Paikalliset

Keipsalossa 660 ha:n maakauppa

Maakauppa Keipsalossa. Sandvik Eläkesäätiö on myynyt 660 hehtaarin maa-alueet 844 hehtaarin suuruisesta Keipsalosta loviisalaisille Staffan Henrikssonille ja Stefan Henkolalle. Kuva: Loviisan kaupungin karttapalvelu

Suurin osa Keipsalon saaresta on vaihtanut omistajaa, kun Sandvik eläkesäätiö on myynyt 660 hehtaaria maata loviisalaisen Staffan Henrikssonin ja porvoolaisen Stefan Henkolan omistamalle kiinteistöyhtymälle. Kauppaan kuuluu 14278 hehtaaria vesialuetta.
KEIPSALO Entisen Pernajan alueella sijaitsevan Keipsalon saaren kokonaispinta-alan on yhteensä noin 844 hehtaaria, josta nyt tehty maakauppa kattaa yhteensä 666 hehtaaria.

Suurin osa rannoista Naturassa

Maakauppaan kuuluu myös useita kilometrejä rantaviivaa, joista suurin osa on rauhoitettu ja kuuluu Natura 2000 -alueeseen. Keipsalon saaren etelä- ja kaakkoispuolella on Container Financen omistaman Reimarvikin saaristotilan lisäksi myös runsaasti yksityisiä vapaa-ajan asuntoja. Maanantaina tavoitettu Staffan Henriksson kertoi, että maakauppa Sandvikin eläkesäätiön kanssa vahvistettiin marraskuussa.

”Pääosin metsätalouskäyttöön”

- Maakaupan tarkoituksena on lähinnä hyödyntää aluetta metsätalouskäytössä kuten tähänkin saakka. Saarella on hyvin kasvavaa talousmetsää, ja lisäksi alueella on hyvä metsätie verkosto ja valmiita proomunlastauspaikkoja, kertoi Henriksson. - Saarella on potentiaalia myös muuhun, kun saaren pohjoispäässä entisellä Keipsalon tilan lähistöllä on jonkin verran rakennusoikeutta jäljellä, mutta sen käytöstä ei vielä ole tarkempia suunnitelmia, Henriksson sanoi.

”Rannat pysyvät suojeltuina”

- Suurin osa saaren kaakkois-, itä- ja länsirannasta sekä niiden rakennusoikeuksista on aikanaan valtio lunastanut Natura 2000 -luonnonsuojelualueeksi. Se rantaviiva on suojeltua ja sellaisena todennäköisesti myös pysyy, kertoi Staffan Henriksson. Nämä rannat kuuluvat myös valtakunnalliseen rantojensuojeluohjelmaan. Myös kaikki saarta ympäröivät vesialueet kuten koko Pernajanlahden alueet merkittiin vuonna 1998 Natura-alueiksi.
Sanottua Suurin osa saaren kaakkois-, itä- ja länsirannasta sekä niiden rakennusoikeuksista on aikanaan valtio lunastanut Natura 2000 luonnonsuojelualueeksi. Staffan Henriksson
Nykyiseltä nimeltään Sandvik Eläkesäätiö toimi aiemmin Tampellan eläkesäätiö ja sittemmin Tamrock Oy:n eläkesäätiö -nimisenä.

Myyjä yleishyödyllinen säätiö

Vuonna 1978 perustettu Tampereella toimiva eläkesäätiö oli Loviisassa maaomaisuudella mitattuna Loviisan ylivoimaisesti suurin yleishyödyllinen säätiö, jonka maanomistus Loviisassa oli vuonna 2014 yhteensä 2094 hehtaaria. Sandvikin eläkesäätiö on yleishyödyllinen säätiö, joka ei ole maksanut Loviisalle kiinteistöveroja. Keipsalon saarella toimi 1950- ja 1960-luvuilla vankeinhoitolaitoksen työsiirtola, jonne passitettiin vankeja joiden tuomio oli alle 2 vuotta eli lähinnä rattijuoppoja.

Entinen vankisiirtolasaari

Vangeilla teetettiin saarella lähinnä metsätöitä Tampellalle. Vanhan työleirin rakennusten raunioita on edelleen nähtävissä saarella. Noin 8,44 neliökilometrin suuruisen saaren ruotsinkielinen nimi on Kejvsalö. Keipsalon korkein mäki nousee noin 25 metriin merenpinnasta. Saaren suurin pituus luoteispäästä kaakkoiskärkeen on noin 5,7 kilometriä. Keipsalon pohjoiskärjestä on Loviisan torille matkaa linnuntietä noin 12 kilometriä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat