Paikalliset

Kotihoidosta Mirja, hei!

Puolen vuoden kuvapuhelukokeilu kotihoidossa on sujunut hyvin. Kehuja tulee niin asiakkailta kuin työntekijöiltäkin.
LOVIISA Markku Paronen, 79, vastaa kuvapuheluun kotona Rauhalassa. Soittaja on kotihoidon hoitaja Nathalie Herneoja, joka kyselee Parosen kuulumisia. Tämä puhelu on sovittu toimittajaa varten, muuten Paroselle soitetaan kotihoidosta joka arki-iltapäivä. Paronen kuvailee järjestelmän olevan erittäin helppokäyttöisen. Hoitajan kanssa on keskusteltu niin lätkästä kuin vaaleistakin. - Soittajat ovat iloisia, eivätkä synkistele. Paronen kokee, että soittavilla hoitajilla on myös aikaa eri tavalla kuin kotiin hoitokäynneille tulevilla kotihoitajilla. - Iloinen viihdyke, ja on kiva, kun soittajan nimi näkyy ruudulla, hän kuvailee. Jos puhelut alkavat maksuttoman kokeilujakson jälkeen maksamaan, ei Paronen aio sitä ottaa.
Arkipäivisin. Markku Paroselle tulee kotihoidon kuvapuhelu arki-iltapäivisin. Kuva Auli Henriksson

Lisää turvallisuuden tunnetta

Kuvapuhelinkäyntien tarkoituksena on ohjata kotihoidon asiakkaita ja lisätä heidän turvallisuuden tunnettaan kotona. Hoitotyön esimies Nina Lehtola tutustui kuvapuhelinpalveluun teknomessuilla, kiinnostui ja järjesti kokeilun käynnistämisen myös Loviisassa. Hän vei asiakkaille laitteen, opetti käyttämään ja ohjeisti hoitajat toimintaan. Soitto tulee aina kotihoidosta, asiakkaan tarvitsee vain koskettaa vihreää pallukkaa tabletin näytöllä. Jos puheluun ei vastata, yritetään uudestaan ja jos ei sittenkään, voi hoitaja avata kuvapuhelinyhteyden nähdäkseen, onko asiakas esimerkiksi kaatunut. Tämän yhteyden avaamiseen on kysytty asiakkailta kirjallinen lupa ja yhteys avataan vain, jollei asiakkaaseen saada muulla tavoin yhteyttä ja voidaan tarvittaessa hälyttää nopeasti apua paikalle.
Kuulumiset. Nathalie Herneoja kyseli Markku Parosen päivän sujumisesta. Kuva Auli Henriksson

- Kotihoidon työntekijät ovat arvioineet huolellisesti jokaisen asiakkaan kohdalla, millä tavalla asiakaskäynnin voi toteuttaa kuvapuhelinpalvelun avulla. Tiimeittään on mietitty sopivia asiakkaita kokeiluun, kertoo Lehtola. Soittavia hoitajia on nyt pääasiassa kolme. Asiakkaita on eri puolilta Loviisaa, muun maussa Tesjoelta, Liljendalista, ruukista ja Sarvisalosta keskustan lisäksi ja kummankin kielisiä. Asiakkaalle on kotonaan mietitty sopiva paikka tabletille, jossa se on koko ajan. Tabletin alla on paperi jossa kerrotaan, milloin kotihoito soittaa. - Joillekin asiakkaille soitamme joka arkipäivä, joillekin esimerkiksi kerran tai kaksi viikossa, Lehtola kertoo.

Lisänä fyysisille käynneille

Tällä hetkellä yhteensä 21 asiakkaalla on VideoVisit -tabletti kotonaan. Kokeilussa mukana olevat asiakkaat ovat useimmat jo yli 80-vuotiaita kotonaan asuvia ja kaikki ovat kotihoidon asiakkaita. Suurimmalle osalle asiakkaista kuvapuhelut ovat lisäämässä turvallisuuden tunnetta kotona, kun hoitaja näkyy tabletin ruudulla juttutuokion aikana. Osalla on voitu korvata fyysisiä käyntejä. Lehtola ei ole kuullut asiakkailta yhtään negatiivista palautetta, vain myönteistä. Kuvapuhelinpalvelu sopii myös muistisairaille siihen asti, kun sairaus on edennyt niin, ettei pysty ottamaan ohjeita vastaan. - Kaikki asiakkaat, joilla laite on käytössä, ovat olleet tyytyväisiä palveluun. Suurimmalle osalle palvelu toimii lisänä kotihoidon fyysisille käynneille. Kolmen asiakkaan kohdalla soitto korvaa fyysisen käynnin, Lehtola kertoo. Kuluvan puolen vuoden ajan kokeilu on asiakkaalle maksuton. Asiakkaan käyttämien kotihoidon palveluiden mukaan määräytyvä hintahaarukka voi olla sellainen, ettei kuvapuhelinpalvelu tule hänelle maksulliseksi kokeilun jälkeenkään, jos palvelua haluaa jatkaa. Maksuttomuus tai maksun suuruus katsotaan jokaisen asiakkaan kohdalla erikseen. - Laitteesta ei oteta erikseen maksua, vaan puheluaika lasketaan mukaan aikaan, joka määrittelee kotihoidon maksun. Kotihoidonmaksu ei kaikilla välttämättä nouse ollenkaan, toteaa Loviisan kaupungin senioripalvelupäällikkö Lisbeth Forsblom. Kuvapuhelinlaitteiden määrä on Forsblomin mukaan tarkoitus lisätä viiteenkymmeneen neljä vuoden aikana.

10 minuuttia varattu

Kuvapuhelut kestävät noin 10 minuuttia asiakasta kohti. Lehtola kertoo alussa olleen pieniä teknisiä ongelmia, mutta niiden korjaamisen jälkeen kaikki on toiminut hyvin. - Asiaa selvittivät VideoVisit Oy ja kaupungin ICT-ysikkö. Ongelma ratkesi, kun LPO otettiin mukaan tietoteknisten yksityiskohtien selvitystyöhön, Lehtola kertoo. Seuraavaksi on tarkoitus opettaa fysioterapeuteille ja kuntohoitajalle kuvapuhelinpalvelun käyttö, jolloin he voivat aloittaa etäkuntoutuksen kokeilut. - Myös omaisten mahdollisuutta kuvapuhelinpalvelun käyttöön ollaan selvittämässä, hän toteaa. Lehtola kertoo Helsingissä kuvapuhelinpalvelun kautta järjestetyn myös ryhmäruokailuja, joissa avataan yhteys ruokailun aikana usean asiakkaan kanssa yhteisesti. Kotihoidon hoitaja koordinoi soitot ja johdattaa keskustelun alkuun. Aika nopeaan syntyi yhteisö, joka syö yhdessä ja keskustelee samalla, jokainen omasta kotoaan käsin. Lehtola pohtii palvelun mahdollistavan myös sen, että asiakas avaa kotona yhteyden ja hänelle näytetään livekuvaa jostain tapahtumasta tai kuvaa siitä, mitä kaupungilla tapahtuu tai hän osallistua vaikkapa Harmaakallion ohjelmallisiin hetkiin kotisohvalta.
Kokeilu käynnissä
  • Loviisa aloitti kuvapuhelinkokeilun maaliskuussa 2019.
  • Kuvapuhelut ovat osa asiakkaiden säännöllistä kotihoitopalvelua.
  • Tarkoituksena ohjata asiakkaita ja lisätä turvallisuuden tunnetta kotoa.
  • Asiakasta voidaan ohjata kuvapuhelun avulla esimerkiksi ottamaan lääkkeitä, lämmittämään ruokaa ja tekemään tiettyjä kuntoutustoimia.
  • Kuvapuhelinkäynnit tehdään aina sovittuna aikana.
  • Järjestelmä on käytössä muun muassa Helsingissä ja Kotkassa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Verokone

 

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat