Paikalliset

Koskenkyläläisen naisen raa'asta surmasta pakkohoitoon tuomitun miehen huhuttiin jääneen palaamatta lomalta - *poliisi kiistää nyt huhun

Henkirikos. Koskenkylän Riikessä naisen surmannut mies määrättiin syyntakeettomana pakkohoitoon. Nyt hänen epäillään jälleen jättäneen palaamatta lomalta.

Koskenkylässä tehdystä raa'asta henkirikoksesta syyntakeettomana pakkohoitoon vuonna 2017 määrätyn miehen epäilään jääneen palaamatta lomalta takaisin vankimielisairaalaan. Itä-Uudenmaan poliisi on LS:n saamien vahvistamattomien vihjeiden mukaan suorittanut ylimääräistä partiointia miehen entisen kotitilan lähistöllä, jossa henkirikos tapahtui vuoden 2016 elokuussa. Itä-Uudenmaan poliisi ei vahvista tietoa suuntaan eikä toiseen. *Miehen sukulaisen mukaan huhu ei pidä paikkaansa. Myös poliisi on tarkistanut, ettei mies ole vapaalla jalalla.
KOSKENKYLÄ/TUUSULA Yleisjohtaja Altti Pirinen Itä-Uudenmaan poliisista kertoi Loviisan Sanomille keskiviikkoiltana, että poliisi ei vahvista eikä kiistä Loviisassa liikkuvaa huhua, josta useat soittajat ovat Loviisan Sanomilta kyselleet. Huhu on herättänyt hämmennystä erityisesti Koskenkylän alueella, jossa on silminnäkijöiden mukaan nähty "aktiivista poliisitoimintaa" eli poliisin partioauto on nähty kiertelevän aktiivisesti alueella. - Yleisellä tasolla voin todeta, että jos kansalaisille aiheutuu syystä tai toisesta uhkaa tai vaaratilanteita, poliisi tiedottaisi niistä yleisölle, Pirinen kommentoi niukkasanaisesti. Miehen mahdollisesta pääsystä lomalle ei ole saatu vahvistettua tietoa. Jo ennen vuoden 2016 henkirikosta vuonna 1988 syntynyt mies oli ollut etsintäkuulutettu ja neljän päivän karkumatkalla suljetusta hoitolaitoksesta. Mies oli 5.8.2016 aamulla saapunut linja-autolla Kouvolasta Loviisan Vanhakylään ja kävellyt sieltä 7 kilometrin matkan naisen kotitilalle Riikentiellä, jossa mies itse oli äitinsä kanssa aiemmin asunut. Syytetty ja uhri eivät tunteneet toisiaan.

Iso veitsi surma-aseena

Mies oli aamulla tunkeutunut naisen kotiin ja viiltänyt sekä lyönyt suurikokoisella veitsellä useita kertoja naista kaulan, niskan, pään ja rintakehän alueelle. Veriteko oli tapahtunut talon kuistilla. Kuulusteluissa hän kertoi saaneensa päänsä sekaisin syömällä sieniä ja juomalla viinaa. Tekijän verestä ei kuitenkaan löydetty merkkejä näiden käytöstä. Hevostaan katsomaan tullut uhrin tuttava oli löytänyt naisen kuolleena saman päivän iltana kello 18.20.

Haavoitti poliisikoira Börjeä puukolla

Tekonsa jälkeen mies oli varastanut uhrin auton. Poliisipartio oli havainnut uhrin auton Koskenkylässä, ja ryhtynyt sitä pysäyttämään. Pitkän takaa-ajon jälkeen poliisi tavoitti miehen Myrskylässä, jolloin tämä pakeni metsään. Metsässä lymynnyt mies löytyi poliisikoirien avulla. Kiinniotettaessa mies haavoitti puukolla vakavasti poliisikoira Börjeä. Sekä syyttäjä että uhrin omaisten ja asianomistajien asianajaja vaativat, että mies on määrättävä tahdosta riippumattomaan psykiatriseen hoitoon. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus päätyi samalla kannalle, ja mies määrättiin syyntakeettomana vankimielisairaalaan. Veriteon jälkeen viranomaisten riskiarvio- ja valvontajärjestelmiä arvosteltiin kovin sanoin. Erityisesti viranomaisia arvosteltiin siitä, ettei vaarallisena pidetyn potilaan katoamisesta informoitu yleisöä millään tavalla ennen surmatyötä.

Päästettiin aiemmin lomille, vaikka jäi usein palaamatta

Potilas oli ennen Koskenkylän surmatyötä tiettävästi päästetty suljetulta osastolta useasti vapaakävelylle, vaikka hänet saatiin takaisin yleensä vasta poliisien saattamana. Vuonna 2016 Iltalehti kertoi, että hoitolaitoksen ylilääkärin mukaan murhasta epäillystä oli tehty riskiarvio viimeisimmän hoitojakson aikana. Ylilääkäri myönsi Iltalehdelle, ettei potilaan karkaaminen suinkaan ole poikkeuksellista. Ylilääkärin Iltalehdelle antaman lausunnon mukaan valvontaviranomaiset eivät ole niinkään olleet kiinnostuneita karkaustilastoista kuin esimerkiksi potilaiden itsemääräämisoikeuden kuten liikunnanvapauden rajoituksista. Murhasta epäillystä potilaasta oli tehty riskiarvio. Siitä huolimatta hänet oli päästetty vapaakävelylle. - Hän on karannut sieltä varmaan toistakymmentä kertaa. Lisäksi lääkärit antavat ulkoilla ja lomailla, vaikka hoitajat olisivat vastaan. Sitten kun jotain tapahtuu, kukaan ei ota vastuuta, hoitolaitoksen toimintaan perehtynyt kertoi Iltalehdelle 30.8.2016. *Uutiseen lisätty sinisellä to, klo 13 ja uudesta tiedosta tehty uusi uutinen => linkki uuteen uutiseen aiheesta. Myös Kellokosken vankimielisairaalan nimi on muutettu "hoitolaitokseksi." LS 4.4.2017: "Koskenkylän murhasta syytetty oli syyntakeeton".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat