Paikalliset

Kotiin yhtä kokemusta rikkaampana

Ei palele. Inga-Lill Lempiäinen harrastaa avantouintia Loviisan uimarannalla. Perjantaina hän osallistui talviuinnin MM-kisoihin Tallinnassa. Kuva: Eija Kosonen

– Nämä olivat minulle ensimmäiset ja varmaan ainoat MM-kilpailut. Piti käydä tämäkin kokemus hankkimassa kerran elämässä.
LOVIISA / TALLINNA Näin pohtii loviisalainen avantouinnin harrastaja Inga-Lill Lempiäinen, joka osallistui perjantaina talviuinnin maailmanmestaruuskilpailuihin Tallinnassa Virossa. Hän ui 25 metriä rintauintia 65-69 -vuotiaiden naisten sarjassa. – Tein oman ennätykseni! Aikani oli 37,62 sekuntia. Ähtärin SM-kisoissa helmikuussa aikani oli 38,06. Sain MM-kisoissa jostain syystä viiden sekunnin sakon. Tein kai jotain pientä väärin, mutten vieläkään tiedä mitä, Lempiäinen naurahtaa. Lempiäisen sarjassa ui 36 naista useista eri maista. Loviisan Uimaseuraa edustava Lempiäinen ui sijalle 28. Kokonaiskilpailussa hän oli yli tuhannen uimarin joukossa 624:s. Hän kehuu kisareissuaan antoisaksi. Järjestelyt toimivat hyvin. – Hengenpelastajat tosin eivät olleen niin näkösällä kuin kotimaan kisoissa, joissa he olivat aivan uimareiden läheisyydessä. Talviuintikisoissa uidaan tavallisessa uimapuvussa. Päähine on pakollinen, eikä pää saa mennä veden alle. Meriveden lämpötila on nollan pinnassa. Kilpailu käytiin Tallinnan matkustajasataman kupeessa olevassa Admiraliteettialtaassa. – Sää oli kilpailupäivänä ihan hyvä. Lämpötila oli nollan paikkeilla ja lunta satoi vähän.

Uimabussissa kannustettiin

Lempiäinen on hankkinut kisakuntoa uimahallissa Kotkassa. Sinne hän lähtee sunnuntaisin uimabussilla Loviisan Uimaseuran kanssa. – Uimabussilla halliin pääsee kätevästi melkein kotiovelta asti. Lisää uimareita mahtuisi hyvin mukaan. Hän kiittelee seuran jäseniä siitä, että tsemppiä on toivotettu ahkerasti seuran omalle MM-edustajalle. – Bussimatkoilla minua on kannustettu kovasti. MM-kisan lisäksi Lempiäinen on osallistunut kolme kertaa talviuinnin SM-kisoihin. Kuluvana vuonna sijoitus oli 27:s.

Yhteinen harrastus

Talvinen uiminen on Lempiäisen ja hänen tyttärensä Piia Impiön yhteinen "äiti-tytär -harrastus", kuten äiti asian ilmaisee. – Kun Piia tulee Helsingistä Loviisaan käymään, menemme yhdessä avantoon. Tallinnassa Lempiäisen ja Impiön seurueeseen kuuluivat myös Marika Aalto Keravalta ja Ritva Kemppainen Oulusta. Kaikki osallistuivat kilpailuun. Nelikko on tehnyt yhteisiä uintireissuja ennenkin. Lempiäinen kertoo innostuneensa avantouinnista noin seitsemän vuotta sitten. – Kaikkea pitää kokeilla. Viiden kympin villityksenä minulla oli sukeltaminen, mutta se on jo jäänyt. Sen jälkeen kokeilin rullaluistelua, mutten oppinut jarruttamaan. Nyt uin. Avantouinnilla on kehuttu olevan monia terveellisiä vaikutuksia. – En usko myytteihin, joiden mukaan avantouimari ei saa koskaan flunssaa, tai että avantouinti poistaa rypyt tai että uinnin jälkeen tulee hirmu hyvä olo. Minulle tämä on pelkästään hauskanpitoa, sanoo kaksi kertaa viikossa Loviisan uimarannan, Plagenin, avantoon pulahtava Lempiäinen. Plagenin avannon hoitamisesta Lempiäinen ei anna tältä talvelta täysiä pisteitä. Laituri ja tikkaat ovat olleet erittäin jäisiä, jopa vaarallisia. Lumiselta ja liukkaalta laiturilta voi pudota suoraan avantoon ja se huolestuttaa Lempiäistä etenkin, jos laiturilla liikkuu lapsia.

Takaisin Loviisaan

Lempiäinen on syntynyt Loviisassa. Ensimmäinen lapsuuden koti oli Loviisan nykyisessä museossa, joka tuolloin oli asuintalo. Hän lähti maailmalle 16-vuotiaana. Elämän varrelle on mahtunut mm. sekatavarakaupan pitoa Kruununhaassa Helsingissä. Viimeiset 20 työvuottaan Lempiäinen toimi siivoustyön johtajana. Kun eläkepäivät alkoivat, tuli mieleen paluumuutto Loviisaan. Tänne Lempiäinen muutti miehensä kanssa Nurmijärveltä. – Löysimme sopivan talon Valkosta, meren ääreltä. Siellä pääsee uimaan ja kalastamaan. Harrastamme virvelöintiä ja pilkkimistä. – Meri on aina vetänyt minua puoleensa. Kun asuimme Nurmijärvellä ajoin Mustikkamaalle, jotta pääsin mereen uimaan. Järvet eivät jotenkin vain ole minun juttu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat