Paikalliset

Kuntalaisen ääni kuuluviin vaikka netin kautta

Aloitteentekijä. Mikko Idlax toivoo kaupungin panostavan Isnäsiin. Mikko Idlax vaihtoi pari vuotta sitten sukunimensä. Näri muuttui Idlax-nimeen, joka on myös hänen tilansa nimi. Kuva: Marita Itävuori

Mikko Idlax teki kuntalaisaloitteen vierasvenelaiturin saamiseksi Isnäsin satamaan.
ISNÄS Kevätaurinko paistaa ja Isnäsin satamassa kaikuvat työn äänet. Tämä on Mikko Idlaxin lapsuuden maisemaa. – Kun olin lapsi, sahalla työskenteli pari sataa ihmistä. Oli vilskettä ja laivoja satamassa. Nyt on hiljaisempaa. Siihen kyläläiset haluaisivat muutoksen. – Kylässä on ollut toiveita siitä, että tänne saataisiin vierasvenelaituri, jota kaupunki ylläpitäisi, samaan tapaan kuin Svartholmassa. Jokin aika sitten satama-aluetta kävi katsomassa kaupungin johto, eli kaupunginjohtaja, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja. Keskusteltiin alueen tulevaisuudennäkymistä. Myöhemmin Idlax huomasi, että kuntalaisaloitteen voi tehdä netin kautta. Idlax kuuluu paikalliseen pursiseuraan, Pernajan saariston merenkävijöihin. Pursiseuran jäsenet säilyttävät veneitään satamassa, jossa seuralla on myös laituri. – Pursiseura voisi auttaa vierasvenelaiturin ylläpidossa. Netissä maaliskuun lopulla tehty aloite on kerännyt parikymmentä allekirjoittajaa. Vierasvenesataman kannattajat uskovat, että laituri tekisi satamasta ja kylästä nykyistä tunnetumman. – Vierasvenelaituri löytyy Kabbölestä ja Svartholmasta. Rönnäsissä on kaupungin laituri ilman poijuja. Kabböle on laivaväylän varrella, mutta Isnäsiinkin tulee hyvä neljä metriä syvä väylä läpi kauniin Pernajan saariston. Palvelujakin kylältä löytyy. Satamassa toimii veneilyyn liittyviä yrityksiä ja kylällä on baarikin. Baarille johtaa oikopolku satamasta. – Olisi todella tärkeää, että kaupunki jotenkin etabloituisi tänne. Tämä on tulevaisuuden paikka. Isnäsin satama-alue on yksityisomistuksessa ja myytävänä. Satamayhtiö vuokraa venepaikkoja sekä paikkoja veneiden talvisäilytykseen. Idlax uskoo, että tarjonnan laajentamisesta veneilijöille hyötyisivät kyläläisten ja satamayhtiön lisäksi myös kaupunkilaiset, kun mahdollisuudet liikkua kaupungin eri osissa paranisivat myös vesitse. "Ehdotukseni on, että Loviisan Kaupunki vuokraa Isnäsin satamayhtiöltä paikan vierasveneilijöille tarkoitetulle ponttoonilaiturille sekä hankkii sopivan laiturin" Idlax kirjoittaa aloitteessaan.

Virallisia vähän

Kaupungin hallintojohtaja Kristina Lönnfors kertoo, että virallisia aloitteita tulee suhteellisen harvoin. – Voi olla, että kaikki eivät kutsu yhteydenottojaan tai ideoitaan aloitteiksi, vaan he ottavat suoraan yhteyttä tiettyyn viranhaltijaan ja keskustelevat asiasta saman tien. Aloitteen voi tehdä kaupungin asukas, tai kaupungissa toimiva yhteisö ja säätiö. Aloiteoikeus ja -käsittely on määritelty kaupungin hallintosäännössä. Aloitteen pääsee tekemään kaupungin nettisivujen kautta. Siellä voi tarkastella kaikkien kuntien aloitetietoja Kuntalaisaloite-verkkopalvelun kautta. Esimerkiksi perjantaina palvelun kautta tehtiin aloite kuntoiluportaiden saamiseksi Rovaniemen Ounasvaaralle ja luovien ihmisten portaalin perustamisesta Kotkassa. Lempäälässä esitettiin asfaltissa olevien kuoppien täyttämistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat