Kesäkausi elättää Loviisaa

Superviikonloppu. Tuhannet kesäasukkaat ja useat yleisötapahtumat liki kaksinkertaistavat Loviisan seudun väki- ja asiakasmäärät kesäkuukausina. Kuva: Benny Liljendahl

Tänään alkavaa viikonloppua voi hyvällä syyllä kutsua tapahtumatarjonnan superviikonlopuksi Loviisa seudulla. Tulevana viikonloppuna tarjolla ovat ainakin Ruukki Picnic, Loviisan avoimet puutarhat, Ruusuhäät Loviisan kirkossa, TransFolk Final Destination-festivaali, Loviisa Pride, Teiras Farmfest, Saaristomuseon kesäjuhlat, Loviisan ravit ja Kuningas saapuu Loviisaan -tapahtuma sekä lukuisa joukko kesäteatterien esityksiä ja ravintoloiden ohjelmailtoja eri puolilla seutukuntaa. Superviikonloppuja on Loviisan kesässä muitakin. Esimerkiksi Small Ships Race -viikonloppu 20.7. sekä erityisesti Loviisan Wanhat Talot - ja Vanhan ajan päivät Jokelan kotiseutumuseossa -viikonloppu 24.-25.8.2019 ovat kesäkauden kohokohtia Loviisan seudulla. Viikonloppujen tapahtumatarjonta kokoaa loviisalaisten lisäksi seutukunnalle tuhansia kesäasukkaita ja muita turisteja sekä yrityksille asiakkaita. Kuntafuusion myötä Loviisa laajeni maantieteellisesti ja sai runsaasti uutta rantaviivaa entisten Pernajan ja Ruotsinpyhtään alueilta. Samalla Loviisasta kasvoi yksi Etelä-Suomen suurimmista mökkiläiskunnista, jonka alueella on yhteensä peräti yli 3 270 vapaa-ajan asuntoa. Lisäksi naapurikuntien Pyhtään yli 1 840 ja Lapinjärven yli 440 vapaa-ajan asunnon myötä pelkästään lähialueen kesäasukkaat muodostavat arviolta yli kymmenentuhannen ihmisen ”ylimääräisen” ostopotentiaalin alueen yrityksille. Tapahtumaturistien ja satunnaisten kesävieraiden myötä Loviisan seudun ihmismäärän voi arvioida kesäisin kaksinkertaistuvan talvikuukausiin verrattuna.
"Vakituisten asukkaiden lisäksi Loviisan seutu ja sen yritykset tarvitsisivat myös lisää vapaa-ajan asukkaita ja asiakkaita."
Loviisan seudulla toimii parisensataa pientä ja suurta palvelualan yritystä, jotka tekevät suurimman osan koko vuoden liikevaihdosta sekä tuloksesta kolmen kesäkuukauden ja erityisesti superviikonloppujen aikana. Kesän ansainnan turvin monet yritykset selviävät yleensä yli talvikauden, jolloin asiakasmäärät ja myynti ovat merkittävästi lomakuukausia vähäisempiä. Myös päivittäistavarakaupalle kesäkuukaudet lähes tuplaavat myyntilukemat tavallisiin talvipäiviin verrattuina. Loviisa on kaupunki, jonka voi sanoa elävän kesästä. Jopa niin vahvasti, että kesän säätilat vaikuttavat monen loviisalaisyrityksen tulokseen ja yrittäjien toimeentuloon. Loviisa ei ole kuitenkaan varta vasten lähtenyt laajemmin kaavoittamaan alueiltaan vapaa-ajan asunnoille. Loviisan seudun vapaa-ajan asunnot ovat "syntyneet" vähitellen sinne tänne eräänlaisen orgaanisen kasvun tuloksena. Esimerkiksi tyhjilleen jääneitä entisiä saaristotiloja ja maatiloja on muuttunut kakkosasunnoiksi. Varsinaisia vapaa-ajan asuntoalueita ja mökkikyliä on rakennettu laajemmin lähinnä vain Rönnäsin alueelle. Loviisalla oli vielä 1970-luvulla aikomuksena kaavoittaa Valkossa sijaitseva Tavistholmenin saari vapaa-ajan asunnoille, mutta Metallityöväen liitto ehti edelle ja osti saaren jäsentensä virkistyskäyttöön. Myös Ruotsinpyhtäällä oli aikanaan suunnitelmat Lehtisen saaren lomakylästä, mutta hanke hautautui kuntafuusion myötä. Loviisan on panostanut ja panostaa jatkossakin vahvasti uusien asukkaiden houkuttelemiseen. Jokainen uusi veronmaksaja on tarpeen. Vakituisten asukkaiden lisäksi Loviisan seutu ja sen yritykset tarvitsisivat myös lisää vapaa-ajan asukkaita ja asiakkaita. Jokainen mökkiläinen ja matkailija jättää paikkakunnalle merkittävän määrän ostoseuroja. Kaupunki omistaa runsaasti maa-alueita sekä rantaviivaa, jotka voitaisiin kaavoittaa ja myydä vapaa-ajan asuntojen rakentamiseen. Metropolialueen läheisyys tekisivät Loviisan seudun mökkitonteista todennäköisesti halutumpia kuin tuntikausien ajomatkan päässä sijaitsevat alueet. Pyhtään kunta on hyvä esimerkki aktiivisesta panostamisesta vapaa-ajan asukkaisiin. Esimerkiksi Keihässalmeen kaavailtu mökkikylä tuo toteutuessaan alueelle kerralla noin 100 uutta mökkiläistä ja potentiaalista asiakasta paikallisille yrityksille. Kesään kannattaa panostaa.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet