Paikalliset

Kaksi uutta kyläavustajaa Tesjoelle

Vielä ehtii. Kyläyhdistyksen jäsenet ovat tehneet satoja linnunpönttöjä myyntiin. Niitä ehtii vielä ripustaa, sillä moni lintu pesii tänä kesänä uudelleen. Vasemmalta Keijo Tähtinen, Svetlana Lyytikäinen ja yhdistyksen puheenjohtaja Rainer Häggblom. Kuva: Eija Kosonen

Arjen askareissa auttavia kyläavustajia on Tesjoella nyt kaksi. Heistä toinen esittäytyi kyläpäivässä lauantaina.
TESJOKI Kim Brandt aloitti Tesjoen kyläavustajana jo tammikuussa ja Svetlana Lyytikäinen toukokuussa. Heidät on palkannut runsaan 300 jäsenen suuruinen Tesjoen kyläyhdistys. – Työt ovat alkaneet oikein hyvin. Olen leikannut nurmikoita, siivonnut pihoja ja auttanut kauppareissuilla, Lyytikäinen kertoo kuulumisiaan. Tesjoella itsekin asuva Lyytikäinen uskoo, että kyläläiset tulevat pikku hiljaa entistäkin tutummiksi. Moni kyläläinen on jo ottanut hänet "omakseen". Lyytikäinen vetää myös kaikille avointa perjantaikerhoa, joka kokoontuu parillisten viikkojen perjantaina kello 10-12 nuorisotilassa. – Siellä voi tutustua ja jutella. Lisäksi työn tilaaja ja kyläavustaja voivat keskustella kerhon jälkeen työtehtävistä ja sopia asioista kaikessa rauhassa kahden kesken, kyläavustajien yhteyshenkilö Keijo Tähtinen toteaa.

Jokamiestason töitä

Tesjoella on ollut kyläavustaja nelisen vuotta. Tehtäviä on riittänyt ja siksi avustajia on nyt kaksi. Kyläavustajat tekevät kyläyhdistyksen jäsenten arkea helpottavaa jokamiestason työtä. Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä ensimmäisen työtilauksen yhteydessä. Töihin kuuluvat esimerkiksi talonpitoon liittyvät pihatyöt, pienet kunnostustyöt, asiointi, kotitaloustyö ja puiden pilkkominen. Kyläavustaja ei tee luvanvaraisia töitä, kuten tuli-, sähkö- tai putkitöitä, eikä työ kilpaile yksityisen yritystoiminnan kanssa. Tilaaja maksaa avustajan palvelusta 10 euroa tunnilta sekä matkakulut. Tilaaja varaa myös tarvittavat työvälineet kyläavustajan käyttöön. Kyläavustajan palkkakuluista voi tehdä kotitalousvähennyksen verotuksessa. Kyläavustajien työaika on arkipäivinä kello 9-14. Kyläavustajien tehtäviin kuuluu myös kyläyhdistyksen yleishyödyllisen työn tukeminen. Tilausten lomassa "luppoaikana" he huolehtivat Tesjoen kyläyhdistyksen omana työnä mm. luontopolusta, keinupuistosta, linnunpöntöistä, kyläyhdistyksen kodasta ja perjantaikerhosta. Tesjoen kyläavustajien toiminta-aluetta ovat Tesjoen taajaman lisäksi Skogby, Myllykylä, Särkjärvi, Marinkylä, Kulla ja Saaristo.

Tuettua työtä

Suomen Kylät ry:n Työtä kylästä - Jobb i byn -hanke toimii Uudellamaalla. Hankkeessa kyläyhdistykset palkkaavat pitkäaikaistyöttömiä palkkatuella kyläavustajiksi. Uudenmaan TE-toimisto osallistuu hankkeen rahoitukseen. – Kaikki kylä- ja kaupunginosayhdistykset ovat tervetulleita mukaan toimintaan, hankkeen projektipäällikkö Juhani Nenonen rohkaisee. Kyläavustajien tarve on kasvanut etenkin väestön ikääntyessä. Loviisassa kyläavustajia on Tesjoen lisäksi Ruukissa ja Valkossa. Tesjoen kyläavustajat tavoittaa numeroista: Kim Brandt puh. 044 981 3794, Svetlana Lyytikäinen puh. 044 238 4523.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat