Paikalliset

Loviisan ensimmäiseen Pride-kulkueeseen voi osallistua monella tavalla

Ensimmäinen. Beniamino Borghi, Heidi Lunabba ja Inari Porkka kertoivat Loviisan Pride-viikonlopun ohjelmasta Kappelinpuistossa maanantaina. Kuva Marita Itävuori

"Muiden oikeuksien puolustaminen on samalla omien oikeuksien puolustamista", Beniamino Borghi kiteyttää.
LOVIISA Sateenkaaren värit liehuvat niin paraatissa kuin pyykkinaruillakin heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna, jolloin Loviisassa järjestetään ensimmäistä kertaa Pride-kulkue. Lauantaina ja sunnuntaina 6.–7. heinäkuuta järjestettävä tapahtuma on osa TransFolk Kucku Final Destination -tapahtumaa. – Taidefestivaalin check point -tapahtumat herättivät viime vuonna jonkin verran keskustelua ja silloin päätimme Pride-kulkueen järjestämisestä, Heidi Lunabba kertoo. Lunabba, Beniamino Borghi sekä Inari Porkka ovat taidefestivaalin kuraattoreita. Pride-kulkueen ja viikonlopun oheistapahtumien tarkoituksena on tuoda LHBTIQ-oikeudet sekä sukupuolivähemmistöt näkyviksi. – Näkyvyys ja tieto ovat tärkeitä asioita. Hirveän harvalla on ennakkoluuloja, ihmisiä pikemminkin ujostuttaa, Lunabba sanoo. Tapahtuman sanoma on myös se, että kukaan ei ole yksin. Jokainen määrittelee itsensä itse. Keskiössä on monimuotoisuuden ja kaikkien vähemmistöjen oikeuksien puolustaminen. Itse Pride-paraati lähtee liikkeelle lauantaina 6. heinäkuuta Ankkuripuistosta torin kulmalta. Kulkue päätyy puisto-picnicille Kappelinpuistoon, jossa järjestetään erilaisia tapahtumia. Pride-kulkue järjestetään yhdessä Helsinki Priden kanssa. Koska Pride on osa taidetapahtumaa, LHTBTIQ-, ihmisoikeus- ja identiteettikysymyksiä nostetaan esiin taiteen keinoin.

Valmistelut alkavat tänään

Pride-kulkueen valmistelu alkaa jo tänään tiistaina Almintalolla, jossa järjestetään työpaja vaikkapa kyltin tai muun värikkään rekvisiitan tekemiseen. Festivaalin taiteilijat vetävät erilaisia työpajoja myös perjantaina 5. heinäkuuta. Lisäksi varsinaisena kulkuepäivänä 6. heinäkuuta voi tulla tekemään kylttejä torille aamupäivällä. Paraati lähtee liikkeelle kello 13. Aamupäivän aikana taiteilija Ilona Valkonen ja Vieno Motorsin anarkofloristi-tiimi koristelevat kulkueeseen osallistujia puettavin kasvein ja kukin. Lisäksi partastudiossa kaikki parrattomat pääsevät kokeilemaan partaa.

Monta tapaa osallistua

Pride-kulkue lähtee liikkeelle Ankkuripuistosta lauantaina 6. heinäkuuta kello 13. Se kiertää Suolatorille, Laivasillalle ja sieltä Kurkipuistoa kohti ja edelleen Kappelinpuistoon. Lunabba ja Porkka korostavat, että kulkueeseen voi osallistua monin eri tavoin: kylttejä tekemällä ja paraatiin osallistumalla, mutta myös liputtamalla sateenkaarilipulla tai ripustamalla erivärisiä vaatteita pyykkinarulle. – Myös liikenteen ohjaajaksi pääsee, kunhan on ajokortti, Lunabba lisää. Hän toivoo, että esimerkiksi yritykset ja yhdistykset ottavat omassa toiminnassaan huomioon LHBTIQ-vähemmistöt. Eri organisaatiot ovat myös tervetulleita osoittamaan tukeaan itse tapahtumassa. Porkka painottaa, että jokaiselle on tärkeää tulla nähdyksi omana itsenään ja kokonaisena. Lunabba lisää, että on tärkeää nähdä omanlaisiaan ihmisiä, sillä muuten kokisi itsensä yksinäiseksi. – Haluamme peilin, ei starana olemista. Kappelinpuistossa ohjelmaa on kaikenikäisille: puisto-picnic sekä muun muassa bändejä. Musiikista vastaavat Afro Jazz Quintet, Voice Crack ja lastenbändi Raka Bananer. Lisäksi puistossa nähdään drag-esitys, NoCore -tanssiesitys, ”I was told I chop wood like a ballerina” eli Freja Bäckmanin osallistava halkojenhakkausääniperformanssi. Lisäksi puistossa on tarjolla drop-in sirkustyöpaja kaikenikäisille, jota vetävät Stav Meishar ja Amandine Doat. Ohjelmaa on luvassa myös illalla sekä liikuntahallissa että Laivasillalla. Sunnuntaina seurakunnat järjestävät Loviisan kirkossa sateenkaarimessun. Lisäksi Loviisan kaupungin museossa keskustellaan aiheesta "Missä on Loviisan LHBTIQ-historia?" kello 13 alkaen.

Translaki uusiksi

Ensimmäinen Pride-paraati järjestettiin Suomessa Helsingissä vuonna 1975. Siitä lähtien paraateja on järjestetty ihmisoikeuksien ja tasa-arvon puolesta. – Muiden oikeuksien puolustaminen on samalla omien oikeuksien puolustamista, Borghi kiteyttää. Tällä hetkellä tärkein tavoite on translain uudistaminen. Siihen kuuluvat pakkosterilisaation poistaminen sekä mahdollisuus vaihtaa juridista sukupuolta.
Sateenkaarihistoriaa
 • 1894 Naisten ja miesten homoseksuaaliset teot kriminalisoiva laki astuu voimaan.
 • 1971 Homoseksuaalisten tekojen kriminalisointi poistetaan rikoslaista. Kehotuskielto eli julkisesta kehottamisesta samaa sukupuolta olevien henkilöiden väliseen seksiin tulee rangaistava teko.
 • 1981 Lääkintöhallitus poistaa virallisesta tautiluokituksesta kohdan, jossa homoseksuaalisuus luokitellaan sairaudeksi.
 • 1999 Kehotuskielto kumotaan.
 • 2001 Uudessa työsopimuslaissa kielletään eksplisiittisesti ”sukupuoliseen suuntautumiseen” liittyvä syrjintä. Eduskunta hyväksyy lain rekisteröidystä parisuhteesta.
 • 2003 Laki transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta (translaki) astuu voimaan. Sen myötä kastroimislaki kumotaan.
 • 2004 Yhdenvertaisuuslaki astuu voimaan.
 • 2007 Laki hedelmöityshoidoista hyväksytään. Se sallii hoidot luovutetuilla sukusoluilla ilman parisuhteeseen tai kumppanin sukupuoleen kohdistuvaa rajoitusta.
 • 2009 Lakia rekisteröidystä parisuhteesta muutetaan siten, että perheen sisäinen adoptio mahdollistuu myös parisuhteensa rekisteröineille pareille.
 • 2011 THL poistaa transvestisuuden sairausluokituksesta Suomessa.
 • 2017 Tasa-arvoinen avioliittolaki tulee voimaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat