Kokouspalkkiot ansaittuja

Tässä lehdessä julkaistavat Loviisan luottamushenkilöiden kokous- ja muut palkkiot viime vuodelta herättänevät jälleen keskustelua. Loviisan kaupungin viime vuodelta maksamat luottamushenkilöiden palkkiot ovat yhteenlaskettuna aikaisempien vuosien tasoa. Samoin korkeimmat henkilökohtaiset palkkiosummat, jotka perinteisesti ovat suurimpia kaupunginhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajien kohdalla. Muutaman tuhannen euron vuosittaisen kokouspalkkiot saattavat joidenkin mielestä tuntua suurilta. Kuitenkin, jos saadut eurot jyvittää kokouksissa istuttujen tuntien lisäksi asioihin perehtymiseen ja äänestäjien kuuntelemiseen sekä muuhun verkostoitumiseen käytettäviin tunteihin, putoaa luottamushenkilöiden tuntikorvaus monasti alle minimitason. Osa poliitikoista käyttää merkittävän osan vapaa-ajastaan yhteisten asioiden hoitamiseen jopa perhe-elämän kustannuksella. Olennaista ei silti ole se paljonko luottamusmiehet saavat palkkioita, vaan mitä kaupunki saa luottamusmiehiltään kokouspalkkioiden vastineeksi. Loviisan luottamushenkilöiden kirjo, aktiivisuus ja kompetenssi on lavea, kuten kunnissa yleensä. Osa luottamushenkilöistä paneutuu esityslistan asioihin ja niiden taustoihin etukäteen kiitettävällä tarmolla, kun taas jotkut saapuvat kokoussaliin ja ryhtyvät selaamaan esityslistaa ensimmäistä kertaa digipäätteeltään. Monet äänestäjistä saattavat ihmetellä, jos oma edustaja avaa suunsa valtuustossa yleensä vain nimenhuudon tai kakkutarjoilujen yhteydessä. Mielikuva, joka saattaa välittyä esimerkiksi valtuustosalin livelähetyksissä kotikatsomoihin ei tietenkään kerro koko totuutta luottamushenkilöiden pätevyydestä eikä aktiivisuudesta saati todellisesta vaikutusvallasta.
Sanottua "Olennaista ei silti ole se paljonko luottamusmiehet saavat palkkioita, vaan mitä kaupunki saa luottamusmiehiltään kokouspalkkioiden vastineeksi" Arto Henriksson
Suurin osa valtuutetuista ei ole käyttänyt neljän vuoden aikana ainoatakaan puheenvuoroa valtuustosalissa. Se ei silti tarkoita, että valtuutettu istuisi salissa tyhjän panttina. Kuntapoliitikkojenkaan kyvykkyyttä ei myöskään pidä mitata pelkästään puheiden lukumäärällä ja pituuksilla, vaan todellisella vaikutusvallalla sekä aikaansaannoksilla. Monasti enemmistö valtuutetuista on samaa mieltä esimerkiksi pohjaesityksen tai valtuustoryhmän puheenjohtajan tai muun valtuutetun puheenvuoron kanssa. Silloin ei ole mitään mieltä muiden valtuutettujen ryhtyä toistamaan samoja puheita eikä pitämään pitkiä puheenvuoroja, jos ne eivät tuo mitään uutta tietoa tai näkökulmaa asiaan. Jos enemmistö Loviisan 59 valtuutetusta pitäisi kokouksessa puheita pelkästä puhumisen ilosta, venyisivät kokoukset kestämättömän pitkiksi. Käytännössä valtuustoon saakka päätyvät asiat on valmisteltu ja esikäsitelty hyväksymistä varten lautakunnissa ja kaupunginhallituksessa. Tai ainakin pitäisi olla. Siitä huolimatta valtuustossa ajaudutaan tämän tästä vielä hiomaan tai jopa oikolukemaan päätösesityksiä. Se on yleensä merkki huonosta tai keskeneräisestä käsittelystä lautakunnissa ja hallituksessa. Kuntien luottamushenkilöille maksettavia palkkioita ei ole syytä mitenkään häpeillä eikä kadehtia. Ne ovat yleensä korkeintaan kohtuullinen korvaus yhteisten asioiden hoitamisesta. Useimpien luottamushenkilöiden voi perustellusti sanoa ansainneen kokouspalkkionsa.

Hienoa Loval!

Loviisan seudun toipuessa kivuliaasta Schneider Electricin tuotannon siirtämisestä Ruotsinpyhtäältä Tanskaan ja Puolaan, kantautuu loviisalaisen Lovalin suunnasta päinvastaisia, hyviä uutisia. Loval Oy osti viime vuonna vaivihkaa saksalaiselta GO Elektro Geräte AG :ltä EGOtherm -tuotantolinjaston ja on parhaillaan ottamassa sitä käyttöön Loviisan tehtaillaan. Siirto tuo uusia työpaikkoja Loviisaan ja kasvattaa Lovalin tuotevalikoimaa kilpailluilla markkinoilla. Toimii se globalisaatio joskus onneksi näinkin päin.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet