Paikalliset

Klubitalolle uudet tilat keskustasta

Ovi käy. Ohjaajat Maarit Hämäläinen ja Anu Valtanen ovat huomanneet, että klubitalon ovi käy tiuhempaan nyt, kun tilat sijaitsevat kaupungin keskustassa. Kuva: Eija Kosonen

Mielenterveyskuntoutujien Klubitalo on kotiutumassa Mariankadulle. Klubin väki on tyytyväinen siihen, että uudet tilat löytyivät keskustasta. Nyt on helpompi tulla mukaan.
LOVIISA Loviisan Klubitalo aloitti toimintansa helmikuun alussa. Aiemmin mielenterveyskuntoutujien päivätoiminta kulki Mentera-klubin nimellä. Vuonna 2005 perustettu Mentera-klubi toimi pitkään Antinkylässä. Sinne kulkeminen oli kuitenkin monelle hankalaa ja uusia tiloja toivottiin keskustasta. – Olemme tosi onnellisia uusista tiloista, Klubitalon ohjaajat Maarit Hämäläinen ja Anu Valtanen toteavat ja klubilaiset ovat samaa mieltä. Klubitalo sijaitsee Mariankadulla entisissä senioripalvelukeskuksen tiloissa. Aikoinaan samassa paikassa sijaitsi Alko. – Käytössämme on noin 150 neliötä. Täällä on useita huoneita, joihin saamme työpisteitä. Lisäksi on muun muassa tilava keittiö, ruokailuhuone ja olohuone. Myös klubilaisten pitämälle kanttiinille on oma tila, Hämäläinen luettelee. Huhtikuun alussa muuttanut Klubitalo on jo pitkälti kalustettu ja viihtyisä. Osa pienemmistä huoneista on vielä "vaiheessa" ja niiden tuleva käyttö pohdinnan alla. – Kalusteet toimme entisistä tiloistamme Antinkylästä. Lisäksi olemme saaneet lahjoituksia.

Töistä sovitaan yhdessä

Klubitaloksi muuttumisen myötä mielenterveyskuntoutujien toiminta muuttui entistä enemmän työpainotteiseksi ja sitä kehitetään edelleen. – Jokaiselle pyritään keksimään sellaisia pieniä työtehtäviä, jotka hänelle itselleen sopivat ja joita hän haluaa tehdä. Tehtävät ovat vapaaehtoisia. Aamupäivän työnjako on kello 9 ja iltapäivän tehtävät jaetaan kello 12.15. Mukaan voi tulla joko aamu- tai iltapäiväksi tai vaikka koko päiväksi, Valtanen selvittää. Klubitalon keittiössä klubilaiset valmistavat ruuat koko porukalle. Myös tiskaaminen ja muu puhtaanapito kuuluvat tehtäviin. Toimistotöissä puolestaan tehdään tietokonehommia ja hoidetaan esimerkiksi tiedottamista. – Klubilaisten tehtäviin kuuluu myös niin sanottu reach out -toiminta eli eräänlainen huolenpito muista klubilaisista. Tarvittaessa otetaan yhteyttä sellaiseen jäseneen, joka ei ole vähään aikaan täällä käynyt ja kysellään mitä kuuluu, Valtanen jatkaa. Myös klubilehden tekeminen yhdessä Porvoon Klubitalon kanssa on alkamassa. Loviisan Klubitalo on Porvoon Klubitalon satelliittiyksikkö, joten yhteistyötä on paljon. Klubitaloverkosto toimii valtakunnallisesti ja maailmanlaajuisesti.

Matalan kynnyksen paikka

Klubin jäsenmäärä on noin 85. Päivittäin kävijöitä on 10-18. Osa käy klubilla säännöllisesti, osa silloin tällöin. – Porukka on vaihtunut viime aikoina aika paljon. Moni on työllistynyt tai lähtenyt opiskelemaan eli tehnyt paluun takaisin yhteiskuntaan ja päässyt elämässään eteenpäin. Juuri tämä on toimintamme tavoite. Myös uusia klubilaisia on saatu. Mukana on useita sellaisia, joille kulkeminen Antinkylään oli vaikeaa. Nyt tilat ovat helpommin saavutettavissa esimerkiksi linja-autolla Loviisan keskustaan tuleville. Klubitalo on matalan kynnyksen paikka. Mukaan voivat tulla täysi-ikäiset, jotka kokevat kärsivänsä mielenterveysongelmista, masennuksesta, syrjäytyneisyydestä tai yksinäisyydestä. – Lähetettä tai diagnoosia ei tarvita. Täällä ei mennä sairaus edellä, sillä se on vain pieni osa elämää. Elämässä on paljon muitakin asioita ja niitä haluamme nostaa esiin, Valtanen mainitsee. Klubitaloa pyörittää Itä-Uudenmaan sosiaalipsykiatrinen yhdistys. Toimintaa rahoittavat STEA ja Loviisan kaupunki. Klubitalo toimii osoitteessa Mariankatu 31. Se on avoinna maanantaista torstaihin kello 8-16 ja perjantaisin kello 8-14.45.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat