Hulppea asuntomessualue

Havainnekuva hyvinvointihallista. Asuntomessut 2023 on tämän vuosisadan tähän saakka mittavin hanke Loviisan kaupungissa. Kuva: Loviisan kaupunki

Loviisan elinkeino- ja infrastruktuurilautakunta käsitteli keskiviikkoiltana Määrlahden rannalle kaavaillun asuntomessualueen mittavaa kaavaesitystä, johon kuuluivat myös havainnekuvat alueelle sovitellusta hyvinvointihallista sekä maauimalasta. Hulppeat havainnekuvat Loviisan Sanomien uutisessa herättivät odotetusti vilkasta keskustelua paikallislehden Facebook-ryhmässä. Osa oli näkemästään ihastuksissaan, jotkut olivat taipuvaisempia pessimismiin ja maalailivat pirujaan someseinille. Asuntomessuvalmistelujen myötä Loviisan kaupunki on ottamassa isoja ja kauaskantoisia askelia suuntaan, joka pitää sisällään runsaasti epävarmuuksia. Koko asuntomessuhanketta on tietenkin mahdollista tarkastella sekä mahdollisuuksien että uhkien näkökulmasta. Molempia on hankkeen ympärillä yllin kyllin. On päivänselvää, että Loviisan kaupunki on ottanut asuntomessupäätöksen myötä ison riskin, eräänlaisen yrittäjäriskin, vaikka ei kaupunki voi konkurssiin mennä. On varsin helppoa keksiä kymmenittäin erilaisia suuria ja pieniä riskejä, jotka toteutuessaan voisivat johtaa Loviisan asuntomessujen epäonnistumiseen. On myös täysin mahdollisuuksien rajoissa, että messut eivät sittenkään epäonnistu, vaan niistä syntyy uusi alku Loviisan väestökasvulle ja menestystarinalle. Nykyisellä alenevalla väestökehityksellä Loviisaa uhkaa vääjäämätön ikärakenteen vanheneminen sekä elinkeinoelämän hidas näivettyminen. Jotain on pikku pakko tehdä Loviisan elinvoiman elvyttämiseksi, jotta kuntalaisten tarvitsemia palveluita voidaan rahoittaa ydinvoimaloiden sammuttamisen jälkeenkin. Tuoreimman kaavaselostuksen mukaan Loviisan itärannasta tavoitellaan keskustan ja meren läheistä, laadukasta asuinaluetta palveluineen. Alueelle on mahdollista syntyä jopa noin 400-470 asukkaan uusi asuinalue. Asuntomessualueen asukkaista iso osa on todennäköisesti jo entuudestaan loviisalaisia, mutta on täysin mahdollista, että muualta muuttavien myötä Loviisan ankea väestökehityskäyrä saadaan palautettua jälleen 15 000 asukkaan paremmalle puolelle. Nyt toukokuun ennakkotieto Loviisan väestömäärästä oli pudonnut jo 14837 asukkaaseen.
"Vaikka olisi eri mieltä messujen järjestämisen järkevyydestä, niin ei kuitenkaan ole kenenkään etu, että Loviisa siinä hankkeessa jotenkin epäonnistuisi."
Asuntomessujen riskejä ja mahdollisuuksia miettiessä palautuu usein mieliin ratkaisevassa valtuuston kokouksessa Loviisan nuorta sukupolvea edustavien Sofia Nevalaisen (sd) ja Eva Sederholmin (r) puheenvuorot, joissa korostettiin asuntomessujen tuovan erityisesti nuorille positiivista uskoa Loviisan tulevaisuuteen. Esimerkiksi Nevalainen totesi valtuustossa, että ”Nyt tarvitaan tulevaisuudenuskoa ja rohkeita innostavia asioita, tarvitaan haaveita tulevaisuudesta. Ollaan kuultu tarpeeksi miten huonosti asiat ovat. Nuoret ovat niitä, jotka rahoittavat tämän tulevaisuuden. Tarvitaan oikeasti niitä isoja tekoja.” Täyttä asiaa. On hienoa, että ainakin nuorissa löytyy uskoa pikkukaupungin valoisaan tulevaisuuteen. Monet muualla asuvat entiset loviisalaiset hakeutuvat työuransa jälkeen viettämään eläkepäiviään Loviisaan, mikä on hyvä asia, mutta Loviisa tarvitsee ennen kaikkea lisää lapsiperheitä lisäämään alueen elinvoimaisuutta ja toimeliaisuutta. Asuntomessujen lisäksi tarvitaan lisää työpaikkoja ja yritystoimintaa. Tiistaina julkistettujen havainnekuvien ja kaavojen toteuttaminen toimivaksi asuinalueeksi on pikkukaupungille iso ponnistus niin taloudellisesti kuin aikataulun kannalta. Oman haasteensa valmisteluun tuo Loviisan kaupungin merkittävästi heikentynyt talous, jota asuntomessujen vaatimat panostukset tulevina vuosina vielä entisestään painavat. Päätös asuntomessujen hakemisesta tehtiin valtuustossa selkein äänin 30-3, yksi tyhjää. Kun asuntomessut nyt on joka tapauksessa päätetty Loviisassa järjestää, ei hankkeesta voida enää perääntyä. Vaikka olisi eri mieltä messujen järjestämisen järkevyydestä, niin ei kuitenkaan ole kenenkään etu, että Loviisa siinä hankkeessa jotenkin epäonnistuisi. Turhia kapuloita ei pidä enää tässä vaiheessa messuvankkureiden rattaisiin heitellä, mutta vastuullisten järjestäjien on myös syytä pitää mielessä, ettei piikki ole auki toteuttaa hanketta hinnalla millä hyvänsä eikä keinoja kaihtamatta.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet