Paikalliset

Lippu liehuu lapsille

 Loviisan kaupunki aikoo liputtaa lasten oikeuksien puolesta tulevana sunnuntaina. Mitä mieltä Määrlahden päiväkodin viisivuotiaat ovat lasten oikeuksista?
MÄÄRLAHTI Sisäministeriö suosittaa yleistä liputusta tulevana sunnuntaina, joka on lapsen oikeuksien päivä. Sisäministeriö on myös määrännyt valtion virastot ja laitokset liputtamaan kyseisenä päivänä. Myös Loviisan kaupunki liputtaa tulevana sunnuntaina. – Tietääkseni kaupunki ei ole ollut mukana aikaisemmin tällä tavalla, kaupungin tiedotuspäällikkö Lilian Andergård-Stenstrand kertoo. Yhdistyneiden Kansakuntien lapsen oikeuksien sopimus täyttää Suomessa 25 vuotta. Tämän vuoden teemana on yhdenvertaisuus.

Lapsille oma lippu?

Mitä lapset itse miettivät juhlapäivästään? Kävimme kysymässä joukolta Määrlahden päiväkodin viisivuotiaita, mitä he miettivät oikeuksistaan. Lapsen oikeuksia miettivät yhdessä muun muassa Saara, Artturi, Oliver, Kaisu ja Lilja. Viisivuotiaat ovat päiväkodin vanhimpia. Jonkin verran aiheesta on ehditty jo päiväkodissa Enni Ekströmin ja Pirjo Tiaisen kanssa jo jutellakin. Lapsia mietityttää liputusasia. Päivää juhlistetaan nostamalla salkoon Suomen lippu, mutta viisivuotiailla on ajatuksia myös omaksi lipuksi. – Pinkki! huudahtaa Saara. Hänen mielestään lipun voisi kuvittaa penkillä istuvilla lapsilla. – Oranssi! on Artturin ja Oliverin suosikkiväri lippuun. Sana ”oikeus” saa lapset mietteliääksi. Mitähän se mahtaa pitää sisällään. – Oikeus on aika vaikea sana. Mikä olisi hyvä ja tärkeä asia? päiväkodin tädit avittavat. – Isä, äiti, koti, lapset luettelevat. Joku huomauttaa, että kaikilla lapsilla ei ole kotia. Myös ruoka pääsee listalle. Ja leikkiminen! – Leikki on lasten työtä, oon kuullut. Mistä lapset eivät luopuisi millään? Tytöille tärkeintä on, että saa leikkiä piilohippaa ja prinsessaleikkiä. Oliverille tärkeimpiä asioita on jalkapallo, Artturille autoleikki. Sitten oikeuskysymykseen mennään astetta syvemmälle. Sellaisiin oikeuksiin, joiden toteutumiseen voi jokainen vaikuttaa. – Ei saa kiusata tai nimitellä. Eikä satuttaa toista, esimerkiksi purra. Toisen naamaan ei saa laittaa lunta. Ei saa laskea toisen päälle pulkkamäessä. – Eikä saa tehdä ilman lupaa aikuisten asioita, esimerkiksi sytyttää lunta.

Oikeus kouluun

Viisivuotiailla edessä on pian esikoulu ja sen jälkeen koulu. Joulukuun puolivälissä he menevät tutustumaan eskariin. – Eskari ja koulu ovat myös oikeuksia, aikuiset huomauttavat. Iän karttuminen tuo mukanaan paitsi oikeuksia, myös velvollisuuksia. ”Viskarit” tekevät omia tehtäviään, joiden tavoitteena on harjoittaa kynän käyttämistä. Harjoituksia tehdään kahden ryhmän yhteistyönä. Velvollisuuksiin kuuluu toimiminen hyvänä esimerkkinä nuoremmille. Viisivuotiaiden tärkeimpien oikeuksien joukossa ovat leikit: piirtäminen, värittäminen ja pelaaminen. Millaisia vanhenemisen tuomia oikeuksia lapset odottavat? – Että saa meikata. – Että saa katsoa televisiosta hurjempia ohjelmia. – Että isona saa siivota koko talon ja tehdä kotiaskareet. Toivelistalla on myös hauskojen juhlien järjestäminen. – Tärkeintä on, että saa leikkiä kavereiden kanssa. Lapsen oikeuksien pohdinnan jälkeen viskarit alkavat toteuttaa leikkimisoikeutta. Jättikokoisista pehmeistä Lego-palikoista alkaa nousta korkea torni. Kun se on valmis, torni tönäistään yhteisvoimin kumoon. Se on oikeastaan hyvin hauskaa! Marita Itävuori marita.itavuori@lovari.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat