STUK:n Kotkan valvonta-asemalla mitattiin elokuussa "hitunen radioaktiivista hopeaa" - peräisin ilmeisesti Loviisan ydinvoimalan ilmastointipiipusta

STUK: "Havaitulla pitoisuudella ei ole minkäänlaista merkitystä ihmisten turvallisuudelle tai ympäristölle."

Loviisan ydinvoimalaitos. Fortum

Arto Henriksson

Loviisan ydinvoimalaitoksen vuosihuollon yhteydessä laitokselta on ilmeisesti karannut pieniä määriä radioaktiivista hopeaa, jota on havaittu Säteilyturvakeskuksen Kotkan valvonta-asemalla. STUK:n mukaan määrät olivat erittäin vähäisiä, ja STUK käytti määrästä ilmaisua "hitunen".

"Säteilyturvakeskus (STUK) havaitsi elokuussa pienen määrän radioaktiivista hopeaa (Ag-110m) Kotkan ulkoilman radioaktiivisuuspitoisuuden valvonta-asemalla. STUKin hiukkaskerääjän suodattimeen tarttuneen hopean aktiivisuus oli juuri ja juuri herkillä mittauksilla havaittavissa", kerrotaan STUK:n tiedotteessa.

- Radioaktiivinen hopea voi olla päässyt ilmastointipiipun kautta. Se ei ole peräisin ydinpolttoaineesta. Määrä on niin vähäinen, että se jää vuositasolla käyttölupaehtojen alle 1 prosentin kertymän sisälle, kuvaili laitoksen apulaisjohtaja Thomas Buddas Fortumista Loviisan Sanomille tiistaina kello 13.25.

Hänen mukaansa nykyaikaiset mittarit havaitsevat äärimmäisen pienetkin radioaktiivisten aineiden määrät. Hopeaa käytetään Thomas Buddaksen mukaan joissakin voimalaitoksen putkistojen tiivisteissä.

"Suodattimen mittauksen perusteella määritetty hopean keskimääräinen aktiivisuuspitoisuus ilmassa oli 0.2 mikrobecquerelia kuutiometrissä. Mittaukset ovat hyvin tarkkoja ja havaitulla pitoisuudella ei ole minkäänlaista merkitystä ihmisten turvallisuudelle tai ympäristölle. Näin pieniä pitoisuuksia ei esimerkiksi voida havaita STUKin automaattisen ulkoisen säteilyn valvontaverkon mittaustuloksissa, STUK tiedotti tiistaina kello 13 aikoihin.

STUKin tarkastaja Tero Karhunen totesi tiedotteessa, että Kotkan löydös sopii ajallisesti yhteen Loviisan ydinvoimalaitoksen vuosihuollon kanssa. Voimalaitoksen huoltotöiden yhteydessä voi Karhusen mukaan vapautua ilmaan pieniä määriä radioaktiivisia aineita, myös radioaktiivista hopeaa.

"Loviisan ydinvoimalaitoksen kakkosyksikön vuosihuolto alkoi elokuun toisena päivänä ja päättyi elokuun 29. Parhaillaan voimalaitosyhtiö tekee vuosihuoltoa laitoksen ykkösyksikössä.

STUK muistutti, että ydinvoimayhtiö vastaa huollosta ja sen turvallisuudesta. STUK puolestaan valvoo, että työt tehdään vaatimusten mukaisesti. Huollossa ei ole tapahtunut mitään ympäristön säteilytilanteeseen vaikuttavaa tai ihmisten säteilyturvallisuutta vaarantavaa", STUK tiedotti.

STUK valvoo ulkoilman radioaktiivisten aineiden pitoisuutta kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa: Helsingissä, Imatralla, Ivalossa, Kajaanissa, Kotkassa, Kuopiossa, Rovaniemellä sekä Sodankylässä. Valvonta-asemien kerääjät imevät suuria määriä ilmaa radioaktiiviset hiukkaset pidättävien suodattimien läpi.

STUK:n mukaan suodattimiin kertyneet radioaktiiviset aineet mitataan laboratoriossa. Menetelmällä voidaan havaita erittäin vähäisiä määriä radioaktiivisia aineita. Lisätietoa ilman radioaktiivisuuden mittaamisesta sekä mittaustulokset löytyvät STUKin Ulkoilman radioaktiiviset aineet -sivulta.

Ulkoista säteilyä STUK valvoo automaattisella 260 mittausaseman säteilyvalvontaverkolla. Mittausasemat hälyttävät välittömästi, jos säteilytaso kohoaa normaalista taustasäteilystä, joka on 0,05–0,3 mikrosievertiä tunnissa. Valvontaverkon mittaustulokset löytyvät STUKin Säteilytilanne tänään -sivulta.

"Aika, etäisyys ja suojaus" torjuvat säteilyä sekä viruksia Loviisan ydinvoimalan vuosihuollossa

Helsingin ilmassa pieniä määriä keinotekoisia radioaktiivisia aineita - päästön alkuperää selvitetään. Loviisan ydinvoimalassa normaali käyttötila

Loviisan ydinvoimalaitoksen määräaikainen turvallisuusarvio STUKille

.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.