Paikalliset

Jätkäsaaren Wood Cityn liimapuuelementit tehdään Valkossa

Valkossa toimivan Timberpoint Oy:n hallissa valmistetaan parhaillaan Helsingin Jätkäsaareen rakennettavien kahden 8-kerroksisten puisten kerrostalojen seinä- ja lattiaelementtejä yhden kerroksen viikkovauhtia. Valmistuttuaan Wood Cityn talot ovat Suomen korkeimmat puukerrostalot.
Valko/Jätkäsaari Valkossa sijaitsevassa 4500 neliömetrin suuruisessa tehdashallissa käy vilske, hallin sivulla soi huippumoderni robottisaha, tuoksuu kuiva puu ja pursuaa sahanpuru. Viime vuoden lopulla toimintansa aloittanut loviisalainen Timberpoint Oy on saanut suuren tilauksen, joka työllistää parhaillaan kahdessa vuorossa runsaat 20 työntekijää.

Pohjolan suurin robottitimpuri

Liimapuuelementtitehtaan sydän on Saksasta hankittu Pohjoismaiden suurin tietokoneohjattu puuntyöstökone, joka sahaa paksuista liimapuulevyistä millintarkkoja kappaleita. Entisen konepajan hallissa pienen mökin kokoinen puuntyöstöportaali liikkuu ratakiskoilla työstettävien levyjen päällä tietokoneen ohjaamana. Ihmiskättä tarvitaan konesahurin ohjelmoinnin lisäksi lähinnä vain sahanterien huoltamiseen. Puuntyöstökoneen valmistamista levyistä kasataan parhaillaan seinä-, lattia-, tuki- ja muita elementtejä Helsingin Jätkäsaareen rakennettaviin Suomen korkeimpiin puukerrostaloihin.
Havainnekuva Wood Citystä Jätkäsaaressa.

8-kerroksisia puukerrostaloja

Jätkäsaaren Wood Cityn kahteen asuintaloon valmistuu yhteensä 98 ARA-rahoitteista vuokra-asuntoa. Asunnot tuottaa Helsingin Asuntotuotantotoimisto ATT, ja hankkeen pääurakoitsija on rakennusyhtiö SRV. Timberpoint toimittaa Jätkäsaaren puukerrostalojen kortteliin Wood Cityyn kaikki kahden 8-kerroksisen puukerrostalon puuelementit toisesta kerroksesta aina kahdeksanteen kerrokseen saakka. Pohjakerroksen perustukset, hissikuilut ja porraskäytävät rakennetaan betonista, muut kerrokset puusta.

Puukerrostalojen Wood City

Wood Cityn molempien asuinkerrostalojen pinta-ala on 8000 neliötä, ja yhden kerroksen pinta-ala on noin 600 neliömetriä. Kortteliin on kaavoitettu neljä puukerrostaloa, joista kaksi asuintaloa on rakenteilla.
Jätkäsaareen rakennettavan puukerrostalon neljäs kerros on jo pystyssä.

Wood Cityn verkkosivujen mukaan hankkeen seuraavaan vaiheeseen kuuluu kahden puisen hotelli- ja toimistokerrostalon rakentaminen. Toimistorakentamisen osuus on määrä olla 12000 neliötä ja hotellin 7000 neliötä. Kaikista rakennuksista tulee 8-kerroksisia. Timberpoint Oy:n perustaja ja osaomistaja Marko Suonpää kertoi, että Valkossa elementtejä valmistetaan yhden kerroksen viikkovauhtia. Torstaina hallissa oli tekeillä ensimmäisen kerrostalon neljännen kerroksen elementit. Suomessa ei Suonpään mukaan ole aiempaa kokemusta näin korkeiden LVL-puusta rakennetttujen puisten kerrostalojen toteutuksesta.

300 rekallista puuelementtejä

- Valkosta kaikkien elementtien kuljettamiseen Jätkäsaareen tarvitaan yhteensä noin 300 rekkakuormaa sekä 4 merikonttia. Pitkiä ruuveja tarvitaan satojatuhansia, Suonpää kertoi. Loviisalaisen Jyrki Huttusen omistaman Kuninkaankylän puurakentajat Oy:n viisimiehinen ryhmä työskentelee puukerrostalojen rakentamisessa 8 kerroksen harjakorkeuteen ja vesikattoon saakka. Puurakentajat on myös Timberpointin toinen omistajaosakas. - Loviisalaisia rakentajia Jätkäsaaren kerrostalotyömaalla meiltä työskentelee työnjohtajan lisäksi neljä rakennusmiestä. Yhden kerrostalon rakentaminen vesikattovalmiiksi kestää noin 7 viikkoa, kertoi toimitusjohtaja Jyrki Huttunen.
Hissikuilua valmistellaan Timperpointin tehtaalla Valkossa.

”Puurakentamisen buumi alkaa”

Toimitusjohtaja Marko Suonpää on tyytyväinen puutalorakentamisen uusimmista edistysaskelista Suomessa sekä elementtituotannon nopeasta käynnistymisestä Loviisassa. - Puukerrostalojen rakentamisen mahdollisuuksista on puhuttu pitkään, ainakin viisi vuotta, mutta nyt voidaan sanoa, että ala sekä kysyntä ovat kehittyneet niin, että teollisen mittakaavan liimapuuelementtien tuotantoa on ollut mahdollista aloittaa sekä laajentaa, Suonpää kertoi. Suonpään mukaan Timberpointin tuotantoa käynnisteltiin viime vuoden loppupuolella melkoisella kiireellä, jotta yhtiö ehtisi mukaan Wood Cityn tarjouskilpailuun.

”Kaikki hankinnat Loviisasta”

Yhtiö ehti viime hetkellä juuri ennen vuoden 2016 päättymistä hakemaan sekä saamaan investoinneilleen myös äkillisen rakennemuutosalueiden ärm-tukea, josta oli Suonpään mukaan apua toiminnan käynnistämisessä.
Sanottua "Puukerrostaloista on puhuttu pitkään, mutta nyt ollaan viimein tosissaan liikkeellä." Marko Suonpää Timberpoint Oy:n perustaja
Timberpoint on Suonpään mukaan hankkinut ja hankkii jatkossakin kaikki alihankintapalvelut ja tarvikkeen Loviisasta aina, kun se vain on mahdollista. - Tähän mennessä meiltä ollaan jo jätetty noin 150 000 euron arvosta alihankinta- ja aputyötilauksia loviisalaisille yrityksille, kertoi Marko Suonpää.
Toimitusjohtajat. Timberpointin Marko Suonpää, Nordström Groupin Petteri Sammalisto ja Jyrki Huttunen kiittelivät yhteistyön sujumista Valkossa.

Suonpää kiittelee myös Loviisan satamassa toimivaa Nordström Groupia uraauurtavasta yhteistyöstä. Timberpoint ostaa sataman logistiikkayhtiöltä alihankintana esimerkiksi elementtien liimausta sekä muita töitä silloin, kun satamassa ei ole laivoja lastattavana.

Satamasta arvokasta synergiaa

Timberpointin ei myöskään ole ollut tarvetta hankkia omia trukkeja tai nostureita, vaan niitä voidaan tarvittaessa tilata naapurissa toimivasta satamasta. Myös suurempien elementtien kuljettaminen hoituu kätevästi sataman kautta. - Tänään hallissa ei ole sataman väkeä, koska he ovat lastaamassa laivaa, joka vie sahatavaraa Egyptiin, mutta varmaankin jo huomenna meidänkin väkeä on täällä töissä, kertoi Nordström Groupin toimitusjohtaja Petteri Sammalisto.
Puukerrostalon elementit valmistetaan Loviisan Valkossa.

Timberpoint hankkii rakennuselementtien valmistamisessa tarvittavat liimapuulevyt Stora Enson tehtailta Varkaudesta. Vaakaan laminoitujen 3 millimetriä paksujen LVL-kuusipuuviilujen laminointilinja käynnistyi Varkaudessa viime elokuussa, jolloin myös Valkossa sijaitsevaa Hollmingin hallia ryhdyttiin muuttamaan konepajasta puuntyöstötehtaaksi.

Liimapuulevyt Varkaudesta

Varkaudesta Valkoon kuljetetaan rekkalasteittain laminoituja kuusiviilulevyjä, joiden pituus on enimmillään 12 metriä ja leveys 3,2 metriä sekä paksuus vaihtelee 30 - 200 millimetrin välillä. Marko Suonpään mukaan enimmillään puuntyöstörobotti pystyisi työstämään 350 millimetrin paksuisia, 3,5 metrin levyisiä ja 44 metrin pituisia levyelementtejä. Timberpoint voisi Suonpään mukaan käyttää myös muualta hankittuja liimapuulevyjä, mutta Stora Enson raaka-aineen laatu on Suonpään mukaan ollut erinomaista ja toimitukset pelanneet hyvin.
Havainnekuva kahdesta puukerrostalossa Jätkäsaaressa.

Puukouluista ja päiväkodeista tehty jo tarjouksia

Puukerrostalojen lisäksi Timberpoint ja Kuninkaankylän puurakentajat ovat tarjonneet myös puisia koulurakennuksia ja päiväkoteja eri puolille Suomea. - Meillä on valmius osallistua myös uusien Loviisan koulujen tarjouskilpailuun, ja siitä on ollut alustavasti puhettakin, mutta asian valmistelu on vielä kesken, Marko Suonpää kertoi. Linkki Wood Cityn sivuille.  

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat