Paikalliset

Loviisalaislapset näyttävät mallia muotoiluoppimisessa

Iloinen. Mari Savio on tyytyväinen siihen, että muotoiluoppiminen pääsee esittäytymään isolle areenalle.

Harjurinteen koulun Mutku-ryhmä esittelee ideoimaansa oppimisympäristöä Habitare-designmessuilla Helsingissä sunnuntaina.
LOVIISA / HELSINKI Noin kymmenen lapsen Mutku-kerho ideoi ja toteutti koko viime lukuvuoden unelmiensa oppimisympäristöä. Syntyi värikartta ja pieniä kuositilkkuja, joista tehtiin isot tapettiseinät ja työvaatteet. Lopputuloksena on work shop, lautta keskellä tyynymerta. Lasten luoma oppimisympäristö esitellään Habitare-messuilla Helsingin messukeskuksessa sunnuntaina. Tapahtuma käynnistyy jo huomenna keskiviikkona. – Lapset halusivat jännittäviä asioita, piiloja ja luontoelementtejä, Mutku-kerhon vetäjä, lapinjärveläinen suunnittelija Mari Savio kertoo. Luontoelementtiä edustaa myös oranssi viidakkoteltta, jonka tarjoaa saksien syntymäpäivän kunniaksi Fiskars. Savio Suomen Muotoilukasvatusseura SuoMu ry:stä avaa Habi Kids 2017 -alueen ja -ohjelman suunnitteluprosessia, kokemuksia ja sitä miten kokonaisuus suunniteltiin lasten kanssa lapsille. Lavalle nousevat myös Loviisan Mutku-kerhon koululaiset. He kertovat, miten he muotoilivat alueen värikarttaa ja kuosimaailmaa yhdessä muotoilijoiden kanssa. Suunnittelussa hyödynnettiin palvelumuotoilun metodeja. Mukana olivat kohderyhmät, eli lasten lisäksi lapsiperheet. Savio on erittäin ilahtunut lasten näkökulman saamasta tilaisuudesta. – Ensimmäistä kertaa muotoiluoppiminen on esillä näin isolla areenalla. Tämä on todella ihanaa. Loviisalaiset Mutku-kerholaiset ovat 4–7 -luokkalaisia. Mutku-toiminta jatkuu tänä syksynä, todennäköisesti kahden Mutku-kerhon voimin. Mutku-kerhoja toimii eri puolilla Uuttamaata parisenkymmentä. Habi Kidsin sisältö rakentuu muotoiluoppimisen metodein. Se tarjoaa lapsille ohjattuja protoilu-, keksimis- ja suunnittelutyöpajoja. Leikkilaboratorioissa harjoitellaan muun muassa luovaa ongelmanratkaisua. Habitaren lastenalue Habi Kids on avoinna Messukeskuksessa Helsingissä 13.–17.9. Savio ja koululaiset esittelevät alueen sunnuntaina kello 13. Habi Kids Design School -nimisen kokonaisuuden toteutuksesta vastaa Suomen Muotoilukasvatusseura SuoMu ry yhdessä Habitaren ja Helsinki Design Weekin kanssa. Ohjelman yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Akateeminen kirjakauppa, Fiskars, Demos Helsinki ja Vimma. Tila ja ohjelma on suunniteltu käyttäjälähtöisesti lasten kanssa. Tilan suunnittelusta vastaa Milja Aho. Suomun co-designtyöryhmään kuuluvat Mari Savio, Viivi Lehtonen ja Katja Vaahtera.   Lisäys 12.9. klo 08.45: Yhteistyökummanina myös Vimma. Viidakkoteltta Fiskarsin saksien syntymäpäivän kunniaksi.  
Muotoilukasvatus
  • Kehittää ympäristönlukutaitoa sekä hyödyntää muotoiluprosessia. Muotoiluoppiminen tarjoaa tekemällä ja kokeilemalla oppimisen työtapoja sekä ideoiden kehittämisen välineitä kaikkeen oppimiseen.
  • Muotoilukasvatus kannustaa itsenäiseen ja rohkeaan ajatteluun, ajatusten vaihtoon sekä virheiden hyödyntämiseen, se kehittää vahvasti myös ryhmätyöskentely- ja ilmaisutaitoja.
  • Muotoiluoppimisessa innostetaan oppijaa, ohjaajaa ja opettajaa kokeiluihin, aloitteellisuuteen, näkökulman vaihtoon ja omien ideoiden jakamiseen.
  • Lähde: Suomen Muotoilukasvatusseura ry
 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat