Paikalliset

Kylien kokkikoulussa kokataan yhdessä

Herkkuja pöytään. Kylien kokkikerhoissa leivotaan ja laitetaan ruokaa ohjaajien avustuksella. Arkistokuva Marke Kalliola

Syksyllä alkavissa seurakunnan kaksikielisissä kokkikerhoissa tehdään ruokaa ja leivotaan yhdessä. Kokkikerhoihin voivat osallistua alakouluikäiset lapset.
LOVIISA/LAPINJÄRVI. Syyskuusta alkaen kylien kokkikouluja pidetään kerran kuussa Pernajan pappilassa, Liljendalin pappilassa, Lapinjärven seurakuntakodissa, Loviisan Tikvassa ja Ruukin seurakuntakodissa. Agricolan suomalaisen ja ruotsalaisen seurakunnan yhdessä järjestämät kokkikoulut pidetään nyt ensimmäistä kertaa. – Meillä ei ole aiemmin ollut mitään tämän kaltaista, kerhon toinen vetäjä, perhetyöntekijä Jennifer Smeds kertoo. Kokkikerhoissa ruoka valmistetaan ja syödään yhdessä. Samalla opitaan kaikki ruoanlaiton vaiheet, kuten jälkien siivoaminen, tiskikoneen täyttäminen ja pöytien kattaminen. – Tarkoituksena on harjoitella tavallisia käytännön asioita, jotka voivat meistä aikuisista tuntua pieniltä jutuilta. Opettelemme esimerkiksi, miten tiskit laitetaan koneeseen ja kuinka astianpesukone laitetaan päälle, sekä miten pöytä katetaan juhlatilaisuuksia varten. Seurakuntien iltapäiväkerhoissa on aiemminkin kokeiltu pienimuotoista leipomista ja ruoanlaittoa, ja Smedsin mukaan lapset ovat olleet innoissaan yhdessä tekemisestä ja oppimisesta. – Aina on vain tuntunut siltä, että aikuisia tarvittaisiin yksi enemmän, Smeds naurahtaa. Tulevissa kokkikerhoissa hänen työparinaan toimii lastenohjaaja Maija Uitti.

Kokemuksia keittiöstä

Ensimmäisillä kerhokerroilla osallistujien kanssa suunnitellaan, millaisia ruokia ja leipomuksia kokkikoulussa halutaan syksyn aikana tehdä. – Lasten mielenkiinto ruoanlaittoon herää eri tavalla, kun he saavat tehdä itse ehdottamiansa annoksia, Smeds sanoo. Iltapäiväkerhoja vetänyt Smeds arvioi, ettei keittiöss�� puuhaaminen ole kaikille lapsille entuudestaan tuttua. – Kysyn aina lapsilta ensin, ovatko he tehneet ruokaa tai leiponeet aiemmin, jotta tietäisin, millä tasolla heidän osaamisensa on ja millaisia tehtäviä voin heille antaa. Ainakin aiemmin saamieni vastausten perusteella osa lapsista osallistuu usein ruoanlaittoon kotona, mutta osa kertoo, ettei ole oikein koskaan tehnyt ruokaa. "En leivo, olen tietokoneella", on melko yleinen vastaus. Tällä hetkellä kokkikouluihin on jo ilmoittautunut 40 lasta ja uusia osallistujia mahtuu vielä hyvin mukaan. Kerhoissa pidetään myös hartaushetki. Osallistujien tulee ottaa mukaansa oma esiliina ja tyhjä eväslaatikko. Maksulliseen kokkikerhoon voi ilmoittautua agricolalovisa.fi-sivustolla tai soittamalla ohjaajille.
Kylien kokkikoulut
  • Pernajan pappilassa 4.9., 9.10., 13.11., 18.12.
  • Liljendalin pappilassa 11.9., 16.10., 20.11., 18.12.
  • Lapinjärven seurakuntakodissa 18.9., 23.10., 27.11., 18.12.
  • Loviisan Tikvassa 25.9., 30.10., 4.12., 18.12.
  • Ruukin seurakuntakodissa 2.10., 6.11., 11.12., 18.12.
  • klo 16-18

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat