Paikalliset

Loviisalaislapsilla ja nuorilla keskivertoa enemmän huolenaiheita

Elämän päämäärä?. Loviisan 8.- ja 9. -luokkalaisista koki koko maata harvempi elämällään päämäärän ja tarkoituksen. Kuva Evy Nickström

Hyvinvointierot näkyvät lasten, nuorten ja perheiden arjessa. Tämän vuoden Kouluterveyskyselyn tulokset ovat Loviisan osalta monelta osin hyvinvoinnin kannalta heikommat kuin maassa keskimäärin.
LOVIISA Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreessa Kouluterveyskyselyssä aiheet liittyivät elämänhallintaan ja elämään tyytyväisyyteen, osallisuuteen, osallistumiseen sekä vaikutusmahdollisuuksiin, harrastuksiin ja vapaa-aikaan sekä ystäviin ja yksinäisyyteen. Tänä vuonna vastasivat myös 4.- ja 5. -luokkalaiset yhdessä 8.- ja 9. -luokkalaisten, lukiolaisten ja ammatillisen oppilaitoksen oppilaiden kanssa. Loviisassa moni tutkimuksen indikaattori näyttää lapsilla ja nuorilla olevan vaikeampaa kuin koko maassa keskimäärin. Loviisan vastauksissa ovat mukana sekä suomen- että ruotsinkielisten koulujen oppilaat 4.-5. -luokilta sekä 8.-9. -luokilta.

Onko päämäärää?

Elämällään päämäärän ja tarkoituksen näki loviisalaisista 8.- ja 9. -luokkalaisista nuorista 68,6 prosenttia, kun luku koko maassa on 72,7 prosenttia. Samasta ikäryhmästä terveydentilansa koki keskinkertaiseksi tai huonoksi Loviisassa 26,8 prosenttia, kun koko maan luku on 18,8 prosenttia. Koulukiusattuna kaseista ja yseistä koko olevansa vähintään kerran viikossa lähes 7 prosenttia, kun koko maan luku jää alle kuuden prosentin. Lisäksi ikäluokasta syödään muuta maata harvemmin aamiaista, ja pestään hampaita harvemmin kuin koko maassa.

Nelos-vitoset mukana

Ensimmäistä kertaa tänä vuonna kyselyssä olivat 4.- ja 5-luokkalaiset oppilaat. Myös tällä ikäryhmällä näyttäisi olevan hankalampaa kuin koko maassa keskimäärin heidän ikäisillään on. Elämäänsä erittäin tyytyväisiä oli nelos-vitosista 48 prosenttia, koko maassa heitä oli lähes 54 prosenttia ja Uudenmaan maakunnassa 53 prosenttia. Koulunkäynnistäkään ei pidetä täällä niin paljon kuin koko maassa keskimäärin. Loviisalaisista nelosvitosista 79,5 prosenttia piti koulunkäynnistä, koko maan samanikäisistä 82,4 prosenttia piti koulunkäynnistä. Koulukiusattuna vähintään kerran viikossa kertoi olevansa 11,2 prosenttia loviisalaisista 4.-5. -luokkalaisista, koko maassa koulukiusattuna vähintään kerran viikossa oli kyselyn mukaan 7,3 prosenttia samanikäisistä. Sosiaalista altistumista huumeille Loviisassa on enemmän kuin koko maassa ja Uudenmaan maakunnassa. Täällä sellaisia 4.-5. -luokkalaisia, jotka tuntevat huumeita käyttäviä lapsia tai nuoria tai heille on tarjottu jotain huumeita, oli 15,9 prosenttia. Koko maan luku oli 13,2 prosenttia ja Uudenmaan 12,5 prosenttia. Koko maata enemmän oli myös keskusteluvaikeuksia vanhempien kanssa. Koulukuraattorilla oli käynyt 21,4 prosenttia, koko maassa luku oli 12,3 prosenttia. Koulupsykologilla oli käynyt tämän ikäisistä 9,8 prosenttia, koko maan luku on 4,4 prosenttia. Hyviäkin asioita kysely toi esiin. 57,5 prosenttia loviisalaisista 4.-5. -luokkalaisista koki, että heillä on mahdollisuus keskustella koulussa aikuisen kanssa mieltä painavista asioista. Koko maan luku oli 49,2 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat