Paikalliset

Loviisaan halutaan asuntomessut

Asuntomessut Itärantaan. Loviisassa järjestetään vuonna 2023 asuntomessut, mikäli asiat etenevät kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blomin vision mukaisesti. Messualueeksi on väläytetty Itärantaa. Kuva: Harri Hellstrand

Kaupunginjohtaja esittää, että Loviisa hakee asuntomessuja vuodeksi 2023. Tapahtuman järjestelyihin tarvitaan yli 1,3 miljoonaa euroa määrärahaa.
LOVIISA Loviisan kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom esittää ensi maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle ja edelleen -valtuustolle, että Loviisa hakee asuntomessuja kaupunkiin vuonna 2023. Loviisan Itärannassa sijaitsevan, Kuningattarenrannaksi päätösesityksessä nimetyn asuntomessualueen asemakaava on vireillä. Alueen toimintoja on hahmoteltu kaavaluonnoksina. Päätösesityksen mukaan asemakaavaa aiotaan viedä eteenpäin kumppanuuskaavoituksena asuntomessuorganisaation kanssa. Kaavoitettava alue on Loviisan kaupungin omistuksessa muutamaa pientä rakennettua kiinteistöä lukuun ottamatta. Messualueelle on alustavassa suunnittelussa hahmoteltu kolmen kerrostalon, 29 pientalon ja noin 10 kelluvan asuinrakennuksen rakennuspaikat. Lisäksi alueen pohjoisosaan on suunniteltu laajaa hyvinvointia, liikunta- ja kulttuuritoimintaa palvelevien rakennusten korttelialuetta. Päätös palvelurakennusten korttelialueen julkisesta rakentamisesta tehdään erikseen. Messualueen maankäyttö tarkentuu kaavoituksen etenemisen myötä. Asuntomessut organisoidaan Loviisan kaupungin ja Osuuskunta Suomen Asuntomessujen yhteistyönä. Suomen Asuntomessut on päävastuussa tapahtuman markkinoinnista ja valtakunnallisesta tunnettuudesta, messutekniikasta, yleisöpalveluista sekä messukonseptin kehittämisestä. Kaupunki vastaa mm. alueen kaavoituksesta, kunnallistekniikasta, tonttimarkkinoinnista ja messujen toiminnoista, kuten pysäköintialueiden ja wc-toimintojen järjestämisestä. Osuuskunnan kanssa laaditaan sopimus vastuunjaosta ja resursoinneista. Asuntomessujen järjestäminen edellyttää erillisen asuntomessuorganisaation luomista, johon kuuluu projektipäällikkö, projektisihteeri, tiedottaja ja aluevalvoja. Kaavoitus tehdään yhteistyössä Suomen Asuntomessujen kanssa kaupungin omana työnä, ja kaupunkisuunnittelun resursseja vahvistetaan siksi siten, että kaupunkisuunnitteluosastolle rekrytoidaan yksi uusi kaavasuunnittelija. Messuorganisaation henkilöstökulut ovat noin 1,037 miljoonaa euroa. Markkinoinnille ja matkailulle varataan projektin aikana yhteensä 270 000 euroa. Kaavoituskulut, alueen infrastruktuurin rakentamiskulut ja muut messujen järjestämiseen liittyvät kulut ovat noin 13,16 miljoonaa euroa. Tuottoja saadaan pääsylippujen ja pysäköintimaksujen tuottoina noin 0,77 miljoonaa euroa. Myytävien tonttien hinta päätetään myöhemmässä vaiheessa. Kaupunginjohtaja esittää lisäksi, että tapahtuman järjestelyihin varataan yhteensä 1,307 miljoonan euron määräraha vuosille 2019–2023. Maanantaina kokoontuvan kaupunginhallituksen asiasta tekemä linjaus etenee valtuustokäsittelyyn syyskuun 19. päivänä. – Mikäli kaupunginhallitus ja -valtuusto asettuvat asuntomessujen järjestämisen kannalle, saadaan hakupaperit jätettyä sisään välittömästi sen jälkeen, kertoo kaupunginjohtaja Oker-Blom. Osuuskunta Suomen Asuntomessujen hallitus käsittelee Loviisan mahdollisen hakemuksen lokakuun alkupuolella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat