Paikalliset

Kansalaisopiston tilat pyyhkiytyivät pois remontissa

Opisto menetti tilansa. Harjurinteen koulussa sijainneet kansalaisopiston tilat katosivat peruskorjaussuunnitelmien myötä. Kuva Marita Itävuori

Kansalaisopiston tilat katosivat, kun Harjurinteen koulun vanhan osan peruskorjaussuunnitelmat etenivät.
LOVIISA Harjurinteen koulun vanhan osan tilaratkaisujen pääpiirustukset hyväksyttiin elinkeino- ja infrastruktuurilautakunnassa viime viikolla. Kansalaisopistojen rehtori Merja Sillanpäälle tilojen puuttuminen suunnitelmista tuli yllätyksenä. – Yllättäen saatiin tietää, ettei meillä olisi enää mitään tiloja Harjurinteen koululla sen jälkeen, kun remontti on valmistunut. Päätöksen esittelytekstissä todetaan, että "Valkon kansalaisopiston hallinnon tilat ovat opistojen yhdistymisen myötä siirtymässä toisiin tiloihin." Valkon kansalaisopisto ja Lovisa svenska medborgarinstitut yhdistyvät ensi vuoden alusta yhdeksi uudeksi opistoksi. Kaupunginvaltuusto päätti asiasta kokouksessaan 17. huhtikuuta. Opistot ovat tehneet yhteistyötä jo jonkin aikaa. Sillanpää on toiminut opistojen yhteisenä rehtorina maaliskuusta 2018 lähtien. Yhdistymisen yksityiskohdista päätetään ensi syksyn aikana. Yhdistymisen on tarkoitus vähentää päällekkäisiä toimintoja ja pienentää palkkakuluja.

Tilantarve pysyy

Sillanpää toivoo, että tilojen suhteen ei ole vielä tehty lopullista päätöstä. – Meillä on ollut siellä valtavasti opetusta, myös iltaisin ja viikonloppuisin. Varsinkin tuntiopettajat tarvitsevat viikonloppuisin jonkin paikan, minne jättää tavarat, pitää eväitä... – Tarvitsemme keskustan alueelle opetustiloja. Sillanpää painottaa myös varastotilojen tarpeellisuutta. Varsinkaan kädentaidon ryhmät eivät voi voi kuljettaa tarvitsemiaan materiaaleja edestakaisin. Hän toivoo, että projektirahoituksen turvin löytyisi joku asiantuntijataho, joka voisi selvittää, millaisia tiloja kansalaisopisto tarvitsee. – Joku, joka asiantuntevalla kädellä katsoisi kokonaisuutta. Meillä on sellainen tilanne, että lapsia tulee enemmän ja kehitys tuntuu toisaalta menevän siihen suuntaan, että ikääntyviä tulee enemmän. He haluavat päiväopetusta. Työikäiset tulevat mieluummin kursseille viikonloppuisin, koska työelämä vie niin paljon aikaa. Sillanpää painottaa, että kansalaisopisto tarvitsee tulevaisuudessa tiloja eri tavalla kuin aiemmin. – Tarvitsemme opetustiloja, jos meillä on opetusta. Siksi olen projektirahoista siirtänyt osan laaja-alaisemman selvityksen tekemisestä. Hän aprikoi, että käytännön asioita ei aina ulkopuolelta katsoen tule ajatelleeksi. Kädentaitoaineita Valkon kansalaisopiston puolella on 6 592 tunnin kokonaismäärästä 1 714 tuntia. – Eli huomattava osa on kädentaitoaineita. On ollut jo jonkin aikaa valtakunnallinen trendi, että harrastaminen on mieluusti tekemistä käsin tai omalla kropalla, kun tietotyö kuluttaa aivoja.

"Tarvitaan uutta asennetta"

Valkon kansalaisopistossa pitkään opettanut kieltenopettaja Jarmo Sihvonen kertoo tilanteen saaneen aikaan "paljon suivaantumista". – Tilanne on se, että yhdeksisen vuotta sitten hallitus ja valtuusto päättivät osoittaa VaKolle valmistuvan koulun 1. kerroksesta luokkatilat, kielistudion, varastot ja taukotilat. Neljä vuotta sitten tilat olivat, mutta sitten jouduimme väistötiloihin Mi:n tiloihin. – Varmaan on käynyt niin, että uuden ja vanhan osan yhdysosasta on napattu tilat pois. Tuhansilla euroilla remontoidut erityisluokat on nyt menetetty. Sihvonen korostaa, että hallintotilat eivät ole ongelma. – Hallintotilat ovat yhtä kuin läppäri ja pöydänkulma. Sen sijaan opetus- ja varastotiloja tarvitaan. Hän jatkaa, että erillisiä tiloja tarvitaan muun muassa siksi, että kansalaisopistossa suoritetaan kielitutkintoja. Hän lisää, että tiloja voitaisiin käyttää ihan hyvin muiden tahojen kanssa. – Tilanne on nyt se, että opistot yhdistyvät, mutta tilatarve ei katoa mihinkään. Sihvonen suhtautuu skeptisesti tilanteeseen. – Selvää on, että toivotaan, että opisto menisi menojaan. Sen sijaan tarvitaan hyvää tahtoa ja uutta asennetta. Sihvonen ottaisi mallia Suomen jääkiekkomaajoukkueesta. – Syötetään kaverille, niin sitten kaverikin syöttää.

Aloite uusista tiloista

Elinkeino- ja infrastruktuurilautakunnan jäsen Kari Hagfors (kesk.) jätti lautakunnan viimeviikkoisessa kokouksessa aloitteen, jossa hän esittää, että lautakunta ryhtyy mahdollisimman pian neuvottelemaan kansalaisopiston edustajien kanssa asiasta ja osoittaa Valkon kansalaisopistolle uudet, aiempia tiloja vastaavat tilat, eli kielistudion, kädentaidon ja taiteen luokkatilat, opettajien tauko- ja hallintotilan sekä varastotilaa. Hagfors viittaa aloitteessaan siihen, että sekä kaupunginhallitus että kaupunginvaltuusto ovat päätöksellään osoittaneet kansalaisopistolle opetus-, tauko- ja varastotilat Harjurinteen koulusta. Ne ovat sijainneet uuden ja vanhan osan yhdyskäytävän yhteydessä.

Tilakysymyksestä selvitys

Koulutuspäällikkö Timo Tenhunen rauhoittelee ja vakuuttaa, että tilatarpeista teetetään selvitys. – Kansalaisopiston kielistudio on suunnitelmissa poistettu, mutta se voidaan korvata ja perustaa mihin vain. Nykytekniikka mahdollistaa siis siirrettävän kielistudion. Tilojen iltakäytölle mahdollisuuksia löytyy, mutta esimerkiksi yhteiskäyttö saattaa olla haasteellista, koska esimerkiksi opettajien tiloissa näkyvillä olevat tiedot eivät voi olla ulkopuolisten nähtävillä. Tenhunen vakuuttaa, että kaikki tilavaihtoehdot käydään läpi. Hän mainitsee, että yksi vaihtoehto voisi olla Generalshagens skola. Sen kalustus pitäisi kuitenkin olla muunneltavissa myös aikuisten käyttöön. – Huolet tiedostetaan ja niitä kuunnellaan, hän alleviivaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat