Paikalliset

Kirjaston yläkerran mahdollisuudet valkenevat pikku hiljaa

Mitä tänne. Hyvinvoinnin Tilat -hankkeen aikana pureudutaan kirjaston yläkertaan. Kuva: Mika Mykkänen

Kunnanhallitus jätti Hyvinvoinnin Tilat -hankkeen pöydälle viime kokouksessa lisäselvityksiä varten. Euroopan Sosiaalirahastolta on luvassa mukava summa rahoitusta. Se on kuitenkin vasta startti.
LAPINJÄRVI Lapinjärven pääkirjaston yläkerran käyttöä on visioitu kunnassa pitkään. Asia on nyt konkreettisesti lähtökuopissa, kun Lapinjärvi on lähdössä mukaan Hyvinvoinnin Tilat -yhteishankkeeseen. Kyseessä on useamman toimijan yhteisprojekti, ja sen kautta on kanavoitumassa kuntaan rahoitusta Euroopan Sosiaalirahastosta. Hyvinvoinnin Tilat -hankkeen käynnistämistä Lapinjärven osalta käsiteltiin maanantaina kunnanhallituksessa. Se päätti jättää päätöksen toistaiseksi pöydälle. Ainostaan yksi kunnanhallituksen jäsen yhdeksästä oli sitä mieltä, että lupa hankkeen käynnistämiselle voidaan antaa samantien. Pöydälle jättämistä ehdotti Mari Lotila (vihr.). Ehdotusta kannatti Kaj Ikäheimo (sd.). – Haluamme vielä kuulla lisätietoja rahoitushakemuksen kunnan osalta tehneiltä, kunnanhallituksen puheenjohtaja Christoffer Hällfors (r.) taustoittaa. Hänen mukaansa aikalisä voidaan ottaa, jotta hankkeesta on tarpeeksi tietoa päätöksenteon tueksi. Tavoitteena on kuitenkin tehdä ratkaisu seuraavassa kunnanhallituksen kokouksessa. Kunnan osuus hankkeesta 274 000 euroa. Kunnan omavastuu on vuosina 2017 – 2020 yhteensä noin 54 000 euroa eli EU-rahoitusta on luvassa 220 000 euroa. Summa jakautuu kuluvalle ja kahdelle seuraavalle vuodelle. Käytännössä lähes koko omavastuu, 50 000 euroa on jo ollut varattuna budjetissa kirjaston yläkerran hankkeeseen. Nyt summa ollaan siirtämässä käyttötalouteen tuleville vuosille. Hällfors sanoo, että muutos vaatii kunnanvaltuuston siunauksen, joten tässäkin mielessä aikalisään ja tarkentaviin kysymyksiin oli mahdollisuus. Tavoitteena on, että projekti käynnistyy marraskuussa. Yhteishankkeen päätoteuttaja on Suomen Mielenterveysseura ry yhdessä Metropolia Ammattikorkeakoulun, Seinäjoen kansalaisopiston, Lapinjärven kunnan ja Saimaan ammattikorkeakoulun kanssa.

Mitä Lapinjärvellä tehdään?

– Ajatuksena on, että hanke lisää osallisuutta, kunnanjohtaja Tiina Heikka sanoo. Kolmen vuoden aikana pyritään antamaan osallistumisen mahdollisuuksia vapaaehtoistyöohjelman ja työkokeilujen kautta pitkäaikaistyöttömille, ikääntyneille työttömille, osatyökykyisille, syrjäytymisvaarassa oleville nuorille, maahanmuuttajille ja pakolaisille sekä osattomuutta kokeville ikäihmisille hyödyntämällä kirjaston yläkertaa. – Tilaan on tulossa esimerkiksi Kymenlaakson ammattikorkeakoulu XAMK:ista perinnerakentamiskurssi. Kirjaston yläkertaa ei remontoida lattiasta kattoon, vaikka pientä ehostusta voidaan tehdä.Tilojen kokonaan korjaamisen kustannusarvio olisi noin puoli miljoonaa euroa. – Siihen meillä ei kuntana ole rahaa. Hankerahoitus ei ole myöskään tarkoitettu investointeihin. Heikka näkee Hyvinvoinnin Tilat -hankkeen eräänlaisena lähtölaukauksena. Sen avulla paikkaa voidaan tehdä tunnetuksi ja sitä kautta kiinnostavammaksi. – Toivomme, että saisimme sinne joskus yhteistyökumppaneita ja sijoittajia tekemään sitä varsinaista investointia (remonttia). Vaikka emme niitä saisikaan, niin kolme vuotta meillä on mainio hanke, joka tukee osallisuutta ja työllisyyttä. Hän sanoo, että kyseessä on tietyllä tavalla myös Taitopaikka-toiminnan laajentamista kirkonkylälle ja kunnan strategian toteuttamista sen osalta, mitä eri-ikäiset ihmiset voisivat oppia toisiltaan. – Tarkoituksena on, että Metropolia-ammattikorkeakoulu tekee tästä hankkeesta dokumentin. Lapinjärven valtuusto linjasi vuoden 2017 talousarvion yhteydessä, että kirjaston yläkerran itsensä työllistäjien ja yrittäjäyhteisön kehittämistä jatketaan ja tehdään toimenpiteitä rahoituksen saamiseksi esimerkiksi osallisuutta tukevan projektirahoituksen turvin.
Mikä hanke?
  • Hyvinvoinnin Tilat on Lapinlahden Lähteen konsepti, jota sovelletaan Lapinjärvelle hankkeen aikana.
  • Hyvinvoinnin Tilat -konsepti pyrkii tarjoamaan osallistumisen mahdollisuuden kenelle tahansa.
  • Hanke on Suomen mielenterveysseura ry:n hallinnoima. Mukana myös Lapinjärvi, Metropolia Ammattikorkeakoulu, Seinäjoen kansalaisopisto ja Saimaan ammattikorkeakoulu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat