Paikalliset

Lisää vuokra-asuntoja Loviisan keskustaan?

Näille seuduille. Kaupungin vuokratalo saattaa nousta tälle alueelle. Kuva Marita Itävuori

Vuokratalohankkeesta Mannerheiminkadun ja Degerbynkadun kulmaan ei ole päätöksiä, mutta kaavamuutoksessa talon paikka on katsottuna.
LOVIISA Loviisan Asunnot Oy:n omistaa kokonaan Loviisan kaupunki. Sen toimitusjohtaja Mikko Elosuo painottaa, että päätöksiä suuntaan tai toiseen ei ole tehty. – Ne ovat todella vielä suunnitelmia. Enemmänkin kaavan osalta on varmistus, että mikäli jotain vuokra-asuntotuotantoa siihen tulevaisuudessa tehdään, niin kaavallinen määritelmä on sellainen, että vuokratalo pystytään toteuttamaan taloudellisesti järkevällä yhtälöllä. Kaupungin tekninen lautakunta hyväksyi viime torstain kokouksessaan yksimielisesti jäsen Jouni Malmivaaran (kok.) ehdotuksen, jonka mukaan Degerbynkadun ja Mannerheiminkadun nurkka-alueen kerrostalo muutetaan kolmikerroksisesta nelikerroksiseksi. Kaavaehdotus on tulossa uudelleen nähtäville. Loviisan Asunnot Oy totesi kaavamuutokseen tekemässään muistutuksessa, että suurimmaksi sallituksi kerrosluvuksi tulisi osoittaa viisi, jotta kohteesta tulisi taloudellisesti kannattava. Neuvotteluissa oli todettu, että kerroslukumäärää ei voida kasvattaa, mutta rakennusoikeutta voidaan suurentaa ja rakennusalaa laajentaa pohjoiseen. Elosuon tiedon mukaan kaavahankkeessa osoitettiin paikka vuokrakerrostalolle jo yli kymmenen vuotta sitten, kun nk. linja-autoaseman alueen kaavatyö alkoi. Kaupunki omistaa kyseisen tontin. – Tällä hetkellä meillä ei ole anomusta tontista eikä yhtiön päätöstä hankkeen toteuttamisesta ole, Elosuo painottaa. – Toki toiveita olisi, mutta yksi asia, joka on myös otettava huomioon, on asuntomessukuvio, joka varmasti vaikuttaa tähän jonkin verran. Mikä on kaavoittajan aikataulu ja milloin se saadaan valtuuston päätettäväksi. – Paikkahan on älyttömän hyvä, mutta tämänhetkisen tiedon valossa rakentamiskustannukset ovat sillä tasolla, ettei taloudellisesti kestävää yhtälöä saada aikaiseksi. Mutta voisi kuvitella, että 1-2 vuoden tähtäimellä, kun rakentamisen pahin buumi taittuu, saatetaan saada aivan järkevän hintaisia urakkatarjouksia. Silloin hanke saattaisi olla enemmän ajankohtainen kuin nyt.

Yhtiöstä ainoa "luukku"

Elosuon mukaan asiaan liittyy osin myös se, että jollain aikajänteellä Loviisan Asunnot Oy olisi ainoa "luukku", joka kaupungin vuokra-asuntokannasta vastaisi. – Jatkossa asuntohakemusprosessi menisi meidän kautta. Meillä on jo eläkeläisasuntoja säätiön puitteissa, mutta ehkä myös erityisryhmille tarjottavien asuntojen hakemusprosessia voitaisiin ohjata niin, että mistä tahansa asuntoa hakee, niin me olemme yhteistyötaho taustalla, joka järjestää mahdolliset tukipalvelut tai muut. – Ajatus olisi joskus ensi vuoden aikana saada ratkaisu, jossa puhuttaisiin yhdestä "luukusta". Asukkaalle, mahdolliselle vuokralaiselle, olisi helpompi, että yksi taho tekee asuntohakemusprosessia ja katsoo kussakin tilanteessa, millaiseen asumiseen asiakkaalla on tarvetta ja järjestää hänelle mahdollisesti palveluja. – Mikäli asia ensi vuoden aikana selkiytyy, niin kaupungin kanssa päästään hyvään yhteistyöhön. Se on ajatus tässä taustalla. Esimerkiksi Antinkylän eläkeläistalot voisivat kuulua tähän yhden luukun palveluun. Loviisan seudun kuntaliitosten seurauksena vuokra-asuntoyhtiöitä on tullut kaupunkikonserniin muitakin. Loviisan kaupunkikonserniin kuuluvat tytäryhteisöt ovat pääosin kiinteistöyhteisöjä. Konserniin kuuluu Loviisan Asunnot Oy, jonka tehtävänä tarjoa kohtuuhintaista vuokra-asumista. Kuntakonsernin 2019–2021 tavoitteena ovat muun muassa konsernirakenteen terävöittäminen ja konserniohjauksen edistäminen, selvittää kaupungin omistamien asunto-osakkeiden keskittämistä Loviisan Asunnot Oy:lle, sekä Pensionärshemstiftelsen i Liljendal sr:n aseman selvittäminen suhteessa Loviisan asuntosäätiö sr:iin.

Nuorisoasuntoja selvitetään

Loviisan Asunnot Oy:llä on vuokra-asuntoja kaikissa kylissä Isnäsistä Kuninkaankylään ja Liljendalista Tesjoelle. – Koko kaupunki on "miehitettynä". Esimerkiksi Kuninkaankylässä ja Ruukissa on ollut hyvä kysyntä. Jotkut käyvät töissä Kouvolassa tai sillä suunnalla. Koskenkylästä käydään aika paljon Porvoossa töissä. Kaupungin keskustassa Loviisan Asunnot Oy:llä on asuntoja Määrlahdessa ja Rauhalassa. Linja-autoaseman kaavan toteutuminen edellyttää, että vuokratalon rakentaminen Mannerheiminkadun ja Degerbynkadun kulmaukseen on kustannuksiltaan sellainen, että alkuvuokrasta ei tule liian korkea. Elosuon mukaan selvitystyön alla on parhaillaan myös nuorisoasuntotilanne. – Mietimme ratkaisua, jossa nuorisoasumista voitaisiin Loviisassa helpottaa. Se selviää kuukauden sisällä. – Keskeistä on, että vuokratason pitää olla sellainen, että se on nuorelle vaihtoehto. Nuori ei pysty maksamaan ensimmäisestä asunnostaan 500–600 euroa kuussa.
Loviisan Asunnot Oy
  • Loviisan Asunnot Oy (entinen Kiinteistö Oy Pernajan Asunnot) on Loviisan kaupungin 100 % omistama vuokrataloyhtiö. Yhtiö on perustettu 2.4.1996 fuusioimalla useita pieniä asuntoyhtiöitä yhteen. Yhtiön toiminta alkoi 1.3.1997.
  • Vuoden 2016 aikana yhtiöön on fuusioitu seitsemän muuta kaupungin 100 % omistamaa vuokrataloyhtiötä: Kiinteistö Oy Ruotsinpyhtään Vuokratalot, Kiinteistö Oy Neutronborg, Kiinteistö Oy Siknättet, Kiinteistö Oy Wahlborg, Fastighets Ab Liljendal Bostäder, Asunto Oy Liljendal Åstrand ja Asunto Oy Loviisan Vatro.
  • Toiminta alkoi 1.1.2017.
  • Yhtiön hallituksen puheenjohtaja on Tom Liljestrand.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Verokone

 

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat