Paikalliset

Jättimatosta neljännes valmiina

Tukilla. Jokainen raita on tekijänsä näköinen. Kuva Marke Kalliola

Perinnetalkoiden hankeväki laittoi toukokuussa mattoloimen kangaspuihin. Sen jälkeen innokkaita kutojia on riittänyt kirjaston vintillä päiväkoti-ikäisistä alkaen. Tavoitepituus on koko käytävän mitta, 42 metriä.
LAPINJÄRVITuula Heikkilä hyppäsi kutojana kylmiltään penkille. Puolen tunnin opastetun työskentelyn jälkeen tekniikka alkoi olla hyppysissä. –Pikku hiljaa rupean pääsemään jyvälle kuinka kude laitetaan loimilankojen väliin. Tämä alkaa ihan pian sujua. –Voisin kuvitella että on kivaa hommaa tehdä tätä ja suunnitella värimaailmaa. Opettajana toimiva Minna Rekola on aloittanut jo kouluiässä kutomaan poppanoita ja mattoja. –Mummo minut ihan pienestä on opettanut aikoinaan kutomaan. Koko kylän matto oli jo aloitettu, kun Rekola aloitti työkokeilun Perinnetalkoissa. Hän on ehtinyt opastaa leiriläisiä ja muita kutojia sekä kutoa itsekin reilut pätkät. Heikkilä on ensimmäistä päivää työkokeilussa. Hän opettelee samalla Koko kylän työhuoneen emännän tehtäviä ryhtyäkseen syksyllä emännäksi.

Idea yhteisömatosta

Hyvinvoinnin tilat -hankkeen projektikoordinaattori Mikaela Fabritius kertoo, että idea koko kylän yhteisestä matosta oli syntynyt jo ennen hanketta. –Oli mietitty myös yhteistä kalsarikeräystä niin että omista vaatteista tehtäisiin matonkuteita, mutta siitä ei sitten päästy pitkälle. Hankkeen myötä pohdittiin, että yläkerrassa on paljas pitkä käytävä ja keksittiin ajatus yhteisöllisen maton tekemisestä koko käytävän mitalle. –Jokainen joka tulee tuonne yläkertaan ja on kiinnostunut aiheesta, pääsee osallistumaan tällaisen maton tekemiseen. Kangaspuut ovat uudet. Mari Savio lupasi, että hanke voi pystyttää ja ottaa käyttöön hänen vintillä säilyttämänsä kangaspuut. –Kuteet on saatu lahjoituksena lapinjärveläisiltä ja myrskyläläisiltä. Ihan kangasta ja myös valmista matonkudetta, Fabritius kertoo.

Martat oppaina

Ensimmäinen kudontapäivä oli 14. toukokuuta. Sitä ennen pystytettiin kangaspuut lapinjärveläisen Tanja Kaukosen ohjauksella, sillä paperiohjeet eivät ilman neuvontaa ihan avautuneet. Martat olivat laittamassa loimea puihin ja neuvoivat työkokeilijaa miten jatkaa eteenpäin. Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijat kävivät dokumentoimassa maton tekemisen aloituksen. Opiskelijat tekevät uuden dokumenttielokuvan Koko kylän matto, joka on lyhyempi jatko-osa edelliselle yläkerrasta kertovalle dokumentille. – Elokuva kertoo yhteisöllisyydestä, eri ihmisten kytköksistä Lapinjärveen ja maton tekemisestä, Fabritius kertoo. Kutojia on riittänyt alkuperäisen idean mukaisesti ja polkuset ovat liikkuneet ahkerasti. Mattoa on nyt reilut kymmenen metriä valmiina. Tarvittava pituus on 42 metriä. –Esimerkiksi nuorisotilasta ollaan käyty kahteen tai kolmeen kertaa kutomassa, työelämävalmentaja Sari Holopainen sanoo. –Päiväleiriläiset olivat myös todella innoissaan eilen. Ne kysyivät, että saaks tulla muutenkin tänne kutomaan ja sanoimme että totta kai saa. Fabritius kertoo, että lasten kutoessa kaksi kutojaa istuu vierekkäin penkillä. Nämä vuorotellen pujottavat kudetta ja nousevat kumpikin vähän ylös ylettyäkseen painamaan polkusinta. –Se on todellista yhteispeliä, jossa täytyy löytyä pelisilmää, hän nauraa.

Kuka jaksaa puistella

Kysymys miten nelikymmenmetristä mattoa pystyy käsittelemään ja huoltamaan, on hankevetäjille tuttu. –Kangastukki asettaa jo tietyt rajat, koska koko matto ei mahdu millään tukille, Fabritius selvittää. –Matto tehdään joka tapauksessa pätkissä. Pätkät olisi tarkoitus jollakin tavalla liittää yhteen, mutta niin että ne on mahdollista ottaa erilleen ja pestä. Toivottavasti me saadaan siitä niin yhteneväinen kuin mahdollista. Matto on suurin piirtein metrin levyinen. Väri- ja mallisuunnittelu on edennyt aika lailla kutojien ja kuteiden ehdoilla. – Jokainen kutoja on saanut valita sukkulaan oman mieleisensä värin ja kutoa sen verran kuin on halunnut. Matosta tulee todella värikäs, Fabritius toteaa iloisesti. Hänen mukaan jokainen raita on tekijänsä näköinen ja reunasta huomaa milloin kutoja on vaihtunut. –Tällaisessa yhteisöllisessä projektissa se on pelkkää plussaa. Hankevetäjien tarkoitus on, että kangaspuut jäävät halukkaiden kutojien käytettäväksi yhteisöllisen maton valmistumisen jälkeenkin. Silloin olisi mahdollista tulla tekemään vaikka toista mattoa.

Reipas tahti

Fabritius, Holopainen ja suunnittelija Outi Norberg toteavat yhteen ääneen, että tällä vauhdilla matto valmistuu hyvinkin kesän aikana. Lokakuu asettaa takarajan, sillä yläkerran huoneissa ei ole lämmitystä. Kudontahuoneen valaistus on luonnonvalon varassa. Sähkö on vedetty vain pariin päätyhuoneeseen paloturvallisuussyistä eikä Hyvinvoinnin tilat -hankkeeseen sisälly rahaa rakentamiseen. Fabritius kertoo ensimmäistä kertaa kutoneiden ällistyneen, kuinka helppoa maton kutominen on. –On jännä nähdä miten innostuneita kaikki kutojat ovat. Sari Holopainen toivoo että ihmiset innostuisivat muutenkin tekemään mattoja. –Varsinkin nuo nuoret. –Nykypäivänä selkeästi huomaa että kutomistaito rupeaa katoamaan. Paljon tarjotaan kangaspuita meille ilmatteeksi. Ihmiset rupeavat hävittämään niitä, mikä on todella surullista, hän toteaa. Perinnetalkoiden idea on juuri siinä, että elvytetään tällaisia perinteitä kuten maton tekeminen. Kudetalkoita täällä ei ole pidetty, mutta Uudenmaan-päivänä järjestettiin Helsingissä hankkeen yhteistapahtuma, jossa matonkuteiden repiminen ja leikkaaminen oli yhtenä tehtävänä. –Toki meille saa toimittaa kuteita, me otetaan niitä ilolla vastaan, Holopainen sanoo. Yläkerrassa on mahdollisuus sekä tehdä kankaista kuteita että kutoa mattoa. Hankevetäjät ottaisivat mielellään vastaan vinkkejä ja tietoa, jos jollakin on osaamista jota haluaisi jakaa eteenpäin.
Perinnekesää
  • Tila avoinna kirjaston aukioloaikoina 15:een iltapäivällä.
  • Avoimet torstaitalkoot 9 - 15.
  • Kesäkahvila heinäkuussa to 12 - 14 pihalla.
  • Pyörähuolto ke - pe, pyörän avain kirjastoon.
  • Keskiviikkokävely 13 - 14.
  • Kirjastokuoma tuo ja vie kirjoja sekä lukee.
  • Automies kuljettaa virkistysajelulle.
  • Yhteydet Mikaela Fabritius, p. 044 7208650, mikaela.fabritius@lapinjarvi.fi
MARKE KALLIOLA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat