Rantarata | Rkp:n ministeri Henriksson haluaa, että ratalinjauksista keskustellaan hallituksessa vielä ennen tärkeitä valintoja

Oikeusministeri ja Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kertoi Loviisan Sanomille olleensa täysin yllättynyt Liikenne- ja viestintäministeriön itärataa koskeneesta tiedotteesta. Siinä kerrottiin, että Helsingistä itään suuntautuvan raideyhteyden linjaukseksi olisi ministeriössä valittu Porvoosta Kouvolaan suuntautuva yhteys.

Porvoosta Loviisan kautta itään suuntautuvan yhteyden hankeyhtiö ei ministeriön käsityksen mukaan saanut riittävästi rahoitusta, mikä tiedon rantaradanvarren kunnat kumosivat nopeasti väärinkäsityksenä. Se on Henrikssonin käsityksen mukaan myös virheellinen tieto.

- Tästä (ratalinjauksesta) ei ole hallituksessa käyty keskustelua, vaikka se on yksi tämän hallituskauden suurimmista kysymyksistä ja Itä-Uudenmaan alueen tulevaisuuden tärkeimmistä linjauksista, Henriksson totesi.

Anna-Maja Henrikssonin mukaan Rkp:n kanta ei ole mitenkään muuttunut, vaan puolue on edelleen sitä mieltä, että Helsingistä itään suunnitellun ratayhteyden tulee kulkea rannikkoa pitkin. Se tukisi pääkaupunkiseudun työmatkaliikennettä ja erityisesti myös vientiteollisuutta.

- On päivänselvää, että näin suurista kysymyksistä on keskusteltava hallituksessa ennen kuin tärkeitä linjauksia tehdään. Näitä tehtyjä laskelmia ja numeroita on käytävä hallituksessa vielä huolellisesti läpi. Olen avustajani välityksellä viestittänyt jo hallituskumppaneille, ettemme ole tyytyväisiä siihen miten tätä on viety eteenpäin, Henriksson kertoi. Hänen mukaansa Rkp haluaa, että asiasta keskustellaan hallituksessa vielä lähiaikoina.

Henriksson kertoi, että hänen "oikea kätensä" tässäkin asiassa on (Loviisan valtuuston puheenjohtaja) Otto Andersson, joka sattuneesta syystä on erityisen hyvin perillä tästä rata-asiasta."

Myös RKP:n uusimaalaiset kansanedustajat Anders Adlercreutz ja Veronica Rehn-Kivi ovat pettyneitä LVM:n päätöksestä.

"Liikenne – ja viestintäministeriö ilmoitti eilen, että itäisen suunnan raideyhteyttä Helsingistä jatketaan lentorata-Porvoo-Kouvola-linjauksen pohjalta. Tämä tarkoittaa, että Loviisa jäisi ilman junayhteyttä", todetaan puolueen tiedotteessa.

– Itäisen rantaradan reitti olisi kulkenut Porvoon ja Loviisan kautta Kotkaan ja edelleen Luumäkeen. Junayhteys olisi edesauttanut työmatkaliikennettä ja edistänyt muuttoa alueelle, ja siten edistänyt ja vahvistanut koko alueen elinvoimaa ja infrastruktuuria. Yhteys olisi arvioiden mukaan voinut tuoda jopa 7,2 miljoonaa uutta junamatkalaista, Rkp tiedotti.

- Alueen yritysten toimintaedellytykset olisivat myös huomattavasti parantuneet, Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz sanoi puolueen tiedotteessa.

RKP:n kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi on samoilla linjoilla ja painottaa hyvien yhteyksien tärkeyttä ilmaston näkökulmasta.

– Toimivat junayhteydet ovat avainasemassa hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä ja ympäristöystävällisten työ- ja vapaa-ajanmatkojen tarjoamisessa. Olen pahoillani loviisalaisten puolesta siitä, että Loviisa nyt näyttäisi jäävän ilman junayhteyttä.

- Itäinen rantarata olisi yhdistänyt täysin uusia paikkakuntia rautatieverkkoon ja laajentanut työmatka-aluetta pääkaupunkiseudulle merkittävästi. On arvioitu, että koko radan varrella voitaisiin tehdä jopa miljoona työmatkaa vuodessa. Se olisi parantanut mahdollisuutta liikkua joustavasti niin itään kuin länteen rannikkoa pitkin, Rehn-Kivi sanoi puolueen tiedotteessa.

Ujula: Lvm:n tekemä ratapäätös erittäin merkityksellinen Porvoolle – RKP:n Henrikssonin mukaan mistään ei ole sovittu hallituksessa

Ratapäätös yllätti – Jan D. Oker-Blom: Tässä on vielä pitkä tie ja kaikki vaihtoehdot pöydällä

Rautatielobbaus sähköistyy

Nyt on itäisen rantaradan aika

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut