Paikalliset

Jan D. Oker-Blom on Loviisan uusi kaupunginjohtaja

Toimitusjohtaja, valtiotieteiden maisteri Jan D. Oker-Blom valittiin Loviisan uudeksi kaupunginjohtajaksi keskiviikkoiltana. Loviisan kaupunginvaltuusto valitsi Oker-Blomin kolmen ehdokkaan joukosta.
LOVIISA Kaupunginjohtaja valittiin kolmen ehdokkaan joukosta suljetulla lippuäänestyksellä. Ehdolla olivat valitun Jan D. Oker-Blomin lisäksi innovaatio-asiantuntija, hallintotieteiden tohtori Tuula Jäppinen sekä yrityskonsultti, valtiotieteiden maisteri Ralf Sjödahl. Äänestyksessä Oker-Blom sai ääntä 22, Sjödahl 6 ja Jäppinen ääntä 6. Näin Oker-Blom tuli valituksi ensimmäisellä kierroksella. Yhden äänen sai Eero Soinio. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otto Andersson ohjeisti valtuutettuja tarkasti ennen äänestystä, missä järjestyksessä mennään jonoon, miten nimi kirjoitetaan äänestyslippuun, miten se taitetaan ja että sen saa laittaa uurnaan vasta kun oma nimi on sanottu. Andersson muistutti valtuutettuja äänestämisen jälkeen palaamaan omalle paikalleen ja odottamaan siinä lisäohjeita. Ääntenlaskijat tarkistivat uurnan tyhjyyden ja näyttivät uurnan olevan tyhjän myös valtuutetuille ennen äänestyksen käynnistymistä. Ensin äänestivät rkp:n valtuutetut kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mia Heijnsbroek-Wirénin johdolla, sen jälkeen demarit, kokoomus, sitoutumattomat, keskusta ja vihreät sekä viimeisenä valtuuston puheenjohtaja.
Äänet. Vaalilippunsa uurnaan laittoivat ensin rkp:n valtuutetut kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mia Heijnsbroek-Wirénin johdolla. Kuva Arto Henriksson

"Torikahville"

Oker-Blom on Finnish Business Angels Networkin toimitusjohtaja ja RKP:n entinen varapuheenjohtaja. Hänellä on nykyisestä työstä kolmen kuukauden irtisanomisaika. Tavoitteena on saada sitä lyhennettyä ainakin jonkin verran, riippuen seuraajan löytymisestä. Uusi kaupunginjohtaja on tyytyväinen selkeään voittoon vaalissa. Kaksi muuta ehdokasta saivat kuusi ääntä kumpikin ja yksi valtuutettu keksi äänestää Lapinjärven entistä kunnanjohtajaa Eero Soiniota, joka ei edennyt hakuvaiheessa haastattelukierroksille. - Seurasin live-lähetystä ja tieto kulkee nopeasti, hän totesi heti vaalituloksen selvittyä puhelimitse. Mukavaa, että on näin selkeä tuki. Loviisalle oli kunniaksi, että hakuprosessi oli pitkä ja laaja, hän sanoi. Valintaa edeltävissä keskusteluissa osa on pitänyt Oker-Blomia liian kokemattomana ja on arveltu jopa tämän olevan vahvojen luottamushenkilöiden vietävissä. - En usko, että päätöksenteossa, talous- tai muiden asioiden hoidossa olisin kenenkään vietävissä. Olen alusta asti todennut, että vaikka minulla on lähes 10 vuoden esimieskokemus, en ole johtanut suurta organisaatiota ja siinä aion nöyrästi opetella, hän kommentoi. Oker-Blom lupaili torikahveja heti alkuun sekä säännöllisesti jatkossa, jotta tapaa mahdollisimman paljon kuntalaisia. Loviisan Sanomien haastattelussa 17.8. kertoi omaavansa kaupunginjohtajaksi sopivan koulutustaustan, kokemusta erityisesti kasvuyrityksistä, rahoituksesta ja taloudellisen kasvun edellytyksistä. Hän piti tärkeänä saada kaupunki kasvuun. Loviisan imagoa hän piti hyvänä mutta liian tuntemattomana. Vapaa-ajallaan Oker-Blom lenkkeilee, metsästää, hiihtää, harrastaa taidetta ja mökkeilyä sekä perhe-elämää. Perheeseen kuuluu vaimo ja tytär. Uuden kaupunginjohtajan valinta käytiin samalta viivalta lähteneiden ehdokkaiden kesken. Loviisan kaupunginhallitus ei 28.8. kokouksessaan päässyt yksimielisyyteen siitä, ketä esitetään. Loviisan kaupunginjohtaja valittiin seitsemän vuoden määräaikaiseen virkaan. Virkaa haki 15 henkilöä, joista ensimmäiselle haastattelukierrokselle kutsuttiin seitsemän hakijaa. Toiselle haastattelukierrokselle valittiin viisi hakijaa, joista yksi peruutti hakemuksensa ennen jatkohaastattelua. Jatkohaastattelujen perusteella lähetettiin loppusuoran kolme hakijaa soveltuvuustesteihin. Haastatteluryhmän lisäksi ehdokkaita haastattelivat valtuustoryhmät.

Avoimuudesta kiitosta

RKP:n uusi valtuustoryhmän puheenjohtaja Lotte-Marie Uutinen kiitteli avointa ja onnistunutta hakuprosessia. Hän totesi ryhmälleen olevan tärkeää valita kaupunginjohtaja, joka ymmärtää elinkeinoelämän tarpeita, verkostoituu ja on dynaaminen johtaja joka edistää kunnan kasvua.
Uusi. Lotte-Marie Uutinen on rkp:n valtuustoryhmän uusi puheenjohtaja. Kuva Arto Henriksson

SDP:n Pertti Lohenoja toivoi, että paras ehdokas voittaa ja että pitkähkön tauon jälkeen saadaan kaupunginjohtaja, joka pääsee mahdollisimman pian pääsee tehokkaaseen työhön. Hän totesi, että esimerkiksi organisaatiouudistus on ollut pysäkillä. Kokoomus ja sitoutumattomat eivät käyttäneet ryhmäpuheenvuorojaan. Keskustan Kari Hagfors kiitteli Uutisen ja Lohenojan tapaan prosessin avoimuutta ja viranhaltijoita hyvästä työstä tänä aikana kun varsinaista viranhaltijaa ei ole ollut. Hän olisi toivonut valtuutettujen saaneen tietoja tulevan johtajasopimuksen sisällöstä jo tässä vaiheessa, esimerkiksi palkan, luontaisetujen ja mahdollisen erorahan suhteen. Hän arveli, että nyt mennään jalat edellä puuhun sekä valtuuston että valittavan kannalta. Vihreiden Janne Länsipuro totesi Loviisan olevan nyt uuden ajan kynnyksellä. Hän näki, että uuden kaupunginjohtajan valinta antaa tilaisuuden vahvistaa sitä, mitä kuntaliitoksen alusta asti ollut tapahtumassa, koska aiempi kaupunginjohtaja oli "vanhan kaupungin johtaja". - Enemmän kuin visionääriä ja kovaa johtajaa, tarvitaan henkilö joka pystyy tuomaan yhteen organisaation eri toimijoita. Keskeisessä osassa ovat myös loviisalaiset. Kaupungin tulee olla yhteisö, jossa jokainen kaupunkilainen kokee olevansa kaupungin asianosainen. Hakuprosessissa on haettu elinkeinoelämän tuntemusta ja talousosaamista, mutta tarvitaan myös näkemystä joka mahdollistaa uudenlaisen kaupunkilaisten osallisuuden, hän totesi ja toivoi, että esimerkiksi konsulttisopimuksin voitaisiin pitää mukana ei-valituksi tulleet ehdokkaat. Lisää aiheesta Loviisan Sanomissa perjantaina 15.9. Artikkelia täydennetty 13.9. kello 19.20 Jan D. Oker-Blomin haastattelulla. Linkki: LS:n nettiuutiskooste kaupunginjohtajan vaihdoksesta. Linkki: LSTV:n videotallenne kokouksen livelähetyksestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat