Höyry vain nousi, kun Taco sai mittatilauskengät

Vanha kengitystekniikka on käytössä eri puolilla Eurooppaa, mutta Suomessa se on vasta tekemässä paluuta.
LOVIISAN RAVIRATA Epäsopivat kengät ovat harmilliset, olivat sitten kyseessä ihmisjalat tai hevosen kaviot. – Hevosenkenkä pitää tehdä kavion malliseksi, eikä toisinpäin, kengittäjä Petteri Poteri sanoo. Poteri on kengittänyt hevosia jo viitisentoista vuotta, aluksi yleiseen tapaan eli "kylminä". Sitten hän tutustui kuumakengittämiseen, joka on Suomessa jäänyt aika lailla unholaan. Ennen, kun hevosia kengitettiin pajassa, tekniikka oli yleinen. Sitten kuumakengitys katosi Suomesta. Poterin mukaan syynä oli, ettei kuumakengitystä enää opetettu alan kouluissa. Muualla, kuten Ruotsissa ja Tanskassa, sekä vaikkapa Hollannissa ja Englannissa, kuumakengitys on yleisesti käytössä. – Kuumakengitys parantaa kavion laatua, Poteri kertoo. Meneillään oli kuumakengitysnäytös maanantai-iltana, juuri ennen Loviisan ravien alkua.

Työteliäs mutta parempi tapa

Seitsenvuotias suomenhevonen Taco otti tilanteen rauhallisesti, mitä nyt välillä vilkuili, mitä kengittäjä mahtaa oikein olla tekemässä. – Toiset hevoset ovat lunkeja alusta lähtien, toiset eivät opi ikinä, Poteri kertoo. Hevosenkenkä kuumennetaan auton perässä kulkevassa pienessä ahjossa. Kenkä painetaan nopeasti oranssinhehkuvan kuumana viilattua kaviota vasten. Kengän lämpötila kohoaa sovitettaessa noin 1 200 asteeseen. Sen jälkeen Poteri vasaroi kengästä juuri Tacon kavioon sopivan. Kavion kynsiaines ei ole kovin paksu. Siksi polttovaraa on jätettävä 1–2 millimetriä paksummaksi kuin jos kyseessä olisi kylmäkengitys. Poterin mukaan kengän on oltava riittävän kuuma, mutta ei liian kuuma, ettei kenkä polta kavion herkkää hiusverisuonistoa. Kuumakengittäminen vie jonkin verran enemmän aikaa kuin tavallinen kengittäminen. – Kuumakengitys on työteliäämpi tapa, mutta kengän muotoilu on tarkempaa, se saadaan kavion malliseksi. Viiden hevosen kengittäminen kuumatekniikalla on jo iso lukumäärä. Kun kenkä on taottu mittojen mukaan, kengitys etenee tavalliseen tapaan.
Valvova silmä. Taco vilkaisi aina välillä, mitä kengittäjä on oikein tekemässä. Hevosen kavio kasvaa millin viikossa. Kuva: Marita Itävuori

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat