Paikalliset

Irtiotot arjesta piristävät hoivakodin rutiineja

Tesjoen Taasiakodissa on tänä vuonna panostettu hoivakodin yhteisiin elämyksiin. Hoitotyötä suunnittelemalla ja kehittämällä henkilökunnan aika saadaan käytettyä asiakkaiden kannalta tehokkaimmin.
TESJOKI. – Tämän vuoden teemana meillä on ollut, että haluamme toteuttaa yhteisiä elämyksiä, Taasiakodin osastonhoitaja Annette Lindberg kertoo. Hoivakodissa on vuoden aikana järjestetty monenlaista ohjelmaa pienemmässä mittakaavassa, mutta kesän kohokohta on ehdottomasti Taasiafestarit, joita juhlittiin viime perjantaina. Elokuussa hoivakodin arkea värittävät vohvelikestit ja sirkus, joka saapuu Taasiakotiin elokuun kuudes päivä. – Tavoitteenamme on tuoda asukkaille iloa ja viihtymistä sekä poikkeamista arjen rutiineista. Taasiakodilla on aktiiviset sosiaalisen median tilit, joiden kautta hoivakodin toimintaa voi seurata. – Teemme näkyväksi sen, että teemme paljon asioita ikääntyneiden kanssa ja yritämme mahdollistaa hyvän vanhuuden. Lindberg arvioi, että julkiseen keskusteluun nousseet vanhustenhoidon epäkohdat ovat saattaneet rohkaista muitakin hoivatyön tekijöitä järjestämään aktiviteetteja ikäihmisille. – Varmasti nyt, kun on sosiaalisessa mediassa ja muualla ollut kaikkia kirjoituksia, niin korostuu halu näyttää ja tehdä asioita. Mutta meillä tämä on oikeastaan lähtenyt puhtaasta halusta järjestää eri juttuja, koska meille tärkeää on se ilo ja tyytyväisyys, mitä asiakkailta saa, kun he osallistuvat tällaisiin aktiviteetteihin.

Työtä kehittämällä lisää aikaa asiakkaille

Antti Rinteen hallitus aikoo tällä kaudella nostaa vanhustenhoidon hoitajamitoituksen nykyisestä 0,5:n vähimmäisrajasta 0,7:n vähimmäisrajaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä kymmentä ikäihmistä kohden vuorossa työskentelisi ainakin seitsemän hoitajaa. Hoitajamitoituksen nostaminen on herättänyt keskustelua siitä, kuinka vähimmäisraja saadaan täytettyä eri puolilla Suomea, kun väestö ikääntyy ja sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla tapahtuu paljon alanvaihtoa huonojen työolojen ja heikon palkkauksen vuoksi. Taasiakodissa ei toistaiseksi ole ollut vaikeuksia löytää hoitohenkilökuntaa ja sijaisia. Lindberg näkee, että hoitajamitoituksen täyttäminen on haastava ja hyvin alueellinen kysymys. – Toistaiseksi olemme saaneet ihan hyvin henkilökuntaa. Toki henkilöstömitoitusta mietittäessä oleellista on, kuinka suunnittelemme ja kehitämme omaa työtä ja kuinka porrastamme tehtäviä. Suomen lähi- ja perushoitajaliiton SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on kritisoinut hoitotyön pirstaloitumista erilaisiin tukitehtäviin, kuten ruoanlaittoon, siivoukseen ja pyykkäämiseen, sillä ne vievät aikaa varsinaiselta hoitotyöltä. Lindberg katsoo, että tukitehtävien ja hoitotyön yhdistämisessä korostuu oman työn ja sen vaiheiden kehittäminen. – Maksimoidaan aika asiakkaalle ja yritetään keksiä uusia toimintamalleja, jotta saadaan työ toimimaan asiakkaan näkökulmasta edukkaammin. Hoitotyöhön kuuluu paljon tukitoimintoja, mutta toisaalta se on hoitohenkilökunnasta ja esimiehestäkin kiinni, että miten omaa toimintaa kehitetään. Ennen nykyistä tehtäväänsä osastonhoitajana Lindberg työskenteli sairaanhoitajana. Aiempi työ on antanut hänelle esimiestyössä tarvittavaa perspektiiviä vanhustyöhön. – Täytyy hahmottaa, mitkä ovat tällä hetkellä tärkeimmät elementit vanhustyössä ja se, mihin käytämme resursseja ja kuinka monipuolisesti voimme vaikuttaa niillä. Taasiakodissa on Lindbergin mukaan ollut useampia opiskelijaharjoittelijoita, joista suurin osa jää muodossa tai toisessa hoivakotiin töihin harjoittelujakson jälkeen. Viihtyisä työilmapiiri ja mielekkäästi sujunut työharjoittelu edesauttavat henkilökuntaa löytämään kesälomasijaisia. – Kesälomathan ovat aina haaste. Meillä on ainakin ollut ihan hyvä kokonaisuus, kun on lähdetty varhain miettimään lomia. Ja kun luo hyviä suhteita opiskelijoihin, niin sekin auttaa. Totta kai työn sisällöllä on myös merkittävä osuus työn viihtymisen ja mielekkyyden kannalta.
Työn touhussa. Taasiakodin osastonhoitaja Annette Lindberg kertoo koko henkilökunnan panostaneen Taasiafestareidein järjestelyihin. Kuva Lidia Forsbäck

Tuodaan tapahtumat ihmisten luo

Taasiafestareita juhlittiin ensimmäisen kerran vuosi sitten. Silloin juhlat rajoittuivat lähinnä hoivakodin terassille, jonka avajaisia vietettiin festarien ohella. Ensimmäisiä Taasiafestareita ideoi Taasiakodissa työskennellyt Salla Laitinen, joka oli saapunut seuraamaan myös perjantain festareita. Laitinen kertoo, että ensimmäistä tapahtumaa innoitti halu mahdollistaa festarintapaisia kesäelämyksiä myös ikäihmisille. – Ehkä päällimmäisenä oli se ajatus, että monet ikäihmiset kaipaavat jotain muutakin kuin perusarkea, ja tällaiset tapahtumat on helpompi tuoda tänne, kuin että näitä ihmisiä veisi muualle, Laitinen toteaa. – Useimmiten tapahtumissamme on ajatuksena juuri se, että kun on näitä liikuntarajoitteita, niin on helpompaa, että me mahdollistamme ne kaikki samat asiat, mitä tuolla jossain kaupungilla on ja varioidaan niitä täällä, Lindberg sanoo. Loviisassa on useita eri kesätapahtumia, kuten samana viikonloppuna vietetyt venefestarit, ja Taasiafestareista haluttiin tehdä ikääntyneiden oma kesäjuhla. Ohjelman suunnittelussa kuunneltiin asiakkaiden toiveita ja ideoita. – Esimerkiksi juhannuksena oli vähän samankaltaisesti boolia, niin otettiin siitä tällainen variaatio mukaan juomakojun muodossa. Ihan tavallisella arjessa pelailemme paljon, joten teimme festareille erillisen pelikojun, johon kehitimme vähän festarityylisesti esimerkiksi tölkkien kaatamista. Samalla tulee vähän muistin vetreyttämistä, kun on ehkä muistoja nuoruudesta vastaavista toiminnoista. Koko hoivakodin henkilökunta osallistui Taasiafestareiden järjestämiseen. Myös vapaaehtoiset ja työntekijöiden läheiset ovat auttaneet järjestelyissä. – On ollut mahtavaa nähdä henkilökunnan innostus ja idearikkaus. Tapahtuma on muotoutunut pienistä osista ja niistä olemme saaneet kasaan tällaisen kokonaisuuden. Erinomainen panos hoitohenkilökunnalta, Lindberg kehuu.

Tukea kaupungilta

Loviisan kaupunki myönsi juuri Taasiakodille noin tuhannen euron rahoituksen keinujen ja terassikalusteiden hankkimiseen. Lindbergin mukaan kaupunki on muutenkin tarttunut hyvin hoivakodin toiveisiin. – Mielestäni kaupunki on tosi aktiivisesti ollut mukana ja hirveen innokkaasti ottanut vastaan kaikkea, mitä me täällä teemme. Kun olemme puhuneet suunnitelmistamme, niin he ovat hyvin positiivisin mielin ottaneet vastaan. Jos oikeasti tarvitsemme jotain, niin saamme kyllä tukea heiltä. On oikeasti tärkeää saada tukea tämän ison paletin pyörittämiseen.
Evästauko. Lähistöllä asuva Helena Karppinen osallistui Taasiafestareille jo toista kertaa. Kuva Laura Kippola

Taasiafestareilla juhlittiin kesää

Taasiakodissa jo toista kertaa järjestetyt festarit levittäytyivät koko hoivakodin alueelle. Takapihalla pääsi kokeilemaan pelikojun pelejä ja herkuttelemaan leivonnaisilla, karkeilla ja popcornilla, ja sisällä pystyi valokuvauttamaan itsensä valokuvauspisteillä. Iltapäivän aikana terassille saapui makkaravaunu, jonka hodareita sai maistella elävää musiikkia kuunnellen, kun kello neljältä festivaaliyleisölle esiintyi Jukka ja Palmu -duo. Taasiakodin sekä läheisen Emilkodin ja Ehtookartanon asukkaille ja heidän läheisilleen järjestettyyn festivaaliin osallistui yhteensä noin 150 ihmistä. Paikalla oli hoivakotien asukkaiden ja heidän omaistensa lisäksi hoitohenkilökuntaa, vapaaehtoisia ja lähistön asukkaita. – Ihan käsittämätöntä, että täällä on näin paljon ihmisiä. Huomasin, että omaisia on tosi paljon paikan päällä, mikä on oikein kiva. Nyt on todella yhteisöllinen hetki tääällä, osastonhoitaja Annette Lindberg toteaa hymyssä suin. Juhlijoita oli niin paljon, että takapihan kahvilaan kertyi jonoa. Tarjolla olevat juustokakut, pullat ja muut leivonnaiset näyttivät maistuvan juhlavieraille. Alkoholittomia virvokkeita tarjoilleessa juomakojussa mansikka-lime-booli teki eniten kauppaansa. Osa juhlijoista oli sonnustautunut värikkäisiin juhlapäähineisiin ja kauniisiin kesähattuihin. Lähistöllä asuva Helena Karppinen oli saapunut Taasiafestareille yhdessä ystävänsä Sirpa Marjasen kanssa. Karppinen oli jo ehtinyt maistaa kääretorttua ja karkkikojun makeisia ja käynyt pelikojulla heittämässä rengasta. – Olimme täällä viime vuonnakin, Karppinen kertoo. – Tänä vuonna on kyllä paljon enemmän ihmisiä. Pisteitäkin on nyt enemmän. Huomaa, että paljon on nähty vaivaa, Marjanen kehuu järjestelyjä. Ystävykset kertoivat odottavansa vielä festareiden musiikkiesitystä. Taasiafestarit saivat järjestelyihin apua ja lahjoituksia Loviisan kaupungilta sekä loviisalaisilta yrityksiltä, yksityishenkilöiltä ja yhdistyksiltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat