Paikalliset

Jättimäisten LNG-säiliöiden valmistus alkaa Valkossa? Neuvottelut vielä kesken

Hollming-konserniin kuuluva Valkon Metalli Oy ryhtyy ehkä keväällä 2018 valmistamaa jättimäisiä nesteytetyn maakaasun eli LNG-kuljetukseen ja varastointiin tarkoitettuja erikoissäiliöitä. Hollmingin tuotantojohtaja Tomi Nyroos kertoi maanantaina, ettei sopimusta ole vielä tehty, vaan neuvottelut jatkuvat. Jos valmistus alkaa Valkossa, työhön on määrä palkata 20-30 työntekijää.
VALKO Säiliöiden kehittäjä ja tilaaja on helsinkiläinen cleantech-alan yritys LNGTainer, joka on kehittänyt 40-jalkaiseen rahtikonttiin mahtuvan säiliön. Asiasta tiedotti ensimmäisenä Tekes ja uutisoi Kauppalehti.

Noin 20-30 uutta työpaikkaa

Säiliöiden valmistuksen on tarkoitus alkaa ensi keväänä Hollming-konserniin kuuluvan Valkon Metalli Oy:n halleissa Loviisan Valkossa. - Meidän (Hollmingin) osalta asia on vielä avoinna eikä sopimuksia ole LNGTainerin kanssa vielä tehty. Neuvotteluja jatketaan, kommentoi Hollmingin tuotantojohtaja Tomi Nyroos Loviisan Sanomille maanantaina. Kauppalehden mukaan aluksi yhtiön tavoitteena on koota säiliö päivässä ja noin parisataa vuodessa. Yksi säiliö maksaa noin 140 000 euroa.
Uusia työpaikkoja?. Hollming-konserniin kuuluva Valkon Metalli Oy ryhtyy ehkä ensi keväänä valmistamaan lng-säiliöitä. Tilaukset työllistäisivät arviolta 20-30 työntekijää Valkossa. Hollming-konsernin tuotantojohtajan Nyroosin mukaan sopimusneuvottelut ovat vielä kesken ja valmistuksen aloittaminen avoinna.

Ensimmäiset säiliöt Norjaan

Säiliö sopii nesteytetyn maakaasun (lng) kuljetukseen. Ensimmäinen aiesopimus on tullut Norjasta, ja toimitusjohtaja Tom Sommardal odottaa liikevaihdon nousevan jo ensi vuonna noin 20 miljoonaan euroon. Sommardal kertoi, että keksinnön kaupallistamiseen meni yhdeksän vuotta. Se sisältää erikoisvalmisteiset sisätankin ja kantavan eristerakenteen, jotka on molemmat patentoitu.

Sopii myös kaasuvarastoksi

Idean ydin on ulkokuori, kevyt sisätankki ja niiden välissä vakuumiin pakattu granulaattieriste, joiden ansiosta kaasu säilyy 60 vuorokautta ja säiliö sopii myös varastoksi. Säiliö on suunniteltu -196°C ja + 50°C lämpötilavälille, ja 5 barin käyttöpaineelle. LNGTainerin uudessa säiliössä on 15 prosenttia enemmän kapasiteettia ja se on 30 prosenttia kevyempi kuin perinteiset nesteytetyn maakaasun säiliöt, kertoi Tekes tiedotteessaan.

Säästää myös ympäristöä

Tämä on yhtiön mukaan omiaan laskemaan päämateriaalin, alumiinin, kulutusta ja siten valmistuskustannuksia. Maakaasu myös aiheuttaa 25 prosenttia vähemmän hiilidioksidipäästöjä verrattuna muihin fossiilisiin polttoaineisiin. Erikoisrakenteen ansiosta säiliö pysyy kylmänä selvästi kauemmin kuin vastaavat perinteiset tankit. Näin se voidaan myös täyttää ja ottaa käyttöön huomattavasti nopeammin, koska tyhjän säiliön jäähdyttämiseen ei kulu aikaa.

LNG yleistyy laivoissa

Sommardal arvioi, että säiliöille on kysyntää koko maailmassa, erityisesti Afrikassa ja Yhdysvalloissa. Säiliötä voivat käyttää myös rahtilaivat. Esimerkiksi Wärtsilällä on kaasukäyttöisiä moottoreita. Myös Containerships on tilannut kaksi LNG-käyttöistä rahtilaivaa Kiinasta.

Kotimainen start up -yhtiö

LNG-säiliöitä voidaan myös siirtää paitsi meritse myös rautateillä ja tieliikenteessä. Näihin kaikkiin on saatu standardointi, jonka ansiosta keksinnölle on käytännössä markkinat ympäri maailman. LNGTainer on kerännyt 3 miljoonan euron rahoituksen yksityissijoittajilta ja Tekesiltä. Pääomistaja on Sommardal henkilöstöineen. LNGTainerin säiliöiden valmistuksesta kilpailivat useat konepajat eri puolilla Suomea. Uutista muutettu 11.9.2017 kello 12.25: Lisätty tieto, ettei sopimusta ole yhtiöiden välillä vielä tehty, vaan neuvottelut ovat kesken ja asia on avoin. Lue lisää Loviisan Sanomista tiistaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat