Paikalliset

Helsinkiä Pernajaan, Pernajaa Helsinkiin

Rakennusmaiden vastaanottoalueet täyttyivät Helsingissä. Ylijäämämaalla maisemoidaan soranottoaluetta Pernajassa.
VANHAKYLÄ NCC:n maa-ainesten ottoalue ei ole talvikaudeksi tyystin hiljentynyt. Porvoon seudun ja pääkaupunkiseudun rakennushankkeet näkyvät Vanhassakylässä saakka. Helsingistä tuodaan puhtaita maa-aineksia ja paluukuormissa kohti länttä lähtee kivimurskeita. – Ajomatkat vain pitenevät riippuen siitä, paljonko alueella rakennetaan, NCC:n aluepäällikkö Ismo Forsman kertoo. Pääkaupunkiseudulla ylijäämämaiden kiintiöt on jo käytetty loppuun, joten maata otetaan vastaan Vanhassakylässä saakka, kun lähempänä sijaitsevat vastaanottopaikat ovat täyttyneet. Koska autojen ei kannata ajaa tyhjinä, ne ottavat paluumatkalle kyytiinsä kiviaineksia. Ylijäämämaita käytetään maisemointiin ja niistä tehdään maavalleja. Kiviainesta on tänä vuonna lähtenyt Vanhastakylästä rakennusmateriaaliksi sekä länteen että itään. – Pääkaupunkiseutu on äärireunalla. Pääasiassa kiviaineksia haetaan Porvooseen ja kehyskuntiin. Aika on rahaa. Forsman jatkaa, että logistisesti Vanhankylän kiviainesten ottopaikka on hyvässä paikassa. – Täältä pääsee nopeasti isolle tielle. Kiviainesta Vanhastakylästä kuljetetaan kuitenkin muualle selkeästi enemmän kuin ylijäämämaita otetaan vastaan.

Vieraslajit pois

Talven lähestyessä kiviainesten ottopaikalla torjutaan vieraslajeja. Muualta tuotujen maiden mukana saattaa tulla siemeniä ja juurenpaloja. Sebastian Forsman "kitki" kaivinkoneella japanintatarta. Alun perin koristekasviksi Suomeen istutettua japanintatarta on mahdotonta saada irti maasta käsivoimin, sillä koko juurakko on saatava pois. Uusi kasvi lähtisi kasvamaan maahan jääneestä juurenpalasta.
Vaikea hävittää. Japanintatar on sitkeä kasvi, jonka juuresta ei saa jäädä palaakaan maahan. Siksi sitä poistetaan kaivinkoneella. Kuva: Marita Itävuori

Vieraslajit ovat alueella tiukassa valvonnassa. Ei-toivotut kasvit poistetaan ja kuljetetaan tuhottaviksi. Vanhakylä on NCC:n KIELO-alue, joita yrityksellä on yhteensä yhdeksän. Maisemoinnissa otetaan huomioon alueen erityispiirteet. Vanhaankylään rakennettiin lahopuualue alkukesällä 2015. Lahokon tarkoituksena on tukea luonnon monimuotoisuutta. Lahopuista hyötyvät erityisesti erilaiset pistiäiset. Miten hyönteiset, sienet, käävät ja linnut alueella menestyvät, sitä seurataan jatkuvasti. Lahokkoja ei juuri muodostu nykyisin luontaisesti. Toinen kalliokiviainesottopaikan luonnon monimuotoisuutta tukeva on paahdealue.
Lahokko. NCC:n KIELO-ohjelmaan kuuluvat Vanhassakylässä lahokot, joissa viihtyvät sekä hyönteiset että sienet. Kuva: Marita Itävuori

Avoimet ovet

Vanhankylän NCC:n toimipaikalla järjestettiin avoimien ovien päivä viime perjantaina. – Kylän ihmisiä on tullut käymään, Ismo Forsman kertoi. Vanhakylä on kovan kiven aluetta. – Siitä tehdään asfalttia. Rakentamisessa kiven kovuudella on väliä. – Rakentamisessa laatuvaatimukset ovat kiviainesten osalta hyvinkin tarkat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat