Paikalliset

Loviisan Sanomat mukana Vastuullista journalismia -kampanjassa

Loviisan Sanomat osallistuu useiden suomalaisten tiedotusvälineiden tapaan Julkisen sanan neuvoston Vastuullista journalismia -kampanjaan mm. julkaisemalla kampanja-aineistoa sivuillaan. Kampanjan tarkoitus on juhlistaa JSN:n 50-vuotisjuhlavuotta kertomalla suurelle yleisölle, mitkä mediat kuuluvat JSN:n piiriin ja julkaisevat vastuullista journalismia.
LOVIISA Kampanjassa ovat mukana kaikki media-alan itsesääntelyyn sitoutuneet Julkisen sanan neuvoston taustayhteisöt. Vain niiden jäsenet ovat oikeutettuja käyttämään Vastuullista journalismia -merkkiä. Loviisan Sanomat kuuluu JSN:n säännöstön piiriin Paikallislehtien liitto ry:n ja Sanomalehtien liitto ry:n jäsenyyden kautta.
Merkin taustalla olevat JSN-mediat sekä niissä työskentelevät toimittajat ovat sitoutuneet noudattamaan Journalistin ohjeita. Vain niiden toiminnasta ja sisällöistä voi kannella JSN:lle. Julkisen sanan neuvostossa mediayhtiöiden, journalistien sekä yleisön edustajat ratkaisevat, onko media noudattanut hyvää journalistista tapaa vai joutuuko se julkaisemaan neuvoston huomautuksen eli langettavan päätöksen.

Velvollisuus korjata virheet

- Vastuullisen journalismin merkki takaa, että saat totuudenmukaista tietoa siitä, mitä ympärilläsi tapahtuu. Vastuullisuus ei tarkoita sitä, että aina onnistumme, mutta jos mokaamme, niin korjaamme virheemme. Lukijalla on oikeus muodostaa mielipiteensä luotettavan tiedon pohjalta, totesi Loviisan Sanomien päätoimittaja Arto Henriksson. Loviisan Sanomien verkkosivujen etusivulla on linkki, josta voi lähettää toimitukselle oikaisupyynnön. Sivulla on myös linkki ja ohjeet kantelun tekemisestä JSN:lle esimerkiksi, jos lehti ei oikaise olennaista virhettä tai toimii muuten journalistin ohjeiden vastaisesti. Sivulla on myös linkki aiemmin julkaistuihin kanteluihin.

Verkkosivuilla linkki oikaisuja ja kanteluita varten

Loviisan Sanomien periaatteena on, että olennainen asiavirhe oikaistaan välittömästi verkkosivuilla ja seuraavassa paperilehdessä. Verkossa oikaisu julkaistaan sekä virheen sisältäneessä verkkojutussa sekä erillisenä oikaisuna. "Vastuullista journalismia" kampanja-aika on 12.–25. maaliskuuta. Suomalaista median itsesääntelyjärjestelmää pidetään yhtenä maailman parhaista. – Sen ydin ei ole itse JSN, vaan toimitusten arjessa tehtävät eettiset valinnat, JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström korosti. Julkisen sanan neuvosto (JSN) on joulukuussa 1968 perustettu median itsesääntelyelin. Sen tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta. JSN perustettiin mm. vastaamaan kysymyksiin, jotka ovat nyt uudella tavalla ajankohtaisia. Miten voin luottaa mediaan? Mistä tiedän, että uutinen on totta?

- Neuvoston perustamisen taustalla oli skandaalimedioiden rantautuminen Suomeen. Eduskunnassa käytiin keskustelua siitä, pitäisikö lehdistön toimintaa säännellä. Silloin kustantajien ja journalistien järjestöt päättivät perustaa itsenäisen ammattietiikkaa valvovan neuvoston ja varmistaa lehdistönvapauden säilymisen, todetaan JSN:n tiedotteessa.

Loviisan Sanomat julkaisee "Vastuullista journalismia" -tunnuksen lehden verkkoetusivulla sekä paperilehden niin sanotussa tunnuslaatikossa, jossa on myös vastuuhenkilöiden ja toimituksen yhteystiedot. Linkki JSN:n kampanjasivulle. Linkki Loviisan Sanomien Oikaisut -sivuille. Linkki Journalistin ohjeisiin.
 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat