Paikalliset

Golfyhtiö miettii uutta strategiaa

Golfin harrastamiseen ei enää välttämättä tarvitse golfosaketta. Uusia, kymmenen vuoden päähän ulottuvia ratkaisuja etsitään monilla suomalaiskentillä, myös Sea Golf Rönnäsissä.
RÖNNÄS Rönnäsin viheriöt ovat yöpakkasen jälkeen kuurassa. Kenttä on kiinni, sillä jäätynyt ruoho ei kestä kulkijoita. Kentänhoitajat odottavat säiden lämpiämistä ja kentän kuivumista. Vasta sitten kenttä avataan. Pelikausi saattaa hyvinkin vielä jatkua, sillä viime vuodenvaihteessa Rönnäsissä pelattiin kisat. – Lokakuu on hiljaisin. Tähän saakka kenttä on ollut auki joka päivä, Sea Golf Rönnäsin toimitusjohtaja Kari Mattila sanoo. Tänä vuonna kenttä avattiin jo maaliskuun viimeisellä viikolla. – Kauden pituus on vuodesta kiinni. Eniten vaikuttaa kentän pohja ja myös meren läheisyys. Etelä-Suomessa golfkenttiä on tiheästi. Ne, jotka pystyvät pitämään kenttänsä auki pidempään, kasvattavat tulojaan. – Viheriöpäiviä on jo nyt yli 200, Mattila laskeskelee.
Uusi strategia. Toimitusjohtaja Kari Mattilan mukaan potentiaalista pelaajakuntaa löytyy aikuisista. Myös junioritoimintaan kiinnitetään huomiota. Kuva: Marita Itävuori

Vastikkeilla kenttä kunnossa

Mattilan suurin huoli ei olekaan sää, vaan hän painiskelee monelle muullekin golfyhtiölle tutun haasteen parissa: Suomessa golfkentät on perustettu samaan tapaan kuin asunto-osakeyhtiöt: varoja on kerätty osakkeita myymällä ja sen lisäksi osakkaat maksavat vastiketta. Vastikkeilla pidetään paikat kunnossa. Osakkeenomistajalle hoitovastikkeen maksaminen on pakollista, vaikka hän ei pelaisi. Osakkeen pelioikeutta käyttävät maksavat lisäksi pelikausimaksua. Golfosakkeen omistaminen kiinnostaa kuitenkin harvempia kuin ennen. Golfosakkeiden kauppa oli pysähdyksissä vuosien ajan. Tänä vuonna Sea Golf Rönnäsin osakkeita on myyty 20–30. – Pitäisin terveenä 50 osakkeen myyntiä vuositasolla. Mattila on ollut yhtiön toimitusjohtajana kymmenen vuotta. Tuona aikana osakkeet ovat vaihtaneet omistajaa 10–70 osakkeen vuosivauhtia. Eilen yhtiön nettisivuilla oli myynnissä kolme E-sarjan osaketta, kaikki tarjousten perusteella.

Uusi strategia tarvitaan

Useimmat eivät kuitenkaan halua enää sitoutua golf-osakkeen omistamiseen. – Aikaisemmin hankittiin osake ja alettiin pelata. Nykyisin ihmiset eivät enää halua osaketta, jonka ehkä joutuu myymään tai vuokraamaan. Viisi vuotta sitten yhtiö päätti, että se ostaa kuolinpesien osakkeet. Mattila arvioi, että nykyisistä osakkeenomistajista iso osa vähentää tai lopettaa pelaamisen kymmenen vuoden kuluessa. Siksi yhtiön strategia joudutaan miettimään uusiksi. – Prosessi on aika hidas. Mattilan mukaan Rönnäsissä ollaan siinä onnellisessa tilanteessa, että kenttä on omalla maalla ja yhtiö on tehnyt positiivista tulosta. Vaikka tilinpäätöksestä tulee hieman tappiollinen, kassa vahvistuu. Lainaa yhtiöllä ei ole. Tänä vuonna investointeja tehdään 140 000 eurolla. Aiempien vuosien tilinpäätöksissä poistojen osuus on ollut 200 000 euroa. Investoinnit koskevat konekantaan panostamista sekä kiinteistöjen korjauksia. – Perusylläpito on aika arvokasta. Sea Golf Rönnäs perustettiin 1989. Mattila laskeskelee, että nykyrahaksi muutettuna 27 väylän arvoksi tulee viitisen miljoonaa euroa.

Potentiaalia löytyy

Mattila uskoo, että Loviisan alueelta löytyy uusia golfin pelaajia. Hänen katseensa kääntyy Rönnäsistä itään, sillä Porvoon seudulla toimii useita kenttiä. Muutama suomalaiskenttä on alkanut aktiivisesti kampanjoida uusien pelaajien houkuttelemiseksi, esimerkiksi Asikkalassa kampanjoitiin teemalla "koko kunta golfaa". Rönnäsin ovat löytäneet muun muassa loviisalaiset seniorit. Mailaan on tartuttu yli 60-vuotiaana.
Lauhaa. Sea Golf Rönnäsin kautta pidentää syksyisin meren läheisyys. Kuva: Marita Itävuori

Golfliitto puolestaan yrittää innostaa nuoria golfin pariin tarjoamalla kouluille paketteja, joissa on pehmeät pallot sisätiloissa pelattavaksi. Kentällä on myös aktiivista junioritoimintaa, lomakausina kentillä pelaa 20–30 nuorta. Mattila harmittelee, että golfin elitistinen leima pysyy sitkeästi, vaikka harrastus ei ole kalleimmasta päästä. – 30–50 aktiivista pelaajaa riittäisi, jotka hankkisivat pelioikeuden joko osakkeen ostamalla tai vuokraamalla pelioikeuden. Yhtiön talouden kannalta tulevaisuuden vaihtoehtoina Mattila näkee esimerkiksi sen, että yhtiö lunastaisi osakkeita takaisin ja toiminta painottuisi vuokrapelaajiin.

Rahaa pelimaksuista

Suuntaus saattaa olla, että pakolliset maksut laskevat ja pelimaksuista tulee jonkin verran korkeampia. Kustannusten jakautumisesta käytiin kiistaa yhtiökokouksessa viime keväänä. Silloin hallituksen jäsenet vaihtuivat. Vanha hallitus olisi halunnut painottaa maksut niin, että vastike olisi ollut halpa ja pelimaksu korkea. Uuden hallituksen kanta kuitenkin oli, että vastike ja pelimaksu ovat samansuuruiset. Yhtiössä on tuhat osaketta ja 700 osakasta.

Ruotsissa seurapohjaisia

Suomessa golfkentät ovat yleensä yksityisiä ja osakeyhtiömuotoisia. Esimerkiksi Ruotsissa kentät ovat yleensä seurojen omistuksessa. Ruotsalaiskentillä peritään liittymismaksu ja pelimaksua. Länsinaapurissa on lisäksi kunnallisia kenttiä. Mattila sanoo, että Rönnäsin on tähdättävä aikuisten houkutteluun golfin pariin. – Omien pelaajien määrä on meillä vähentynyt, mutta vieraspelaajien lisääntynyt. Vieraspelaajat maksavat korkeamman maksun. Hän uskoo, että potentiaalia uusien pelaajien lisäämiseksi löytyy. Liikunnan lisäksi golf tarjoaa ulkoilua ja kavereita. Aamuvarhaisella kentän kiertämisen voi vaikka ottaa jonkinlaisena meditaationa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat