Paikalliset

Kädenjäljet Euroopan suurimman vertikaaliviljelmän peruskiveen

Pääministeri Juha Sipilä tutustui tiistai-iltana vertikaaliseen kasvihuoneviljelyyn ja muurasi Linn Strömbergin sekä Sean Jordaksen kanssa laajennusosan peruskiven. Laajennusosaan tulee Euroopan suurin vertikaaliviljelmä.
LINDKOSKI Pääministeri saatiin paikalle sopivasti yrittäjänpäivänä. Lapinjärveläinen Robben pikku puutarha on rakentamassa Euroopan suurinta vertikaaliviljelmää, jonka peruskivi muurattiin eilen. Kädenjälkensä sementtiin painoivat pääministeri Juha Sipilän lisäksi Linn Strömberg ja Sean Jordas. Rento pääministeri heitti lasten kanssa yläfemmat onnistuneen kädenkuvien painamisen jälkeen.
Hyvin meni. Linn Strömberg heitti yläfemman pääministerin kanssa kädenkuvan painamisen jälkeen. Kuva Auli Henriksson

Laajennusosasta tulee noin 6 500 neliömetrin suuruinen. Tuotanto tulee pyörimään ainakin osittain jo joulukuussa. Työpaikkoja voi puutarhalle tulla laajennuksen kymmenisen lisää. Nykyisin puutarha työllistää ympäri vuoden 20-25 työntekijää.
Laajennusta. Noin viikon asennuksen jälkeen on jo näin valmista. Vertikaaliset viljelmät tulevat oikeaan reunaan. Kuva Auli Henriksson

Laajennukseen tulee kolme osastoa tavalliselle kasvihuoneviljelylle, lähinnä salaatille. Lisäksi tulee yksi oma vertikaalisen viljelyn osasto ja Fujitsu Green Technology Finland Oy:n oma vertikaaliviljelmä. Kaksi vertikaalista viljelmää tulevat olemaan identtiset, Robbes rakentaa ja vuokraa tilan Fujitsulle ja hoitaa myös markkinoinnin ja myynnin. - Pilveen kerätään koko ajan valtavasti tietoa esimerkiksi valosta, lämmöstä ja kastelusta. Fujitsu ei toimita mitään komponentteja, vaan softaa jolla seurataan mitä kasvihuoneessa tapahtuu, tiedonkeruuta automaattisesta viljelystä ja sen analysoinnista. Yrittäjä Robert Jordas toteaa, että japanilainen suuryhtiö on tässä mukana paitsi mielenkiinnosta, niin heillä on vahva usko siihen, että tämä on tulevaisuuden ala.

Viisi miljoonaa ruukkua

Uudisrakennuksesta tulee täysin automaattinen ja tehokkaampi kuin nyt käytössä olevat. Tuottoa voi tulla noin viisi miljoonaa ruukkua vuodessa. Viljelyä tulee neljään kerrokseen, periaatteessa sellaisilla paikoilla joissa tonttimaata on vähän, voitaisiin viljellä yhdeksässä kerroksessa. Robert Jordas kertoo noin vuoden verran kerätyn kokemuksia vertikaalisesta viljelystä, jossa viljellään suljetussa, automaattisessa systeemissä. - Odotuksia oli, että viljelyalalta saadaan 20 prosenttia enemmän satoa kuin perinteisessä, mutta nyt näyttää että voidaan saada jopa 60 prosenttia enemmän kuin perinteisellä kasvihuoneviljelyllä, hän kertoi. Energiaa vertikaalisessa viljelyssä menee saman verran kuin perinteisessä kasvihuoneviljelyssä, mutta tuotto alaa kohti on parempi.
Valaistus. Vertikaalinen viljelmä on täysin suljettu, eli kasvuolosuhteet ovat samat ympäri vuoden ja vuorokauden. Robert Jordas esittelee pääministerille kasvihuoneen valaistusjärjestelmää. Kuva Auli Henriksson

Pääministeri Sipilä kysyi voisiko vertikaalisessa kasvihuoneessa kasvattaa mitä tahansa. Jordas arvioi, että voi, kunhan kasvi on matala. - Me olemme keskittyneet yrtteihin ja salaatteihin, mutta mielenkiintoisia olisivat lääkekasvit ja taimituotanto, myös metsäsektori on ollut kiinnostunut tästä. Sinä aikana, kun vertikaalista viljelyä on Robbesilla tehty, on jo kertynyt hyvää kokemusta ja reseptejä eri kasveille. Timjamin ja mintun viljely on jo käytännössä kokonaan vertikaalisessa viljelyssä. Kasvu on ollut odotettua nopeampaa ja laadussa huomaa esimerkiksi maun voimakkuuden.

Pieni jatkossakin

Onko Robbes kohta enää nimensä kaltainen pikku puutarha? Jordas toteaa, että juuret tulevat olemaan pienet, sillä jatkossakin rakennetaan pieniä, paikallisia puutarhoja, joihin monistetaan sitä mitä Lapinjärvellä on kehitetty vertikaalisessa viljelyssä ja brändin eteenpäin viemisessä. Lapinjärvellä luodaan parhaillaan siis prototyyppiä joka voidaan viedä maailmallekin. - Pieniä, paikallisia puutarhoja muille markkinoille. Saadaan pois pitkiä kuljetuksia, tuotanto on lähellä ja sillä on vaikutusta sosiaalisesti sekä tuoteturvallisuuden kannalta. Suljetussa systeemissä luodaan resepti, joka voidaan toisintaa muualla. Suomi on edelläkävijä monessa tähän liittyvässä asiassa, kuten tuotantotekniikan rakentamisessa ja käytössä, valaistuksessa ja ilmastoinnin hallinnassa sekä logistiikassa. Meillä taas on osaamista ja kulttuuria näiden käyttämisestä 15 vuoden ajalta. Viennin uskotaan kasvavan, nyt vientiä on Ruotsiin. - Kaikki yritykset tekevät omalla tavallaan, mutta me olemme olleet rohkeita, ja tehneet enemmän yhteistyötä muiden alojen kanssa esimerkiksi markkinoinnissa, tekniikassa, it-puolella ja myös ravintola-alan kanssa. On tärkeää mennä syvälle asiakkaiden tarpeisiin, hän pohtii menestyksen taustoja. Kasvihuoneviljelyn lisäksi tilalla harjoitetaan viljanviljelyä, jonkin verran on myös hernettä ja härkäpapua.
Tervetuloa. Pääministeri Juha Sipilää olivat vastaanottamassa yrityksen omistajat Marit Strömberg ja Robert Jordas. Kuva Auli Henriksson

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Verokone

 

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat