Paikalliset

Kaupunki varautuu rautatien ylittävän sillan purkamiseen

Silta ja puistikko. Rautatien ylittävä silta jättää varjoonsa vanhan lehmuskujan, joka jatkui ennen sillan rakentamista vanhalle, jo puretulle rautatieasemalle saakka. Kuva: Marita Itävuori

Arkkitehtuuritoimisto Ilonen & Lautamon suunnitteleman asuntoyhtiö Loviisan Sinfonian tontti pienenee.
POHJOISTULLI Kaupungin tekninen lautakunta käsittelee kaavamuutosta huomisessa kokouksessaan. Arkkitehti Kalevi Ilosen mukaan kaavamuutos ei vaikuta hankkeen suunnitelmiin. – Kaavamuutos tehdään, koska kaupunki varautuu siihen, että silta tullaan mahdollisesti purkamaan. Siksi kaupungilta ostettava puistoalue pienenee. Ilosen mukaan puistoalueen pienentämisestä on sovittu yhdessä kaupungin kanssa. Tontin laajentaminen ei silloin ole esteenä sillan purkamisen jälkeisille suunnitelmille. Kaupunginarkkitehti Maaria Mäntysaaren mukaan neuvottelut ratapihamaa-alueen ostosta Senaatti-kiinteistöjen kanssa eivät ole edenneet. Sen sijaan ratatoimitus on valmistunut ja sen myötä entiset ratapiha-alueet on erotettu omaksi kiinteistökseen. Rata-aluetta on enää rautatie. – Tämä on todella hyvä ja positiivinen signaali. Toivottavaa olisi ollut, että kauppa olisi myös saatu tehtyä. – Alue on ilman muuta kaupungin keskustatoimintojen aluetta, joka ei nyt ole käytössä. Kyseinen maa-alue ulottuu Rauhalan ylikäytävältä Uuteenkaupunkiin molemmin puolin junarataa. Hintahaarukka myyjän tavoitteen ja sen välillä, mitä kaupunki on halukas maksamaan, on yhä iso. Hintapyyntöä Mäntysaari ei kerro. Hänen mukaansa on kyse euronmääräisestä neliöhinnasta ja siitä, että myös pilaantuneet maa-ainekset on otettava huomioon hinnassa. Kaupunginvaltuusto osoitti tämän vuoden budjettiin puoli miljoonaa euroa maanhankintaan. Taustalla on Mäntysaaren mukaan kaupungin pyrkimys saada entinen ratapiha-alue omistukseensa. Maakauppaneuvotteluja jatkavat Mäntysaaren kanssa maankäyttö- sekä kiinteistöinsinööri, joita haetaan parhaillaan. Hakuaika virkoihin päättyy tammikuun alussa.

Sijoittajia mukaan?

Uuteen kaavaehdotukseen Ilonen & Lautamon hankkeen kerrostalokorttelia on pienennetty korttelin eteläpuolelta. Kaavaehdotuksen rakennusoikeudet on tarkistettu niin, että rakennusoikeutta syntyy kortteliin yhteensä 4 750 kerrosneliötä. Kartonkitehtaan sr-merkintä on muutettu sr-12-merkinnäksi. Sillä osoitetaan rakennus, jonka kaakkoispuolen julkisivu sekä räystäs- ja harjakorkeus tulee säilyttää. Julkisivukorjauksissa tulee käyttää alkuperäisiä tai niitä vastaavia materiaaleja. Ilonen arvioi, että asuntoja Sibeliuksenkadun tontille päästään rakentamaan aikaisintaan ensi syksynä. – Varaustilanne on aika tuskainen. Meillä on kaikki valmiudet päästä rakentamaan, mutta kun ei olla Porvoossa, jossa on ollut huomattavasti vilkkaampaa. – Nyt selvitetään erilaisia muitakin mahdollisuuksia, eli että siihen hankkeeseen tulisi sijoitusmahdollisuuksia. Asunto Oy Loviisan Sinfonian suunnitelmia on jonkin verran muutettu kysyntää paremmin vastaavaksi. Vanhaan Kartonkitehtaaseen oli alun perin tulossa loft-asuntoja, mutta ehkä hieman yllättäen ne eivät herättäneet kiinnostusta. Nyt Kartonkitehtaaseen on suunniteltu asuntoja kahteen kerrokseen. Toiseen kerrokseen tulee neljän sijasta kuusi asuntoa. – Kaksikerroksisen loft-asunnon myyntiin saaminen oli liian iso riski, koska todellista kysyntää ei ollut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat