Paikalliset

Lapinjärvi tavoittelee nollatulosta

Nykyaikaan. Kunnanjohtaja Tiina Heikka (vas.) ja taloussihteeri Johanna Sjöblom esittelivät kunnan viime vuoden tilinpäätöksen. Kunnassa ollaan takaiskusta huolimatta menossa nykyaikaan vähän joka sektorilla, kunnanjohtaja vakuutti.

Lapinjärven kunnan johto koki ikävän yllätyksen, kun Loviisa lähetti viime vuodelta rökälelaskun. Tänä vuonna kunta pyrkii nollatulokseen entistäkin tarkemmalla taloudenpidolla.
  LAPINJÄRVI – Vähän tämä sylettää, kunnanjohtaja Tiina Heikka pamauttaa. Viime vuoden tilipäätös on reilun miljoonan euron verran alijääminen ja suurin syy tilanteeseen on yli 400 000 euron kustannusylitys Loviisan sosiaali- ja terveystoimen yhteistoiminta-alueella. Lisäksi Loviisan kaupungin koulusopimus aiheutti 44 000 euron lisälaskun. Niinpä kunnanjohtajan ja taloussihteeri Johanna Sjöbergin tunnelmat ovatkin ristiriitaiset, kun oma toiminta sujui suunnitellusti talousarvion puitteissa. Ainoastaan vanhustyössä kustannukset ylittyivät. Ennakoitavuus kärsi, kun tieto ei kulkenut Loviisan ja Lapinjärven välillä yhteistoiminta-alueella. Lisäksi laskutuksessa oli tapahtunut virheitä. Heikka sanookin, että kunta aikoo nyt neuvotella erilaisista vaihtoehdoista. – Jossain muodossa yhteistyö jatkuu Loviisan kanssa, hän kuitenkin aprikoi. Sen enempää hän ei suostu Lapinjärven taktiikkaa avaamaan esimerkiksi sen suhteen, löytyisikö uusi yhteistyökumppani jostain toisesta naapurikunnasta. – Esimerkiksi meidän Med Group -sopimus on hyvin tarkka ja näemme usein. Pienistäkin asioista saadaan tietoa. Julkisella puolella sopimukset ovat ylimalkaisia, Heikka vertailee. Heikka tähdentää, että kaksi seuraavaa vuotta eivät enää voi mennä yhtä "vinoon" kuin mitä nyt tapahtui. – Yhteistoiminta-alueen alusta saakka on luvattu tuotteistamista. Nyt on kulunut kuusi vuotta. Kunnanjohtajan kommenteista kuultaa jonkinasteinen turhautuminen. Syletyksen tunteen saa aikaan se, että pienessä kunnassa syynätään kympit ja sataset. Pienen ja isomman kunnan eroksi hän huomioi sen, että isommassa kunnassa ei välttämättä hahmoteta, että pienelle kunnalle pienikin raha on iso.

Tekniikka hyödyksi

Taloussihteeri Johanna Sjöberg lohduttaa, että kun katsotaan soten ulkopuolista tilannetta, kunnan kehitys näyttää hyvältä. Esimerkiksi avoimia työpaikkoja kunnassa on nyt 21, kun niitä vuosi sitten oli kolme. Työttömyysaste on painunut 10,5:een. Yksilöllistä valmennusta tarjoavan Taitopaikan kehitystyö on lähtenyt hyvin liikkeelle. Kiinnostusta sen tarjoamiin työllistämismahdollisuuksiin on myös kunnan rajojen ulkopuolella. Kunnan omat työttömät ovat tällä menolla kutakuinkin loppumassa, joten Taitopaikkaa tuotteistetaan ja sen palveluja tarjotaan myös muille kunnille. – Investoinnit ovat toteutuneet hyvin, myös "ikuisuusprojektit", Heikka luettelee. Mittavin "ikuisuusprojekti" on ollut Strandaksen pato, joka on ollut kunnostuslistalla pitkään. Pato estää Lapinjärven tulvimisen yli äyräiden. Vuotaneen padon korjauksiin arvioitiin kuluvan miljoonan euron verran, mutta lopulta kulu oli alle 200 000 euroa. Heikan mukaan tähän tulokseen päästiin pitkälti paikallisen asiantuntemuksen turvin. Heikka kiittelee kunnan teknistä toimea myös siitä, että mobiilina toimiva sähköinen huoltokirja on otettu hyvin käyttöön. Nyt tieto korjaustarpeista välittyy oikealle henkilölle heti, samoin tieto siitä, että tarpeelliset korjaukset on tehty. Seuranta on ajan tasalla, samoin tulevat työtehtävät, mikä helpottaa työtehtävien jakoa. Lapinjärvi on siirtynyt myös sähköiseen kilpailutusjärjestelmään. Tekniikan hyödyntäminen vanhustyössä on saanut aikaan sen, että vaikka asiakasmäärät ovat kasvaneet, työntekijöiden määrä on pysynyt samana, vaikka asiakkaan luona käytetty aika on lähes tuplaantunut.

Hankerahoitusta

Pieni kunta on hankkinut uudistuksiinsa onnistuneesti hankerahoitusta. – Hankerahalla saa jotain ekstraa, kun kunta tarjoaa perustason, Heikka sanoo. Hankerahaa kunta on saanut muun muassa Ely-toimistolta 29 641 euroa Taitopaikkaan, sivistystoimeen 73 325 euroa ja Lukkarinpuistoon Aluehallintovirastolta 60 000 euroa. Muistiystävällistä taajamaa kehitetään sosiaali- ja terveysministeriön myöntämällä 109 000 euron kärkirahalla seuraavat kaksi vuotta. – Säästö ei ole positiivinen asia, jos ei ole tehty mitään, Heikka kiteyttää. Hän jatkaa, että karsiminen ilman kehitystä on lyhyt tie.

Tavoitteena nollatulos

Kunnan tavoitteena on päästä tänä vuonna nollatulokseen. Ennen viime vuoden alijäämää Lapinjärvellä on takanaan ylijäämäinen vuosi 2015 ja alijäämäinen tulos vuodelta 2014. Haastetta kunnalla riittää: Heikka uskoo, että valtion kanssa syntyy sopimus siviilipalvelukeskuksen jatkosta vielä tämän kevään aikana. Sen jälkeen edessä on raakaa työtä laittaa tiloja kuntoon kuudella miljoonalla eurolla. Lain edellyttämää ulosvuokraustoimintaa alkaa toteuttaa perustettu Lapinjärven Lilliputti Oy. Lapinjärvi on kehittämistoimillaan ja yhteistyöhankkeillaan saanut paljon myönteistä julkisuutta. – Nyt meihin jo otetaan yhteyttä, että kiinnostaisiko tällainen hanke.
Lapinjärven vuoden 2016 tilinpäätös
  • Veroprosentti 20,5
  • Tilikauden alijäämä t e -1 204
  • Kertynyt ylijäämä t e 1 674
  • Vuosikate t e -243
  • Vuosikate, % poistoista -31
  • Lainat e / asukas 2 060

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat