Helsingin ilmassa pieniä määriä keinotekoisia radioaktiivisia aineita - päästön alkuperää selvitetään. Loviisan ydinvoimalassa normaali käyttötila

Fortumin mukaan Loviisan voimalaitos toimii normaalisti eikä säteilymittaushavainto liity Loviisan voimalaitoksen toimintaan.

Tässä ydinasetestejä vastustavan järjestön Twitterillä julkistamalla (todentamattomalla) kartalla havainnon mahdollinen lähdealue näkyy Itämeren ja koko Etelä-Suomen alueella. Alueella on Suomen ydinvoimalaitosten lisäksi ainakin Polarnye Zorin ydinvoimalaitos Kuolassa ja Sosnovy Borin voimalaitos Pietarin alueella sekä Forsmarkin ja Oskarshamnin ydinvoimalaitokset Ruotsissa. CTBTO

Arto Henriksson

Säteilyturvakeskus (STUK) on havainnut Helsingissä 16.-17. kesäkuuta kerätyssä ilmanäytteessä pieniä määriä koboltin, ruteniumin ja cesiumin radioaktiivisia isotooppeja (Co-60, Ru-103, Cs-134 ja Cs-137). Niitä syntyy tyypillisesti ydinvoimalaitoksen fissioreaktiossa, kun uraanipolttoaineesta tehdään lämpöenergiaa voimalan tarpeisiin.

Radioaktiivisten aineiden määrät olivat STUK:n mukaan hyvin pieniä eikä radioaktiivisuudella ei ole ympäristövaikutuksia tai vaikutusta ihmisten terveyteen.

Säteilyturvakeskuksen laboratorion johtaja Aleksi Mattila kertoi lauantaina kello 18.45 Loviisan Sanomille, ettei päästön alkuperä ole vielä selvinnyt. Kysymykseen voisiko päästö olla peräisin Suomen ydinvoimalaitoksilta, Mattila vastasi, ettei mikään viittaa siihen, että päästö olisi peräisin Loviisasta tai Olkiluodosta tai purettavasta Otaniemen tutkimusreaktorista.

- Meillä ei ainakaan tässä vaiheessa ole käsitystä, että (päästö) olisi kotimaisista laitoksista, Mattila totesi.

Kysymykseen, että voidaanko siis täysin sulkea pois, että se (päästö) olisi kotimaisista laitoksista, Mattila toisti, että "meillä ei ole tässä nyt minkäänlaista indikaatioita siitä, että (se) olisi kotimaisista laitoksista".

- Jos kyseessä olisi esimerkiksi primääripiiristä sekundaaripiiriin tapahtunut prise-vuoto, niin voimalaitosten omat valvontajärjetelmät olisivat siihen reagoineet, ja meillä olisi siitä nopeasti tieto, Mattila vastasi LS:n kysymykseen prise-vuodon mahdollisuudesta Loviisassa.

- Todetut radioaktiiviset aineet ovat kuitenkin todennäköisesti peräisin jostakin ydinvoimalaitoksesta. Samoja aineita on havaittu myös Ruotsissa. On mahdollista, että havainnot tulevat samasta alkuperästä, Mattila arvioi lauantai-iltana.

Hänen mukaansa STUK ei ole nostanut valmiutta tapauksen johdosta, vaan mittaustulosten analysointituloksia odotetaan maanantaina. Myös Kotkan mittausasemalta odotetaan lisätietoja.

- Loviisan voimalaitoksella on jo aiemmin ollut tieto näistä Helsingin mittaustuloksista. Meillä ei ole ollut mitään poikkeuksellista käyttötapahtumaa eikä (säteily)mittauksissa ole havaittu laitoksesta peräisin olevaa poikkeuksellista päästöä, joka voisi liittyä näihin STUK:n havaintoihin, kertoi johtaja Peter Tuominen Fortumilta Loviisan Sanomille lauantaina kello 19.15.

STUK:n Loviisan seudun mittausasemalla Orrengrundissa säteilytaso oli lauantaina 0,219 mikrosievertiä ja Porvoon mittausasemalla 0,14 mikrosievertiä tunnissa eli normaalilla tasolla.

STUK valvoo ulkoilman radioaktiivisten aineiden pitoisuuksia kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa. Helsingin mittausaseman mittaukset tehdään aina vuorokauden ajan kerätyistä näytteistä. Muilla asemilla mittaukset tehdään viikon ajan kerätyistä näytteistä ja niiden mittaustulokset viime viikolta valmistuvat myöhemmin.

Lisätietoja ulkoilman radioaktiivisten aineiden valvonnasta sekä tuoreet ulkoilman radioaktiivisten aineiden mittaustulokset löytyvät STUKin internetsivuilta.  

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.