puolelle vaikutti olevan hankalampaa saada koulunkäyntiavustajia. Järjestimme avoimen haun vielä kesäkuussa, mutta nyt näyttää siltä, että paikat saadaan täytettyä.

Väistötilat yhä käytössä

Harjunrinteen yhtenäiskoulun tilojen ollessa yhä remontissa Harjunrinteen koulun ja Loviisan lukion ryhmät aloittavat uuden lukuvuoden väistötiloissa. Lista oppilaiden väistötiloista on julkaistu Harjunrinteen koulun Wilma-sivulla. Alakoulun ryhmistä osa jatkaa koulunkäyntiä parakeissa koulun pihalla, osa kaupungin muissa tiloissa. Opetus jatkuu esimerkiksi Valkon satamatalossa, perusturvakeskuksen vanhoissa tiloissa ja Itäisen tullikadun perhekeskuksessa. Yläkoulun ja lukion ryhmien opetus jatkuu entisen Edupolin naapuriin rakennetussa siirrettävässä koulurakennuksessa. Esiopetuksen sekä alakoulun luokkien ja pienryhmien on tarkoitus palata Ratakadun koulurakennukseen lokakuussa syysloman aikana. Myös Forsby skolanin ja Koskenkylän koulun esikoulun on alustavasti tarkoitus päästä muuttamaan uuteen koulurakennukseen lokakuun aikana. Koskenkylässä ei varsinaisesti olla väistötiloissa vaan vanhoissa tiloissa, joista väistetään uuteen siksi aikaa, kun vanhat tilat saneerataan. Koskenkylän koulu pääsee muuttamaan uuteen koulurakennukseen vuoden päästä. Harjunrinteen koulun tapaan Loviisan ruotsinkielisen yläkoulun lukuvuosi alkaa väistötiloissa, sillä Lovisavikens skolanin uusi koulurakennus ei ole vielä valmistunut. Koulun opetus jatkuu Vanhan Rannan parakeissa noin vuodenvaihteeseen asti.

Tavoitteena turvallinen koulumatka

Koulujen alkamisen yhteydessä vapaaehtoiset päivystävät suojateillä ja risteyskohdissa muistuttaakseen autoilijoita tiellä liikkuvista koululaisista. – Tänä vuonna kaupunki toteuttaa päivystyksen. Myös kylät ovat mukana, eli suojatiepäivystystä tehdään muuallakin kuin kantakaupungissa, Tenhunen kertoo. Ennen lukuvuoden alkua koulutuspäällikkö saa jonkin verran yhteydenottoja vanhemmilta, jotka haluavat kysyä lisätietoa koulukyydeistä tai ovat huolestuneita lapsensa koulumatkan turvallisuudesta. – Näitä tulee yleensä vuosittain. Liikenneturvallisuustyöryhmämme tapaa monta kertaa lukuvuodessa ja sielläkin mietitään, mitä kohtia voidaan parantaa oppilaiden ja muiden tielläliikkujien turvallisuuden takaamiseksi.

Koulumatka lukioihin ja ammattikouluihin taittuu busseilla

Porvoossa ja Kotkassa opiskelevien lukiolaisten ja ammattikoululaisten kannattaa tarkistaa omiin aikatauluihin sopivat bussivuorot etukäteen, sillä vaikka aamuvuoroja ajetaan melko hyvin, iltapäivien aikataulut ovat usein harvempia ja odotusajat koulupäivän jälkeen voivat olla pitkiä. Vaihtoehtojen määrä riippuu myös kuljettavasta suunnasta. Esimerkiksi Loviisan ja Porvoon välillä linja-autovuoroja on runsaammin kuin Loviisan ja Kotkan välillä. Loviisasta kulkee aamuisin Savonlinjan busseja Porvoon suuntaan noin tunnin välein. Aamuvuoroista ainoastaan kello 6.45 Loviisan linja-autoasemalta lähtevä linja-auto kiertää Sarvilahden, Pernajan kirkonkylän ja Koskenkylän kautta, muut aamuvuorot ottavat matkustajia kyytiin ainoastaan Loviisan ja Vanhakylän pikavuoropysäkeiltä. Myös kello 10.55 Loviisasta lähtevä Porvoon Liikenteen linja-auto kiertää kylien kautta. Koulupäivän jälkeen Porvoosta pääse takaisin Loviisaan noin kerran tunnissa. Kello kahden jälkeen Pernajan taajamien kautta kiertävät ainoastaan kelo 14.45 ja 16.35 Porvoon linja-autoasemalta lähtevät vuorot. Loviisan ja Porvoon välillä liikennöi myös Onnibus.comin C7-vuoro, joka ottaa matkustajia kyytiin vain Loviisan pikavuoropysäkiltä valtatie seitsemän varresta. Onnibusin aikatauluissa on muutamia opiskelijoille ja työmatkalaisille sopivia C7-vuoroja sekä aamuisin että iltapäivisin. Lapinjärveltä ja Liljendalista Porvooseen pääsee aamuisin Kasilinja Oy:n ja Onnibus.comin linja-autoilla. Kuutostien vuoroista Kasilinja Oy:n autot jatkavat tielle 170, joten kyytiin pääsee myös Koskenkylästä ja Vanhakylästä. Vastaavat vuorot ajetaan toiseen suuntaan iltapäivällä ja illalla. Liljendalin ja Porvoon välillä ajetaan arkipäivisin kokonaisuudessaan kuusi vuoroa suuntaansa, joten esimerkiksi iltapäivisin Liljendaliin kulkee vain muutamia linja-autoja ja odotusajat vuorojen välillä voivat olla pitkät. Kotkan suuntaan Loviisasta kulkevat Savonlinjan ja Onnibus.comin linja-autot. Savonlinjan vuorot lähtevät Loviisan linja-autoasemalta noin tunnin välein ja ottavat matkustajia kyytiin myös Tesjoelta, Myllykylästä, Ahvenkoskelta ja Pyhtäältä. Onnibusin kyytiin pääsee ainoastaan Loviisan ja Siltakylän pikavuoropysäkeiltä, ja yhtiön vuoroja kulkee harvemmin. Iltapäivisin linja-autovuoroja kulkee takaisin Kotkasta Loviisaan vain muutamia. Iltapäiväkahden jälkeen Loviisan linja-autoasemalle ajetaan Kotkasta vain kaksi vuoroa, toinen kello 14.45 ja toinen 20.45. Onnibusin matkassa Loviisaan pääsee kello 15 ja 17.20, mutta nämä vuorot jättävät matkustajat pikavuoropysäkille kaupungin laitamalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat