Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue vastustaa supistuksia Porvoon sairaalan toimintaan – reuna-alueilta lähimpään päivystykseen olisi yli sadan kilometrin matka

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue vastustaa Hus-yhtymän esittämiä supistuksia Porvoon sairaalan toimintaan, hyvinvointialue kertoo kannanotossaan.

Tänään keskiviikkona julkaistiin Hus-yhtymän talousarvioehdotus ensi vuodelle, sekä perustelut, miten Husin taloutta sopeutetaan kehykseen. Yhdeksi säästökohteeksi esitetään Porvoon sairaalan trauma- ja yhteispäivystyksen lakkauttamista.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue pitää Porvoon sairaalan päivystyksen jatkumista välttämättömänä, sillä muutoin välimatka lähimpään Husin päivystykseen hyvinvointialueen reuna-alueilta olisi jatkossa yli sata kilometriä, mikä on potilasturvallisuuden kannalta huolestuttavaa.

– Olemme erittäin pettyneitä esitykseen, josta puuttuu vaikutusten arviointi ja kokonaistaloudellisuuden arviointi, sanoo Itä-Uudenmaan hyvinvointialuejohtaja Max Lönnqvist toteaa tiedotteessa.

Kannanotossa todetaan, että sairaalan sijainti vaikuttaa myös ensihoidon toimintaan ja potilaskuljetuksiin. Vuonna 2021 Itä-Uudellamaalla oli yli 11 000 ensihoidon tehtävää ja yli 7 000 potilaskuljetusta, joista 5 400 suuntautui Porvoon sairaalaan.

– Kuljetus Meilahden sairaalaan veisi yli kaksinkertaisesti aikaa ja Hyvinkään sairaalaan yli 2,5 kertaa enemmän. On huomioitava myös yksikön paluumatkaan kuluva aika, jolloin yksikkö ei ole asemalla valmiudessa.

Lisäksi Porvoon päivystys toimii todellisuudessa kaksikielisenä, mitä muut päivystykset eivät pysty takaamaan.

Itä-Uudenmaan alueella on integroitu sairaalan yhteispäivystys, kuntien kiirevastaanotot ja ikääntyneiden palvelut siten, että prosessit olisivat järkeviä ja tarkoituksenmukaisia alueen asukkaille.

– Nyt olemme ison haasteen edessä siirtyessämme hyvinvointialueelle, joten toimivat yhteistyömuodot muun muassa sairaalan päivystystoiminnan kehittämiseksi pitää ehdottomasti säilyttää, Max Lönnqvist vaatii.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueeseen kuuluvat Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Porvoo, Pukkila ja Sipoo.

Vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palveluista siirtyy kunnilta hyvinvointialueelle 1.1.2023.