Paikalliset

Ideoiden varastaminen sallittua

Muistiystävällinen. Kunnanjohtaja Tiina Heikka (vas.) esitteli muistiystävällistä taajamaa. Kuvassa keskellä kansanedustajavieraat Pekka Puska, Martti Talja, Hannakaisa Heikkinen ja Antti Kaikkonen. Kuva Eija Kosonen

Joukko keskustan kansanedustajia vieraili keskiviikkona Lapinjärvellä, missä heille esiteltiin ihmislähtöisen kunnan malleja. Lähtiessään yksi vieraista kysyi, on ideoiden varastaminen sallittua. Kunnanjohtajan mukaan on.
LAPINJÄRVI  Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalaiset kansanedustajat viettivät keskiviikkoiltapäivän Lapinjärven kuntaan tutustuen. Mukana olivat eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen, sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen Pohjois-Savosta, Martti Talja Hämeestä ja Pekka Puska Helsingistä. Vierailu sai alkunsa Hannakaisa Heikkisen ajatuksesta. Hän kertoi lukeneensa useita, valtakunnallisiin medioihin yltäneitä juttuja Lapinjärven uusista tuulista, kuten ihmislähtöisestä kunnasta ja onnistuneesta työttömyyden hoidosta. Heikkinen kertoi ihmetelleensä, voiko tämä kaikki tapahtua yhdessä ja samassa pienessä kunnassa. Kunnanjohtaja Tiina Heikka totesi, että tietoa lapinjärveläisistä uusista käytännöistä on jaettu mielellään. – Tuomme niitä esiin koko yhteiskuntaa ajatellen, Heikka mainitsi ja vastasi myöntävästi Martti Taljan esittämään kysymykseen onko ideoiden varastaminen sallittua. Seurue tutustui aluksi Taitopaikkaan Porlammilla. Siellä käytetään yksilöllistä ja ihmislähtöistä työttömien valmennusmallia. Jokaiselle työttömälle on tarkoitus luoda oma polku, jota pitkin edetä kohti työllistymistä. Malli on kääntänyt kunnan työttömyyden laskuun. Kansanedustajat vierailivat myös siviilipalveluskeskuksessa, missä heille esiteltiin toiminnan periaatteet ja alueella tekeillä olevat investoinnit. Matka jatkui kirkonkylään. Siellä vieraat kuuntelivat mielenkiinnolla kunnanjohtajan puheenvuoroa muistiystävällisestä taajamasta. Muistisairauksien nopea lisääntyminen koskettaa jatkossa yhä useampia ja siksi erilaisia käytäntöjä tarvitaan. Lapinjärvellä kokeillaan noin 100 000 euroa maksavien pienten talojen rakentamista yhdeksi malliksi ikääntyville. Kun elämä omassa talossa, usein isossa ja syrjässä sijaitsevassa, käy liian raskaaksi, voisi vaihtoehtona olla siirtyminen kirkonkylään pikkutaloon palvelujen äärelle. – Ensimmäiset neljä taloa on tarkoitus rakentaa ensi vuonna, Heikka mainitsi. Viimeisenä tutustumiskohteena oli Lapinjärven kirjaston päätyyn perustettu Koko kylän työhuone. Tila on kaikille avoin ja ilmainen työtila, missä voi tehdä esimerkiksi etätöitä, opiskella ja vaihtaa ajatuksia. Tilan käyttäjille tarjoaa kunta ja toiminnan hoitaa Lapinjärven kulttuuriyhdistys.

Yhteisöllisyys kunniaan

Kansanedustaja Pekka Puska kehui Lapinjärven yhteisöllisyyttä. – Täällä on sitä mitä Suomi tarvitsee enemmän. Minulle ainakin tuli vierailusta hyvä mieli. Jäi tunne, että Lapinjärvellä on hyvä olla ja että ihmiset välittävät toisistaan. Hän totesi, että liian usein yhteiskunnan ajatellaan hoitavan kaiken. Yhteiskunnalla onkin oltava vahva rooli, mutta myös toisista välittämisen Puska soisi lisääntyvän.Puska kävi Lapinjärvellä ensimmäistä kertaa. – Kuutostie on tullut tutuksi, kun ajelen mökille Ilomantsiin. Pikitietä pitkin Lapinjärven ohi on helppo ajaa. Seuraavan kerran mökille mennessä ajan Lapinjärven kautta ja tuon vaimoni ihailemaan näin lähellä valtatietä olevaa idylliä.

"Lapinjärvi pärjää"

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen piti kunnan omia malleja mielenkiintoisina. – Niitä voisi viedä muuallekin. Me viemme osaltamme niitä eduskuntaan päin. Hän jatkoi, ettei kaiken tarvitse olla suurta. Lapinjärvi on siitä hyvä esimerkki. – Uskon, että Lapinjärvi pärjää jatkossakin. Täällä on tekemisen meininki. Kansanedustajien vierailulla oli mukana myös kunnanvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajistoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat