Tulipalo | Yli 100-vuotias suuri hirsitalo tuhoutui täysin tulipalossa Malmgårdissa viime yönä

Noin 200 neliönmetrin suuruinen hirsinen vanha omakotitalo tuhoutui täysin tulipalossa varhain lauantaiaamuna Vekabyntiellä Loviisan Malmgårdissa.

Helsingistä Malmgårdiin muuttanut pariskunta heräsi yöllä kello 4 aikoihin palovaroittimen hälytysääneen. Talon asukas Milla Vahtila kertoi, että palo oli siinä vaiheessa jo levinnyt kattorakenteisiin ja laajasti rakennuksen sisällä.

- Soitin hätäkeskukseen ja Markku yritti sammuttaa paloa sammuttimilla, mutta palo oli levinnyt jo niin laajasti, ettei se onnistunut, kertoi Milla Vahtila. Hänen mukaansa ensimmäisen paloauton saapuminen kesti pitkään. Ensimmäisenä paikalle saapui ambulanssi Vanhakylän ensihoitoasemalta.

Rakennuksessa oli syttymishetkellä pariskunnan lisäksi kaksi koiraa, Pumba-kani ja gekko, jotka kaikki saatiin Vahtilan mukaan pelastettua. Aamulla koirat nukkuivat farmariauton takatilassa.

Ensimmäisten paloautojen tullessa palopaikalle hirsinen rakennus oli jo täyden palamisen vaiheessa, ja pian myös kattorakenteet sortuivat.

– Ensitietojen perusteella palo oli alkanut rakennuksen keskiosasta, ja ensimmäisten yksiköiden tullessa paikalle, rakennus oli jo kauttaaltaan tulessa ja liekit löivät ulos rikkoontuneista ikkunoista, ja katto oli romahtanut keskeltä sisään..

- Mitään ei ollut enää tehtävissä rakennuksen pelastamiseksi, kertoi palomestari Björn Westermark. Palo ei hänen mukaansa ollut vaarassa levitä. Lähistöllä ei ollut muita rakennuksia.

Rajua tulipaloa oli Westermarkin mukaan sammuttamassa 11 sammutusyksikköä Loviisasta ja Porvoosta. Lisäksi paikalle hälytettiin poliisi, ensihoitoyksiköitä sekä sosiaalihuollon väkeä. Omistajien mukaan rakennus oli vakuutettu.

Palon sammuttaminen kesti aamuyhdeksään, ja jälkiraivaus jatkui vielä aamupäivällä. Aamulla paikalle tuotiin myös raskas kaivinkone, joka kaatoi rakennuksen kolme savupiippua sekä raivasi kyteviä palopesäkkeitä sahanpurun seasta.

Syttymissyystä ei vielä aamulla ollut varmaa tietoa, mutta Milla Vahtila arveli palon saaneen alkunsa sähkölaitteista. Myös palomestarin alustava käsitys oli, että palo saattoi syttyä sähkölaitteista. Talossa tehtiin parhaillaan peruskorjausta, ja talon keskiosassa säilytettiin työkaluja.

Vuonna 1917 rakennettu hirsitalo sijaitsi Malmgårdin kartanon naapurissa. Milla ja Markku Vahtila ostivat hirsitalon kesäkuussa, ja aloittivat sen remontoimisen kesällä.

Pariskunta kirjoitti ja kuvasi remontin etenemistä Facebookissa. Loviisan Sanomat teki jutun Vahtiloiden hirsitalounelmasta kesällä.

Katso video palopaikalta.

Alla kesällä tehty juttu Vahtiloiden hirsitalounelmasta.

Unelmien hirsitalo löytyi kartanon mailta – Talokaupat toivat helsinkiläisen yrittäjäpariskunnan Malmgårdiin

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut