Paikalliset

Korjataanko vai rakennetaanko uusi?

Harjurinteen koulun vanhan puolen korjaussuunnitelma on valmistunut. Kustannusarvion pitäisi valmistua tiistaina 25.9. Uudisrakennusvaihtoehdon hinnaksi arvioidaan noin 14 miljoonaa euroa.
LOVIISA Arvio aikataulusta korjaukselle on noin kaksi vuotta ja uudishankkeelle noin neljä vuotta. Vanhan osan korvaaminen uudella 5 500 neliömetrin koululla maksaa arvion mukaan noin 14 miljoonaa euroa. Lisäksi vanhan osan purkukustannus olisi noin puoli miljoonaa euroa. Harjurinteen koulu rakennettiin kahdessa vaiheessa, vuosina 1950 ja 1957 ja se on noin 5 300 neliömetrin suuruinen. Rakennuksen keskiosaa saneerattiin palon jälkeen 2005. Sisätiloista noin 700 neliömetriä saneerattiin vuosina 2011-2012 ja julkisivut vuonna 2014. Koulun vanha osa ei ole sisäilmaongelmien vuoksi käytössä ja oppilaat on sijoitettu väistötiloihin. Korjaussuunnitelmat on laatinut Ramboll Finland Oy.

Kaksi kolmasosaa uusitaan

Korjaushankkeessa uusitaan rakennuksen välipohjarakenteista noin kaksi kolmasosaa, joka on laajuudeltaan noin 3 600 neliömetriä. Välipohjarakenteista puretaan pois lattiapäällysteet, pintalaatat, lämmöneristeet ja puurakenteet. Jäljelle jäävät betonipinnat puhdistetaan ja betonipalkkilaataston päälle rakennetaan uudet rakenteet ja pinnoitteet. Opetustilojen lattioiden pintamateriaali vaihdetaan ja ne pinnoitetaan polyuretaanimassapinnoitteella, tällöin liima-aineita ei tarvita mikä vähentää VOC-riskien päästöjä oleellisesti. Aula -ja käytävätilat laatoitetaan keraamisilla laatoilla. Punaisen osan vesikatot uusitaan. Myös yläpohjan lämmöneristeet uusitaan. Rakennuksen talotekniikkaa joudutaan uusimaan noin 20 prosenttia. Tämä tarkoittaa lähinnä ilmanvaihtokoneiden uusimisia. Kotitalouden opetustilat uusitaan kokonaisuudessaan.

Opehuonetta toivottu eri paikkaan

Kustannusarviota kasvattavat käyttäjien toiminnalliset tarpeet. Koulupuolelta on esimerkiksi tullut ehdotus opettajanhuoneen siirrosta keskeisemmälle paikalle, koska rakennuksessa toiminta on muuttunut yhtenäiskouluksi. Koulukeskuksen käyttöaste on myös viime vuosina kasvanut ja tämä voi tarkoittaa lisärakentamista.

Uuden puolen korjaussuunnitelmat valmiit

Harjurinteen koulun uuden osan korjaussuunnitelmat ovat valmistuneet. Jos Skanska ei lähde tiloja korjaamaan, kaupunki valitsee urakoitsijan tarjouskilpailuilla.
Korjaussuunnitelma valmis. Uuden osan lattiapinnat ja tasoitteet poistetaan. Kuva Auli Henriksson

Harjurinteen koulun uuden osan korjauslista on pitkä. Korjaussuunnitelmaan sisältyy lattiapintojen ja tasoitteiden poisto, lattiapintojen kuumennuskäsittely, lattioiden uudelleen pinnoitus, välipohjalaattojen onteloiden kuivaus tarvittaessa, rakenneliittymien tiivistäminen, viemärijärjestelmän toiminnan varmistaminen, ilmanvaihtojärjestelmän toiminnan ja puhtauden varmistaminen sekä loppusiivous.

Pintamateriaali vaihtoon

Koulun kaikkien opetustilojen, aulojen ja käytävien lattiapinnoitteet uusitaan. Opetustoimen pintamateriaali vaihdetaan ja ne pinnoitetaan polyuretaanimassapinnoitteella, jolloin liima-aineita ei tarvita. Aula- ja käytävätilat laatoitetaan keraamisilla laatoilla.

Skanskalta pyydetty vastausta

Korjaustöiden tekemisestä on pyydetty Skanskalta vastausta 5.10. mennessä. Jos Skanska ei lähde tiloja korjaamaan, kaupunki käynnistää tarjouskilpailun, ja urakoitsijan valinta olisi silloin teknisessä lautakunnassa 25.10. Alustavan suunnitelman mukaan korjaustyöt valmistuisivat heinäkuussa 2019.

Lautakunnassa torstaina

Tekninen lautakunta käsittelee Harjurinteen koulun vanhan ja uuden osan osan korjaussuunnitelmaa sekä korjauksen laajuutta torstaina. Asia etenee lautakuntakäsittelyn jälkeen kaupunginhallitukselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat