Paikalliset

Jälleen uusi käänne Suomen vanhimman säilyneen puisen seurahuoneen historiassa

Keskellä kaupunkia. Tilat tyhjennettiin pääkirjaston kirjoista keväällä ja kesällä 2018. Kuva Marita Itävuori

Lähes 160-vuotias Loviisan seurahuone palaa alkuperäisen kaltaiseen käyttöönsä tänä vuonna tehtävien korjaustöiden jälkeen. Rakennukseen tulee myös ulkopuolisia toimijoita.
LOVIISA Tanssia kattomaalausten alla. Näyttämöllä teatteriesityksiä. Ruokaa ja juomaa. Loviisan kaupunki aikoo palauttaa seurahuoneelle toimintaa ja tapahtumia, joita rakennuksessa ei ole järjestetty vuosikymmeniin. Kaupunginvaltuusto myönsi kiinteistön korjauksiin rahaa tälle vuodelle 700 000 euroa viime vuoden lopulla budjettikokouksessaan. Kokonaiskustannusarvio on 800 000 euroa. Seurahuoneen hankeryhmä on nyt kokoontunut kaksi kertaa, viimeksi eilen. Hankesuunnittelu on alkanut. Arkkitehtinä toimii Kari Laine. Mukana on siis sekä omia että ulkopuolisia suunnittelijoita. Laine on tehnyt kaupungille viime aikoina muitakin hankesuunnitteluvaiheen töitä. – On kaavailtu, että seurahuoneen sali saadaan kunnostettua eri käyttötarkoituksiin: konsertteihin, teatteriesityksille, kokoussaliksi ja jopa ruokasaliksi, hankeryhmään kuuluva vt. elinkeino- ja infrastruktuurijohtaja Ulf Blomberg luettelee. Hän lisää, että suunnittelussa painottuu monikäyttöisyys. Kaavailuissa on myös jonkinlaisen keittiön rakentaminen, joka voisi palvella catering-toimintaa, mutta kenties myös valmistuskeittiönä. Keittiön paikaksi on tutkittu kahta vaihtoehtoa. Keittiötilat voidaan rakentaa pihanpuolen pääsisäänkäynnin viereen oikealle, tai rakennuksen länsisiipeen. – Vaihtoehtoja vielä tutkitaan.

Terassi sisäpihalle

Kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom kertoo, että koska hanke on varhaisessa vaiheessa, potentiaalisilta kahvila-ravintoloitsijoilta tiedustellaan näkemyksiä miten keittiö tulisi rakentaa ja sijoittaa kahvila- ja ravintolatoimintaa varten. – Pohdimme myös tilaisuuksien luonnetta ja kokoa, niin että ilmanvaihtoa voidaan mitoittaa ja muun muassa paloturvallisuutta miettiä. Mutta suuria muutoksia ei tule, koska tulkitsemme, että seurahuone on ollut julkinen tila myös kirjastona ollessaan. – Ja terassi sisäpihalle, Oker-Blom lisää. Terassista tulee osa kahvila-ravintoloitsijan toimintaa. Seurahuoneen juhlasaliin on laskettu mahtuvan enintään 300 ihmistä. Mitoitus tehdään pääsääntöisesti pienemmälle määrälle.

Valtuustoon helmikuussa

Rakennukseen on myös tulossa kokous- ja työhuoneita, joita voidaan vuokrata. – Siinä toivossa ollaan, Blomberg sanoo ulkopuolisista toimijoista, joita rakennukseen havitellaan. – Vuokralaisia on ajateltuna. Toimistohotelli-idea on yhä pöydällä. Muitakin tiloja voisi vuokrata, ei pelkästään pääsalia. Pienempiäkin tiloja olisi mahdollista vuokrata yhdistystoimintaan ja kokouksille, Oker-Blom sanoo. Kaupunginjohtaja jatkaa, että vuokralaisista ei ole sovittu. Hankesuunnitelma etenee normaalisti kaupunginhallituksen käsittelyyn niin, että se olisi kaupunginvaltuuston käsittelyssä helmikuun puolivälissä, näillä näkymin 20. helmikuuta. – Sen jälkeen saadaan myös kilpailutukset käyntiin, eli kuka rakentaa mitäkin. Kuningattarenkadulla vuokratiloissa tällä hetkellä toimivia kaupungin palveluja, kuten Ohjaamoa, ei ole Oker-Blomin tai Blombergin mukaan tarkoitus siirtää seurahuoneelle. Oker-Blom sanoo, että näiden toimintojen siirtäminen ei ole ollut esillä. – En tiedä, onko sellaista tarvetta tai kiinnostusta.

Korjaamista, ei purkamista

Blombergin mukaan edessä ei ole niin iso urakka, mitä luulisi. – Ei juuri tarvitse purkaa, mutta parsimista, korjaamista ja täydentämistä on paljon. Seurahuone jäi tyhjilleen, kun pääkirjasto muutti sieltä väistötiloihin Alakaupunkiin pitkään jatkuneiden sisäilmailmaongelmien takia. Osa kirjaston henkilökunnasta oireili vakavasti. Seurahuoneen kellaritilat olivat alun perin tuulettuvat, mutta myöhemmin ne rakennettiin umpeen. Kellariin rakennettiin aikoinaan seurahuoneen keittiö. Myöhemmin siellä toimi kaljakapakka Monttu ja myöhemmin King´s pub, aina 1990-luvun puolelle saakka.

Vanhat kirjat ongelmien syy?

Kun rakennukseen remontoitiin tilat pääkirjastolle, kellaritiloihin rakennettiin mediateekki. Se jouduttiin kuitenkin sulkemaan kosteusvaurioiden vuoksi. Blomberg kertoo, että kellaritiloja ei oteta käyttöön. Hän ei ota kantaa siihen, onko tilat tarkoitus esimerkiksi alipaineistaa, mutta että sisäilmaongelmat ovat joka tapauksessa poistettavissa. – Pyrimme katsomaan, että asiat saadaan kuntoon. Nähdäkseni rakennuksessa ei ole niin isoja ongelmia muualla kuin kellarissa. – Luulen, että suurin osa ongelmista on poistunut kirjojen kanssa. Niissä on saattanut olla aika paljon syytä syntyneisiin ongelmiin. Lisäksi läntistä siipeä on tarkoitus tiivistää.

Valmis syksyyn mennessä

un seurahuoneen kunnostaminen nousi esiin viime syksynä, kaupunginjohtaja arveli, että remontti olisi valmis tämän vuoden vapuksi. Näin nopealla aikataululla korjauksia ei kuitenkaan onnistuta tekemään. – Toivottavasti seurahuone on valmis ensi syksyyn mennessä. Ratkaisut ovat vähän vielä hakusessa, Blomberg miettii. Budjettivarojen riittävyydestä hän toteaa, että paljon on kiinni kiinteistön keittiöratkaisusta. – Yritämme nyt kovasti laskea kuluja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat