Le Mansin lähtöruudukko odottaa

Koskenkyläläinen vammaismoottoripyöräilijä Ulla Kulju osallistuu ainoana naisena ratamoottoripyöräilyn kuninkuussarjan Moto GP:n Ranskan Grand Prixin yhteydessä ajettavaan MM-kilpailuun tulevana lauantaina.
KOSKENKYLÄ – Yksitoista, Ulla Kulju vastaa, kun häneltä kysyy kuinka paljon ensi viikonvaihteen Le Mansin ensimmäistä kertaa järjestettävä The International Handisport Motorcycle Event jännittää asteikolla 1 – 10. Jännityksen voi kuvitella, sillä haastatteluhetkellä tiedossa on, että kilpailuun on myyty 130 000 lippua, joten katsomon kohinaa on luvassa. – Se on suurin seikka mikä jännittää, kun on yleisöä noin paljon. Sehän on kymmenen vuoden katsojamäärä kaikista maamme osakilpailuista yhteensä, hän toteaa. – Luultavasti tähän on kerran elämässä mahdollisuus. Sen vuoksi saavutuksellisesti en aseta itselleni mitään paineita. Kulju on ensimmäinen alaraajahalvaantunut suomalaisnainen, joka ajaa road racingia tasavertaisena terveiden kilpakumppaniensa kanssa kotimaan kisoissa. Uusi sivu urheiluhistoriaa kirjoitetaan tulevana viikonloppuna, kun hän kiitää moottoripyörällään Le Mansissa MM-kisoissa. Ullan ratapyörä on Yamaha YZF-R6.

Testit sujuivat hyvin

Tiimi eli Kulju Racing kävi maaliskuussa testaamassa pyörää ja tutustumassa rataan Ranskassa. – Harjoittelu meni hyvin, joten kilpailuun voi lähteä positiivisilla mielillä. – Olimme kaksi päivää siellä. Pyörän säädöt tiedetään ja niille ei tarvitse tehdä enää mitään. Kilpailun vapaat harjoitukset ja aika-ajot ajetaan tulevana perjantaina.
Jännittää. Ulla myöntää, että tuleva kisa saa perhosia vatsaan. Kuva: Mika Mykkänen

– Vapaat harjoitukset ajattelimme käyttää siihen, että varmistamme pyörän toimivan halutulla tavalla. Tarkoituksena on ottaa harjoitusosio hieman rennommin. Siihen on syynsä, sillä harjoitusten jälkeen taukoa on kymmenen minuuttia ja sen jälkeen on aika-ajot. – Sen vuoksi vapaissa harjoituksissa ei viitsi väsyttää itseään. Itse kisa ajetaan harjoituksien jälkeisenä päivänä eli lauantaina.

Parisenkymmentä osallistujaa

MM-kisan startti on noin kello 18.30 lauantaina Suomen aikaa. Kuljettajia lähtöruudukkoon asettautuu parisenkymmentä. – Olen ainoa nainen, joten siellä voi joku olla kiinnostunut siitä miten ajan. Ulla harmittelee, ettei kisassa ole pelkästään naisten sarjaa. Hän uskoo, että miehet ovat kuitenkin häntä nopeampia radalla. Tosin säätiedotuksissa on lupailtu vesisadetta, jonka Ulla laskee eduksi miehiä vastaan. – Moni kuljettaja on hitaampi sateella. Minulla sadekeli ei vaikuta vauhtiin. Rata on Ullan mukaan "tosi hieno". Hän kertoo, että radalla on mittaa yhteensä 4 160 metriä. – Etusuoralla on vauhtia 230 kilometriä tunnissa. Pääsuora ja ensimmäinen mutka ovat nopeita. Harjoituksissa hän kulutti yhteen kierrokseen aikaa 2 minuuttia 12 sekuntia. – Viime vuoden maailmanmestarille hävisin kymmenisen sekuntia ja se kaveri on todella nopea. Kierroksia kisassa ajetaan yhteensä kahdeksan.

Tiivis ohjelma

Ranskan muihin nähtävyyksiin tutustumiseen ei jää aikaa, sillä koko kisamatka kuluu Le Mansin radalla. – Majoitumme radalla, joten olemme siellä missä tapahtuu koko ajan. On hienoa päästä katsomaan millainen "sirkus" Moto GP-osakilpailu on varikolla. – Meillä on muutenkin päivät buukattu täyteen. Ulla pääsee mitä luultavimmin kansainvälisen median tentattavaksi. Lisäksi kahtena päivänä on fanitapaamisia ja luvassa on iltatapahtumia. – Voi olla aikamoista pyöritystä koko viikonloppu. Varmasti tulee sellaistakin oheistoimintaa, josta ei vielä ole tietoa. Sunnuntaina Kulju tiimeineen saa olla turistina ja katsoa Moto GP -osakilpailun. Moottoripyörä lähti kohti Ranskaa perjantaina maanteitse ja Kulju lentää itse paikalle tänään tiistaina. – Varmasti on tulossa hieno reissu, Kulju toteaa. Ulla Kuljun ajosuorituksia MM-kisoissa voi seurata Eurosportilta. Kisa televisioidaan ja lähetetään suorana kanavalla lauantaina kello 18.40. Tekstiä muokattu 16.5. kello 9.13.: Lisätty tieto televisiolähtetyksestä jutun loppuun.

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Verokone

 

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat