Ydinvoima | Loviisa 2:lla havaittiin keväällä pieni polttoainevuoto ja radioaktiivisuuden nousu reaktoripiirissä

Loviisan voimalaitoksen kakkosyksiköllä havaittiin 31.3.2021 aktiivisuuden nousua suljetun reaktorijärjestelmän, niin kutsutun primääripiirin, sisällä. Aktiivisuuden nousu johtuu Fortumin tiedotteen mukaan pienestä jalokaasuvuodosta, jolla ei ole vaikutusta voimalaitoksen turvallisuuteen, henkilöstöturvallisuuteen tai tuotantoon.

Elokuun lopulla alkavassa vuosihuollossa kakkosyksikön kaikille polttoaine-elementeille suoritetaan vuototesti ja vuotava elementti poistetaan reaktorista, kerrotaan Fortumin tiedotteessa.

Fortum päätyi tiedottamaan aktiivisuuden noususta sen jälkeen, kun STUK:n apulaisjohtaja Tomi Routamo oli kertonut kiinalaisen ydinvoimalan ongelmista Helsingin Sanomissa 23.7. Routamo totesi HS:ssa, että ”Näitä [polttoainevuotoja] tulee silloin tällöin, Suomessakin aika ajoin. Loviisassa on tällä hetkellä pieni vuoto."

- Olemme tiedottaneet STUKille viipymättä havainnoista ja toimenpiteistä. Vuodon kehitystä seurataan jatkuvasti sekä radioaktiivisuus- että säteilymittauksin. Tämän hetken tiedon mukaan vuoto on pysynyt muuttumattomana, ja kakkosyksikön käyttöä voidaan jatkaa normaalisti tulevaan vuosihuoltoon ja polttoainevaihtoon asti, kertoi Fortum tänään kello 17 verkkosivuillaan julkaisemassa tiedotteessa.

- Mikäli tilanne havaitun vuodon osalta muuttuisi merkittävästi, ajetaan laitos ohjeistuksen mukaisesti alas ja poistetaan vuotava elementti. Toimintaperiaatteidemme mukaisesti toimimme ennakoivasti ja päätöksenteossa ydinturvallisuus on aina ensisijalla, tiedotti Fortum.

Fortumin mukaan polttoainevuoto on aiheutunut polttoainenippujen suojakuoren vaurioituessa. Polttoainesauvan sisään on kertynyt normaalisti radioaktiivisia aineita ja kaasuja, kun sitä on käytetty reaktorissa. Normaalisti polttoaineen radioaktiiviset aineet pysyvät kaasutiiviiden polttoainesauvojen sisällä. Suojakuori voi kuitenkin vaurioitua esimerkiksi valmistusvirheen, reaktoriin joutuneen irtokappaleen tai poikkeuksellisten käyttöolosuhteiden seurauksena. Vuotavasta polttoainesauvasta vapautuu primääripiirin veteen enemmän aktiivisuutta kuin vedessä normaalisti esiintyy. Tällöin puhutaan polttoainevuodosta.

Polttoainevuodot ydinvoimalaitoksissa Fortumin mukaan ovat harvinaisia, mutta eivät tavattomia. Yleisin syy polttoainesauvan vaurioitumiseen on järjestelmään huoltotöiden yhteydessä päässyt pieni vieras esine. Loviisan voimalaitoksella on 2000-luvulla havaittu kolme polttoainevuotoa. Edellisen kerran vuotava elementti poistettiin kakkosyksiköllä vuonna 2013.

Voimalaitoksella havaitusta polttoainevuodosta ei yhtiön mukaan aiheudu vaaraa ihmisille, ympäristölle eikä voimalaitokselle. 

- Tiedotamme aina Loviisan voimalaitoksen turvallisuuteen ja tuotantoon liittyvistä tapahtumista verkkosivuillamme (www.fortum.fi/loviisa). Koska tällä pienellä polttoainevuodolla ei ole turvallisuusmerkitystä eikä vaikutusta tuotantoon, emme ole tähän mennessä tiedottaneet siitä, selvitti Fortum

- Ymmärrämme, että aiheen uutisointi mediassa voi herättää huolta ja lisätä tiedontarvetta myös Loviisan voimalaitoksen toimintaa kohtaan. Tämän vuoksi julkaisemme tämän verkkotiedotteen, joka toivottavasti selventää tilannetta Loviisan voimalaitoksen osalta, kertoi Fortum tiedotteessaan.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut