Paikalliset

Loviisan kirkossa runsaasti liikaa radonkaasua - 4 radonkaivoa tilattu

Mittauksissa on havaittu, että Loviisan kirkon radonpitoisuudet ylittävät salliturt raja-arvon runsaasti. Radonin torjumiseksi on tilattu neljä radonkaivoa. Kuva: Eija Kosonen.

Loviisan kirkossa on havaittu radonpitoisuuksia, jotka ylittävät selvästi sallitut rajat. Agricolan seurakunta on päättänyt tilata kirkon ympärille neljä radonkaivoa, joilla radopitoisuudet pyritään saamaan sallittujen raja-arvojen alapuolelle.
LOVIISA Agricolan suomalaisen seurakunnan kirkkoherra, rovasti Seppo Apajalahti kertoi, että kevään aikana Loviisan kirkossa suoritettiin radonmittaukset. Mittauksen tulokset osoittivat, että radonpitoisuudet ylittävät sallitut arvot runsaasti. - Vaadittavat radonkorjaukset suoritetaan kuluvan kesän aikana rakentamalla kirkon ulkopuolelle neljä radonkaivoa. Suunnitelmat on tehty STUKin suosituksien mukaisesti ja niiden odotetaan laskevan radonarvot hyväksytylle tasolle, Apajalahti kertoi. Korjauksen suorittaa LVI Nystedt Oy Ab ja toimenpiteet pyritään ajoittamaan siten, ettei niistä aiheudu haittaa sovitulle kirkon käytölle. Alla360°-asteen kuva Loviisan kirkkosalista. STUK:n taustatietoa radonista:  Linkki STUK:n radonsivuille. Säteilyturvakeskuksen mukaan radon on hajuton ja näkymätön radioaktiivinen kaasu, jota voi esiintyä sisäilmassa. Koska radonia ei voi mitenkään aistia, on mittaaminen ainoa tapa saada radonpitoisuus selville. Helpointa radonin torjuminen on talon rakennusvaiheessa, mutta sisäilman korkeaa radonpitoisuutta voidaan alentaa myös esimerkiksi radonimurilla. Talon alla oleva maaperä on tärkein radonin lähde. Rakennuksiin radon kulkeutuu perustuksessa olevien rakojen kautta. Ilmassa olevat radonin hajoamistuotteet kulkeutuvat hengityksen mukana keuhkoihin ja tarttuvat keuhkojen sisäpintaan, missä ne lähettävät alfasäteilyä. Tämä keuhkojen saama säteilyannos lisää keuhkosyöpäriskiä. Mitä kauemmin ja mitä korkeammassa radonpitoisuudessa oleskelee, sitä suurempi riski on. Suomessa todetaan vuosittain 2000 keuhkosyöpää, joista noin 300 liittyy radonaltistumiseen. Sisäilman radon on toiseksi merkittävin keuhkosyövän aiheuttaja tupakoinnin jälkeen. Tupakoitsijoilla radonista aiheutuva riski on suurempi kuin tupakoimattomilla, sillä tupakoitsijoiden riski saada keuhkosyöpä on suurempi. Matalassa radonpitoisuudessa oleskelevilla, jatkuvasti tupakoivilla henkilöillä on noin 10 prosentin todennäköisyys saada keuhkosyöpä, kun taas tupakoimattomilla tämä riski on vain noin 0,5 prosenttia. Eurooppalaisen yhteistutkimuksen* perusteella kolmenkymmenen vuoden asuminen noin 700 Bq/m³ radonpitoisuudessa kaksinkertaistaa riskin sairastua keuhkosyöpään 75 ikävuoteen mennessä. Tupakoitsijoiden riski on tällöin 2 x 10 % eli 20 %, ja tupakoimattomien samoin kaksinkertainen, eli 1 %. Tupakoinnin lopettaneiden henkilöiden keuhkosyöpäriski on yhden ja kahdenkymmenen prosentin väliltä. Riski on sitä pienempi, mitä pitempi aika tupakoinnin lopettamisesta on kulunut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat