Loviisa tarvitsee muuttajia

Tervetuloa. LWT-päivät ja Loviisan superviikonloppu tuonee kaupunkiin taas tuhansia turisteja, joista jotkut päättävät todennäköisesti muuttaa kaupunkiin.

Loviisan ja samalla koko Suomen modernin historian ehkä aurinkoisimman kesän kruunaa Loviisassa tänään alkava superviikonloppu, joka kerännee Loviisan toreilla ja kujille oman väen lisäksi todennäköisesti jälleen tuhansittain turisteja eri puolilta Suomea. Takana on hellekesä, josta intiaanitkin olisivat kateellisia. Osallistujamäärältään ja julkisuusarvoltaan itäisen Uudenmaan ylivoimaisesti suosituin kesätapahtuma Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma keräsi viime vuonna järjestäjien arvion mukaan noin 4500 rannekkeen ostaneen asiakkaan lisäksi kaupunkiin yhteensä noin 15 000 kävijää. Tapahtuma oli jälleen menestys siitäkin huolimatta, että kolea sää sekä sadekuurot ehkä hieman verottivat kävijämääriä. Tulevalle superviikonlopulle osuu LWT-päivien lisäksi myös monia muitakin yleisötapahtumia, joista perinteinen Loviisan nimipäivä lauantaina täydentää Loviisan keskustan tapahtumatarjontaa. Ohjelmaa on tarjolla moneen makuun, mutta ylivoimaisesti tärkein yhdistävä teema on historia ja mennyt aika. Loviisan Wanhat Talot -tapahtuman lisäksi Jokelan Vanhan ajan päivät Ruotsinkylässä, Lahdesta saapuva höyryjuna Ukko-Pekka, kaupunkia kiertävä museobussi, historiallisen pajavasaran taontanäytökset, Muinaistulien yö ja monet muutkin tilaisuudet ja vierailukohteet ammentavat voimansa menneestä ajasta. Hyvä niin. Tapahtumatarjonnan pönkittämässä mielikuvassa, jossa Loviisa profiloituu eräänlaisena uinuvana, ja kenties jopa taantuvana ulkomuseona, on sekä hyvät että vähemmän hyvät puolensa. Viikonloppuna kolmattatoista kertaa järjestettävä LWT-tapahtuma sekä pikkukaupungin rauhallinen idylli ja verkkaiselta vaikuttava elämäntyyli ovat kiistatta houkutelleet Loviisaan monia muuttajia. Yksi jos toinenkin kertoo ihastuneensa kesäkaupunkiin nimenomaan LWT-päivien vierailun aikana ja muuttaneensa myöhemmin kaupunkiin. LWT-päivät ovat parasta mitä Loviisan kuntamarkkinoinnin hyväksi on tiettävästi koskaan tehty. Mielikuva Ruususen unta nukkuvasta pikkukaupungista kiehtoo useita, mutta myös karkottaa monia. Ponnisteluista huolimatta Loviisan väestökehityksen suunta on edelleenkin ollut negatiivinen. Tätä menoa eräänlaisena virstanpylväänä pidetty 15 000 asukkaan raja menee väärään suuntaan rikki jo tässä kuussa, kun Loviisan opiskelijat muuttavat opiskelupaikkakunnilleen. Heinäkuun ennakkoväkiluku oli tilastokeskuksen mukaan pienentynyt jo 15 004 asukkaaseen. Vaikka uusia muuttajia on tulossa kuukausittain, ja uusiakin loviisalaisia putkahtelee maailmaan tasaiseen tahtiin, kääntää vanhusväestön kuolleisuus nettoväestökehityksen vääjäämättä pakkaselle.
"Mielikuva Ruususen unta nukkuvasta pikkukaupungista kiehtoo useita, mutta myös karkottaa monia."
Vielä muutamia vuosia sitten Loviisa päätti panostaa miljoonia euroja keskustan sekä kylien kouluihin ja profiloitua koulukaupungiksi sekä houkutella lapsiperheitä muuttamaan. Tällä hetkellä kouluverkko todellakin houkuttelee muuttamaan, mutta pois täältä. Käsillä olevasta vakavasta koulukaaoksesta huolimatta on syytä nähdä ja toivoa, että asiat saadaan muutamassa vuodessa korjattua ja koulunkäynti viimein normalisoitua. Vetovoimatekijäksi ja imagonparantajaksi ei kouluista silti vielä pitkään aikaan taida olla. Downshiftaajia eli leppoistajia ja eläköityviä ehkä houkuttelevan rauhallisen pikkukaupunki-idyllin rinnalle Loviisan imago tarvitsee myös modernin kasvun dynamiikkaa, joka toisi kaupunkiin uusia yrittäjiä, yrityksiä ja työpaikkoja sekä väestökasvua. Se on toki helpommin sanottu kuin tehty, mutta ilman väestökehityksen kääntymistä kasvuun Loviisa on taloudellisesti liemessä viimeistään siinä vaiheessa, jos Fortumin vuosittaiset miljoonaverot jäävät saamatta. Esimerkiksi harkinnassa olevat asuntomessut olisi hyvä mahdollisuus yhdistää historia ja tulevaisuus.Yhdistetyt asuntomessut ja LWT-päivät ovat jotain, jonka toteutumiseksi on aihetta tehdä töitä.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet