Paikalliset

Jätevesiasetuksesta kymmenkunta yhteydenottoa joka päivä

Määräaika umpeutumassa. Rantavyöhykkeillä sekä pohjavesialueilla sijaitsevien kiinteistöjen on laitettava jätevesijärjestelmänsä kuntoon lokakuun loppuun mennessä. Kuva Kristoffer Åberg

Haja-asutusalueilla jätevesiasiat on laitettava kuntoon lokakuun loppuun mennessä. Loviisan ympäristönsuojeluyksikköön yhteydenottoja tulee nyt lähes kymmenen joka päivä.
LOVIISAN SEUTU – Yhteydenottoja tulee enemmän kuin ehditään kirjata, kaupungin ympäristönsuojelusihteeri Heidi Lyytikäinen kertoo. Kiinteistönomistajille, joita jätevesiasetus koskee, lähetään kirjeitä Neuvo-hankkeen puitteissa. Lyytikäisen mukaan kesätyöntekijä kerää parhaillaan osoitelistaa. Kirjeitä on lähtenyt ja lähtee arviolta tuhatkunta. Ihmiset ovat kuitenkin jo aktivoituneet ja yhteydenottoja ympäristönsuojelutoimistoon tulee sekä puhelimitse että sähköpostitse. Lyytikäisen mukaan on hankala arvioida, miten suuri osa yhteyttä ottaneista joutuu muutoksia kiinteistöllään tekemään ja monenko asiat ovat jo kunnossa. Hän aprikoi, että yhteyttä ottavat ehkä enemmän ne, joiden kiinteistön jätevesiasiat ovat kunnossa. – Luulen että ne, joilla kaikki on kunnossa, haluavat varmistua siitä, että näin on. He ottavat herkemmin yhteyttä. Yhteydenotot ovat koskeneet myös mahdollisuutta saada lykkäystä ja myös jätevesisysteemin suunnittelijoita ja toteuttajia on kyselty. – Me emme saa tällaisia tietoja antaa, koska viranomaisen täytyy olla puolueeton. – Mahdollisuudesta saada viiden vuoden lykkäys on myös kysytty. Siihen on vastattava, että jokainen poikkeushakemus käsitellään erikseen. Lykkäystä voi hakea ja sitä voi saada tai sitten ei. Mikään automaatti lykkäyksen saaminen ei ole. – Jos lykkäystä myönnetään, aika tiukat kriteerit pitää täyttyä. Olemme pyytäneet, että lykkäystä haetaan vasta sitten, kun määräaika on mennyt umpeen. Hakemuksia voi olla sitten pinossa jonkin verran.

Lokakuun loppuun mennessä

Jätevesiasetuksen mukaan jätevesijärjestelmät on laitettava kuntoon pohjavesialueilla ja vesistöjen lähellä sijaitsevissa kiinteistöissä lokakuun loppuun mennessä. Loviisan ja Lapinjärven alueella jätevesiasetus koskee arviolta paria tuhatta kiinteistöä. Jätevesijärjestelmää ei tarvitse uusia, jos kiinteistöllä on jo säännökset täyttävä jätevesijärjestelmä tai kiinteistö on liitetty tai sitä ollaan liittämässä vesilaitoksen tai vesiosuuskunnan jätevesiviemäriin, kiinteistöllä on vain kantovesi ja kuivakäymälä tai jos kiinteistön omistaja on syntynyt ennen 9.3. 1943. Loviisassa ympäristönsuojelutoimisto tekee yhteistyötä alueellisen neuvontahankkeen, Neuvon, kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat